Skip to main content

Test: 2023 Honda CB750 Hornet

Honda laat met de 2023 CB750 Hornet zien dat ze steeds beter begrijpt dat technische perfectie door veel moderne motorrijders niet langer als een doel wordt gezien, maar meer als een middel om zorgeloos van beleving te kunnen genieten. In de nieuwe Hornet bewijst een 270-graden paralleltwin dat ook de grootste motorfabrikant ter wereld zich vanaf nu op ‘fun’ gaat richten, noodzakelijk om het gevecht in de overvolle markt van de betaalbare naked bikes aan te gaan.

Qua uiterlijk valt de gloednieuwe 2023 Honda CB750 Hornet niet enorm op in het zeer grote naked-segment: een omlaag wijzende koplamp en omhoog gerichte achterkant, in een zo minimaal mogelijk omhulsel. Er zijn bij andere merken meer uitgesproken designs, waar Honda haar “Horzel” er toch wat behoudend uit laat zien; de fun gedachte is hier nog niet helemaal doorgedrongen. Vooral de koplamp heeft weinig eigen signatuur, zodat het hele model er wat uitwisselbaar uitziet als ‘een naked bike’, waarvan er zoveel zijn.

Opvallend zijn dan wel weer de continu brandende knipperlichten, die het lichtbeeld van de LED-koplamp -op Amerikaanse wijze- mooi versterken. Ook fraai is de kentekenplaathanger, een mooi passend onderdeel in de styling. Honda laat hiermee juist weer wèl zien nieuwe wegen in te willen slaan, waarbij functie niet meer volledig boven vorm hoeft te gaan.

Uitrusting

De afwerking is zoals we die van Honda altijd al gewend zijn; keurig en kwalitatief hoog. Jammer dat niet alle stickers onder de blanke laklaag zitten, maar voor de rest is de hele machine foutloos en met grote precisie opgebouwd. Het dashboard is niet enorm en voor een TFT wat kleurloos, maar voldoet echt prima en blijkt heel simpel en intuïtief te bedienen. Ook al omdat de instelbare parameters (power mode, traction control, motorrem) elk maar drie standen hebben, waarmee dan eenvoudig gecombineerd kan worden. Ideaal voor een motor van dit kaliber en een voorbeeld voor andere merken, die de menustructuur vaak veel te ingewikkeld maken.

Klein

Wat direct opvalt is dat de Hornet klein is: de opgegeven zadelhoogte van 765 en wielbasis van 1420 millimeter bevestigen dat beeld. Op de motor zittend valt de zadelhoogte niet tegen, maar is er voor langere motorrijders niet veel ruimte om achteruit te schuiven. Ook moeten de knieën bij de 1.86 lange testrijder toch wel wat omhoog. De zit is dus lekker sportief, ook al omdat de voetsteunen niet te laag hangen, waardoor ze de (prima) bodemspeling niet in de weg te zitten. Voordeel van dit alles is dat ook kleinere motorrijders er makkelijk mee overweg zullen kunnen, logisch nadeel wordt dat lang in het zadel voor langere mensen minder makkelijker wordt.

Razendsnel sturen

Het stuur is uiterlijk dun en voelt smal, voor een ‘stoer’ gevoel en meer hefboom had dat best wat breder gekund, maar omdat de motor zó makkelijk stuurt is dat laatste geen echt gemis. Dat sturen, dat is echt wel bijzonder op de CB750 Hornet. De motor duikt namelijk echt razendsnel elke bocht in, zelfs zó scherp dat het in het begin even gewenning vraagt, zo makkelijk gaat het. Vooral in korte bochten gooi je de Hornet moeiteloos van de ene naar de andere kant, waarbij alles heel vloeiend en voorspelbaar gaat, maar dan wat sneller. Kijken, prikken, gaan, zo makkelijk kan het zijn. Als je een motor zoekt die héél makkelijk stuurt, is de Honda je ideale keuze.

Motorblok

Honda ontwikkelde een volledig nieuwe paralleltwin voor deze Hornet, die straks ook voor de nieuwe TransAlp en nog te onthullen andere modellen is gemaakt. Op dat motorische deel kunnen ze zorgeloos verder bouwen, want de tweecilinder loopt geweldig goed over het hele toerenbereik, met een zeer lineaire afgifte van koppel en meer vermogen dan de meeste concurrentie. Vanaf elk toerental trekt de nieuwe tweecilinder echt indrukwekkend sterk, met een voelbaar beetje extra vanaf 5000 toeren, waarna je makkelijk tot de rode streep doortrekt.

Gas erop

Ondanks een gepatenteerde “Vortex Flow Duct” die een “een scherpe pick-up en gasrespons” moet leveren, is het (ook) Honda niet gelukt om het ‘aan/uit effect’ helemaal te elimineren. De reactie op het eerste aanzetten van het gas is daardoor nog te abrupt, wat merkbaar is bij rotondes of gelijkmatig één snelheid aanhouden. Afgezien daarvan is het nieuwe motorblok overal naadloos sterk en voelt opwindend aan. Daarbij presteert hij altijd, zonder ook maar één dip of hikje, hoe laag je hem ook in de toeren afknijpt of hoe hoog je hem in het rode gebied doortrekt. En dat alles zonder vervelende trillingen en met overal voldoende power op voorraad; het nieuwe motorblok is zéér goed gelukt.

Vering en remmen

De vering is hierbij prima, zo lang het asfalt maar netjes blijft en je niet teveel hoeft te remmen. Als de ondergrond minder strak wordt, merk je wel dat de motor erg kort is, vooral als het harder gaat. Dan komt er beweging in de stabiliteit en voelt het voorwiel wat losser aan, wat wel beheersbaar blijft en vaak zelfs extra beleving oplevert. De bite en feedback van de (toch radiale) Nissin remmen zijn daarbij wat wisselend en het ABS grijpt -relatief- snel in, wat versterkt wordt doordat de Showa Big Piston Fork makkelijk inveert bij hard aanremmen.

Geluid

Het geluid van de nieuwe CB750 Hornet verdient aparte vermelding. Met de standaard uitlaat hoor je het leuke tweecilindergeluid van het blok niet alleen goed als je erop zit, maar ook de omstanders krijgen het duidelijk mee. Dat hebben we, na de fluisterstille Honda’s van de afgelopen jaren, eigenlijk alleen eerder gezien bij de Honda Fireblade, maar die heeft een uitlaatklep, waar de Hornet die niet heeft. Een knap staaltje werk van de “Engineer Sound & Vibrations” (de man was zelf aanwezig), om binnen de strenge EURO5 normering toch zoveel beleving intact te laten; op de genoemde Fireblade na klinkt deze Hornet duidelijk beter dan alle andere Honda’s van de laatste decennia.

Versnellingsbak

Omdat het blok zo enorm goed loopt, is het prettig dat de versnellingsbak zo lekker duidelijk schakelt. Alle modellen waar we mee reden waren van de optionele quickshifter (up en down) voorzien, wat de rit zoveel leuker maakt, dat je een Hornet eigenlijk alleen zou moeten kopen als je die € 296,- extra uitgeeft. Uit het accessoirepakket is ook het flyscreen een aanrader, die zorgt vooral als het wat harder voor meer rust en een prettig extraatje aan windbescherming.

Conclusie

Het is Honda duidelijk prima gelukt om een goede middenklasser neer te zetten, die de strijd met alle bestaande modellen in deze klasse goed aan zal kunnen. Zwakkere punten zijn de voorrem/vering-combinatie en aan/uit reactie van de injectie, maar van dat laatste hebben veel concurrenten ook last, met dank aan EURO5. Grote voordelen zijn het fantastische motorblok, de waardevaste merknaam met het bijbehorende dealernetwerk, het scherpe stuurgedrag, een uiterst complete uitrusting en de keurige afwerking voor een zéér concurrerende prijs.

Tekst: Iwan van der Valk. Fotografie/Video: The Read Jones Daltons, Rowan Muskin, Joe Dick, Zep Gori, Ciro Meggiolaro. Video Edit: Reno @ VanDijkMedia.

Technische gegevens 2023 Honda CB750 Hornet

MotortypeVloeistofgekoelde paralleltwin met 8 kleppen, 270°-krukas en Unicam
Cilinderinhoud755 cc (87 x 63,5 mm)
Compressie11,0:1
Max. vermogen90,5 PK (67,5 kW) @ 9500 tpm
Max. koppel75 Nm @ 7250 tpm
Oliecapaciteit3,8 liter
Benzinetank15,2 liter
KoppelingNatte meerplaats, assist-/slipperkoppeling
FrametypeStalen buizen, diamantvormig
Afmetingen (LxBxH)2090 mm x 780 mm x 1085 mm
Wielbasis1420 mm
Balhoofdhoek25˚
Naloop99 mm
Zadelhoogte795 mm
Rijklaargewicht190 kilo
Draaicirkel2,70 m.
VoorveringShowa 41mm BPF upsidedown, niet instelbaar
AchterveringShowa Monoshock, 7-standen veervoorspanning instelbaar
Voorband120/70ZR-17, Michelin Road 5 of Dunlop Roadsport 2
Achterband160/60ZR-17, Michelin Road 5 of Dunlop Roadsport 2
Voorrem296 mm x 4 mm schijven, Nissin radiaal gemonteerde 4-zuiger remklauwen
Achterrem240mm x 5mm schijf met 1-zuiger remklauw
Dashboard5″ TFT-scherm
VerlichtingLED voor en achter
Extra functiesESS, 4 rijmodi, HISS, HSVC Connectivity
Prijs Nederland 2022 € 8.999,-