Skip to main content

Einde langeduurtest 2018 Kawasaki Z1000SX

De test is afgerond, de motor is weer terug naar de importeur en we hebben de balans opgemaakt.

Zoveel mensen zoveel meningen maar alle redactieleden zijn het unaniem eens dat de Kawasaki Z1000SX vooral een comfortabele motor is met een goed motorblok. Iwan: “Eerste indrukken: goede en ruime zit en vooral een heel soepel motorblok waarmee je vaak toch heel veel te hard rijdt.” Andrew: “Het motorblok is erg soepel, in de zesde versnelling is alles te berijden tussen de 50 en 250 km/u. Echter iets meer “push “ is wel gewenst onder de 4000 t/min, zeker met twee personen.”  Marco: “…waarbij deze in de zomer (met sportief rijden) tussen de 1:15 en de 1:18 verbruikte merk je dat bij ontspannen toeren de motor opeens 20 kilometer met één liter brandstof doet. En dat is best zuinig voor een motor met 142 pk en 111 Nm koppel. “Roel: “Tijdens het weekend werd er sportief gereden in de Eifel en stevig doorgereden op de Duitse snelwegen waarbij het gemiddeld verbruik 1 op 18 was, wat erg netjes is.”

Langeduurtest 2018 Kawasaki Z1000SX

De stuureigenschappen van de Z1000SX zijn goed, de motor stuurt licht en is koersvast Roel: “… en bewees de Kawasaki dat het een sportieve toermotor is, want hij had weinig moeite had met krappe haarspelbochten en lange doordraaiers.” Jeroen: “…hij stuurt licht en is erg wendbaar.”  Marco: “…de motor laat zich eenvoudig over bochtige wegen sturen en ook in lange bochten is hij erg stabiel.” De koffers zijn goed maar zonder binnentassen wat lastig te vullen Andrew: “Deze koffers dien je wel met wat creativiteit in te pakken vanwege de wat grillige vorm met scherpe hoeken, maar je kunt er voldoende in kwijt.” Arjan: “De vorm van de koffers is echter niet erg praktisch om logisch in te kunnen delen. …. De koffers zijn 100% waterdicht, dit bleek wel na een wolkbreuk in het zuiden van Duitsland.” Over afleesbaarheid van het dashboard zijn we iets minder enthousiast. Iwan: “De waarschuwing voor een lege tank is niet heel duidelijk zichtbaar, net zoals het hele LCD-dashboard wat in het niet valt bij het moderne geweld met TFT-schermen.” Roel: “Het dashboard gaf voldoende info, maar was door reflecties soms slecht afleesbaar.”

Conclusie
De langeduurtest van de Kawasaki Z1000SX is ten einde. We hebben in 9 maanden ruim 11000 km gereden, hebben bijna twee setjes banden versleten en hebben de motor op verschillende vlakken ingezet om een goed beeld van deze sport-toer motor te kunnen krijgen. Van woon-werk verkeer tot (korte) motorvakanties, van toerritten met de lokale toerclub tot een rondje om de kerk op een vrije dag. Iedereen van de redactie was over het algemeen positief gestemd over de 2018 Kawasaki Z1000SX. In de ruim 11.000 km die zijn afgelegd kwam het dashboard als het grootste minpunt naar voren en ook de trillingen in de voetsteunen werd bij sommige redactieleden als hinderend ervaren. Verder was men erg gecharmeerd van de Z1000SX. Vooral het comfort van de motor, de stuureigenschappen en het motorblok zijn volgens de redacteuren van Testmotor.nl de sterkste punten van deze Kawasaki. Over de gehele linie is de Z1000SX een goede motor die erg breed inzetbaar is. Tijdens de testperiode heeft de motor alleen onderhoud gehad volgens het onderhoudsschema en zijn er geen onvoorziene kosten geweest. De 2018 Kawasaki Z1000SX is echt een combinatie van een comfortabele motor om op één dag flink kilometers te kunnen maken en die genoeg vermogen heeft om daarnaast ook sportief te kunnen rijden, sport én toer in één motor dus!

Lees het hele verhaal! Link: Testmotor – Langeduurtest 2018 Kawasaki Z1000SX TourerLangeduurtest 2018 Kawasaki Z1000SX Tourer