Skip to main content

Test: Interphone F4MC motorcommunicatiesysteem

Interphone heeft de F4MC communicatiesysteem in hun lijn met (bluetooth) communicatiesystemen. Deze is vernieuwd, waarbij de radiofunctie en speakerkwaliteit is verbeterd. De beste update is echter wel het feit dat dit communicatiesysteem aan ieder ander communicatiesysteem is te koppelen. Dit is dan ook meteen het sterkste punt van de F4MC.

 Test Interphone F4MC 1

 

Het Interphone F4MC-systeem wordt geleverd met verschillende montagemogelijkheden, zodat deze in alle soorten helmen past. Er zitten twee microfoons in de verpakking; een versie die geplakt kan worden in een integraalhelm en een staafmicrofoon die gebruikt dient worden in een jet- of een systeemhelm. We hebben de Interphone F4MC gemonteerd in zowel een integraalhelm als een systeemhelm. Uiteraard zijn er ook speakers meegeleverd, met toebehoren om het systeem op te laden en is er de zender/ontvanger die aan de zijkant van de helm komt te zitten. Deze laatste is aan de grote kant als je deze vergelijkt met de concurrentie. Het voordeel van dit formaat is wel dat de grote knoppen uitstekend te bedienen zijn met (winter)handschoenen aan. De microfoon die geschikt is voor de systeemhelm voelt in eerste instantie breekbaar aan, maar gedurende de testperiode dat deze gemonteerd zat, is de microfoon keurig intact gebleven.


Als het systeem aangezet wordt krijg je door middel van een stem te horen waar je je in het menu bevindt. De aanwijzingen zijn goed en duidelijk en daardoor is het geheel makkelijk te koppelen aan bijvoorbeeld je telefoon, navigatiesysteem of aan een ander communicatiesysteem. De taal van de aanwijzingen is te veranderen maar helaas niet in het Nederlands. Eenmaal gekoppeld aan andere apparaten vindt het systeem deze zeer snel en de verbinding is erg stabiel. De Interphone F4MC heeft een bereik van 800 meter, maar uiteraard is de maximaal haalbare afstand ook afhankelijk van het bereik van het andere systeem waar deze mee is gekoppeld. Wij hebben het systeem gekoppeld met een communicatiesysteem dat een bereik heeft van 1 km en de F4MC haalde de 800 meter zonder problemen. Pas daarna werd de ontvangst slecht en uiteindelijk werd de verbinding tussen beide motoren verbroken. Eenmaal binnen het bereik werd de verbinding weer snel hersteld en kon er weer gecommuniceerd worden. Tot 800 meter afstand tussen de twee systemen is het prima communiceren, het geluid is helder en ook bij hogere snelheden kan je elkaar prima verstaan. Uiteraard is hierbij de helm waar het systeem in gemonteerd is een belangrijke factor als het gaat om de verstaanbaarheid.


De Interphone F4MC heeft ook een radiofunctie die voorzien is van RDS. Als je de zender van je keuze gevonden hebt geeft een stem aan op welke frequentie je zit. Dit is een handige feature. Tijdens het rijden tussen gebouwen door heeft de radiofunctie er vaak moeite om de zender vast te houden, maar op de provinciale of de snelweg gaat het prima. Ook kan het systeem gekoppeld worden aan een MP3-speler en kan deze muziek gedeeld worden met de passagier via musicsharing. De batterij van de Interphone F4MC gaat 12 uur mee en in 3 uur is deze weer opgeladen.


Conclusie
De Interphone F4MC is een praktisch communicatiesysteem die precies doet wat je er van mag verwachten. Nadelig is dat de unit op de helm wat groot is van formaat, maar dat heeft als voordeel dat het bedienen van de knoppen juist erg makkelijk gaat. Sterke punten van de Interphone F4MC zijn de lange batterijduur en de korte oplaadtijd, het snelle koppelen aan andere bluetooth (communicatie)apparaten en het bedieningsgemak. Naast het grote formaat is ook het feit dat er twee mini-jack stekkers aan het systeem zitten een nadeel. Deze kunnen bij helmen waarbij er beperkte ruimte is tussen de helmschaal en het piepschuim het inbouwen lastig maken. Over het algemeen gezien is de F4MC een prima communicatiesysteem die als adviesprijs €209,95 voor de enkele uitvoering heeft, een twinpack kost € 369,95.

Tekst en foto’s: Marco Hendriks

Wellicht ook interessant:
Sena SMH10R Bluetooth Headset en Intercom
Sena SMH10 Bluetooth Headset en Intercom
Cardo Scala Rider Q3 Bluetooth communicatiesysteem