Skip to main content

Test: Sena SMH10 Bluetooth Headset en Intercom

De Sena SMH10 bluetooth headset en intercom headset is het vlaggenschip uit het assortiment van Sena. Deze unit is een draadloze bluetooth headset die kan worden gekoppeld aan een telefoon, mp3 speler of navigatiesysteem. Verder voorziet de unit in een intercom functie die je in staat stelt om met maximaal 3 andere personen te communiceren. De Sena SMH10 is te krijgen in zowel een enkele- als een dubbel uitvoering. Voor de enkele unit betaal je € 213,- voor de dubbele unit € 391,50 incl BTW.


Installatie
Sena biedt de gebruiker twee mogelijkheden om de basisplaat van de headset op de helm te monteren, namelijk plakken of klemmen. Wij kozen ervoor om de unit op de helm te klemmen. Dit gebeurt heel eenvoudig door een montage plaatje tussen de helmschaal en de voering te schuiven en vast te schroeven aan de basisplaat. De luidsprekers worden met klittenband gemonteerd. Wij hebben ze achter de binnenbekleding van de helm weggewerkt waardoor ze niet tegen de oren aan drukken. Dat is wel zo fijn voor het comfort vooral tijdens langere ritten. Vervolgens klik je de unit op de basisplaat en de installatie is een feit.


Bediening
De Sena SMH10 beschikt over slechts twee knoppen waarmee je echter toch het hele arsenaal aan functies wat deze unit herbergt kunt bedienen. In- en uitschakelen gebeurt door beide knoppen tegelijk in te drukken. Sena heeft duidelijk veel tijd gestoken in bedieningsgemak. De knop aan de achterzijde van de unit is alleen een drukknop, de zogenaamde jog dial knop aan de zijkant kan worden gedraaid en ingedrukt. Deze knop is geïndexeerd wat je bij het draaien voelt in de vorm van kleine klikjes. Voor de verschillende functies krijgen de knoppen een andere invulling toegewezen. In het begin is het natuurlijk even wennen maar daarna gaat de bediening als vanzelf. Verder heeft Sena de SMH10 voorzien van spraakbesturing, waardoor je met je stem de telefoon aan kunt nemen, een nummer kunt draaien of de intercom kunt activeren, mits je telefoon dit ondersteunt.

senasmh10headset


Geluid
De gebruikte Arai Tour Cross helm is een ‘hybride’ helm met een cross-kinstuk wat gevoelig is voor turbulentie. Desondanks is het geluid wat de kleine luidsprekers tijdens het rijden laten horen absoluut goed te noemen. Zeker tot een snelheid van zo’n 100 – 110 km/u is alles goed te horen en te verstaan. Dit alles met oordoppen in. Zonder oordoppen is alles nog beter te horen, tot hogere snelheid.
Bellen op de motor gaat goed en je bent aan de andere zijde goed te verstaan. Sena heeft de SMH10 namelijk uitgerust met een prima, richtingsgevoelige microfoon die een groot deel van de aanwezige windruis weg filtert. Sena vermeldt dat de intercom verbonden blijft tot en afstand van ongeveer 900 meter. Hoever we precies uit elkaar reden hebben we niet gemeten, maar feit is dat de verbinding steeds intact bleef.
Heb je op hetzelfde moment navigatie en muziek aan staan dan krijgt de navigatie voorrang op de muziek wanneer er instructies worden gesproken. Krijg je dan een inkomend telefoongesprek dan heeft dat weer voorrang op de navigatie.


Batterij
De Sena SMH10 is voorzien van een niet verwijderbare accu die de unit volgens specificatie 10 dagen van stroom kan voorzien in de standby stand en 12 uur in actieve gebruikte toestand. Tijdens dagelijks gebruik hield de unit het daadwerkelijk vijf dagen vol tijdens woon-werk verkeer. Enkele reis stond de unit ongeveer een uur aan met muziek en af en toe bellen. Ons testmodel benadert daarmee een actieve gebruiksduur van tien uur. Dat is minder dan de specificatie van Sena. Helaas ontbreekt een indicatie voor de batterij, waardoor je soms verrast wordt en met een lege accu staat. Het opladen van de unit duurt 2,5 uur.


Conclusie
Sena levert met de SMH10 een zeer complete en degelijke bluetooth headset. Hij maakt eenvoudig contact met andere apparaten is eenvoudig te bedienen. Het geluid uit de luidsprekers is goed en helder terwijl de richtingsgevoelige microfoon ervoor zorgt dat je tijdens een telefoon- of intercomgesprek goed bent te verstaan. Eigenlijk zijn de enige minpuntjes het ontbreken van een batterij-indicator en een kortere gebruiksduur van de accu dan volgens specificatie wordt opgegeven. De adviesprijs is zeker niet laag maar wanneer je bekijkt wat je ervoor terug krijgt levert Sena met de SMH10 bluetooth headset heel veel waar voor je geld.

Update juni 2012: De importeur laat weten dat de tweede generatie inmiddels voorzien is van een indicator voor de batterijstatus

Sena SMH10  montage

Sena SMH10 verpakking