Skip to main content

Review: Valentino Rossi The Game – MotoGP 2016

In plaats van de jaarlijkse MotoGP game is er nu een special; dit jaar werkt Milestone samen met Valentino Rossi waardoor de game niet “MotoGP 16” heet maar “Valentino Rossi The Game”. Je kunt in deze versie een deel worden van de carrière van de Italiaanse coureur, vanaf zijn start als rookie tot het herleven van oude races. Er zijn een heleboel gamemodes waar je je niet snel zal vervelen, zo kan je naast de ‘gewone’races op een Yamaha R1 rijden, spelen met een supermotor op de VR46 Ranch en er kan zelfs in rallyauto’s gereden worden. Deze verschillende gamemodes maken het erg gaaf en je voelt je net Rossi. Je kunt ook weer rijden tegen de oude concurrenten van Rossi; Stoner, Gibernau en Biaggi zijn weer in het spel. Ook kan je op oude banen rijden zoals het oude (lange!) circuit van Assen en Welkom. Je kan nu ook weer de splitscreen functie gebruiken, waardoor je thuis ook weer met meerdere mensen plezier kan hebben.

De game zelf is qua kwaliteit van de racemodus na MotoGP15 niet heel veel veranderd. Wel zijn er wat kleine aanpassingen aan de omgeving gedaan, hierdoor ziet het er allemaal wat beter uit, maar nog steeds is het niet geweldig. Toch speelt het spel gewoon lekkerder dan eerst. Zo is de grip verbeterd en rem je jezelf minder snel uit het niets onderuit. Ook krijg je door de trillingen van de controller goed door wanneer je op de limiet zit. Het spel loopt ook soepeler en dat is wel lekker, je hoeft minder lang te wachten bij laadschermen en je hebt minder vaak last van een traag spel. Het is dus niet een enorme verandering, maar een geheel aan kleinere verbeteringen.

Review Valentino Rossi The Game MotoGP 2016

Het motorrijden zelf kan, net als in de vorige MotoGP-games nog steeds wel wat verbetering gebruiken. Zo is het nog heel lastig om een nette bocht te rijden en gaat het insturen erg langzaam. Het remmen is ook nog niet geweldig maar de rijstijl is wel erg realistisch. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om met je elleboog aan de grond te rijden of juist meer de klassieke stijl te gebruiken. Het omleggen van de motor gaat ook niet altijd even makkelijk. De flattrack is dan wel weer heel gaaf en goed bestuurbaar. Als vooral het remmen verbeterdMotog wordt, dan zou de game als racespel nog een stuk gaver zijn.

De verschillende gamemodes zijn vooral het gaafst. Zo kan je heel mooi spelen op de Ranch van Rossi. Het sliden is zeer realistisch en geeft een gaaf gevoel. Je kan uren besteden aan de beste techniek en een zo snel en dwars mogelijk rondje. Je kan verschillende lay-outs proberen of verschillende racetypes. Er zijn verschillende merken beschikbaar en je rijdt tegen Rossi en de echte VR46 Acedemy Rijders. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof je er echt bij hoort. Je kan ook een rally auto pakken of vindt je een drift auto toch gaver? Je kan nog een los MotoGP-weekend, race of kampioenschap rijden. En als je helden zijn gestopt zijn ze misschien nog wel te vinden in de races van vroeger. Je kan ook nog rijden met de speciale Yamaha R1M.

Het draait in Valentino Rossi – The Game uiteindelijk allemaal om de carrière modus. Je begint met het maken van je eigen personage. Maar in plaats van te beginnen met de normale MotoGP wildcards begin je nu met trainen op de Ranch. Je rijdt met de andere VR46 Academy rijders en doet allemaal verschillende races. Verder is er nu de Rijder skill geïntroduceerd. Je begint met een rijder die nog onderaan staat en nog moet groeien. Met elke gamemode ontwikkelt je rijder nieuwe skills. Elke skill begint op 40 en als je het goed doet krijg je punten; hoe meer je rijdt hoe beter je wordt. Ook is het belangrijk dat je verschillende gamemodes doet. Elke gamemode zorgt namelijk voor een sterke verbetering in specifieke skills. Hierdoor wordt je rijder ook steeds beter en kan je nog harder rijden. Alle gamemodes zijn dus training voor de MotoGP races. Hierdoor is het een enorm spel en kan je uren spelen. Je krijgt ook een reputatie en dit is weer nodig, samen met de Rossi-points, om dingen te ontgrendelen.

Online is de keuze enorm. Je kan elke gamemode online spelen tegen je vrienden. Dus als je de motoren zat bent ga je gewoon in de auto’s verder. Vooral online is het leuk om alle gamemodes te doen, je kan zo ook een toernooitje houden of je vrienden uitdagen in een minder gespeelde gamemode. Je kan ook spelen met de mensen die het spel niet hebben. Via Share-play kan je in sessies van een uur met vrienden spelen die de game nog niet hebben. Je kan splitscreenen en ze dus mee laten genieten, alleen is de splitscreen zelf wel minder omdat er veel diepte verloren gaat en je een klein beeld hebt.

Valentino Rossi The Game is dus een hele gave game met veel verschillende gave gamemodes geworden. Ook is de gameplay iets beter, maar daar wordt niet de meeste winst geboekt; als MotoGP-motorrace game is het nog wel een wat eenvoudig spel. Door de toevoeging van de Rossi-gamemodes kan je daarnaast nu wel allemaal leuke dingen (supermoto, rally, R1) proberen en je raakt daardoor niet snel uitgespeeld; je kan er dagen aan speeltijd aan besteden en nog steeds fun hebben. Het is daardoor alles bij elkaar nu al wel een gave game, toch wel een must have voor alle motorfans.

Tekst: Vasco van der Valk (Motocoureur en fanatiek gamer, 16 jaar)