Skip to main content

Test: 2020 Zero SR/S elektrische motorfiets

Heel langzaam maar zeker, groeit het aanbod van motorfietsen met elektrische aandrijving. Op Harley-Davidson en KTM na, zijn al die aanbieders wel kleine merken, die zich puur op elektrisch richten. Dat geldt ook voor Zero Motorcycles, al is het Amerikaanse merk na 14 jaar wel een van de weinige merken die het lang uithoudt. Met de komst van de SR/F en de SR/S wordt een nieuwe generatie gepresenteerd, beide voorzien van het nieuwe Z-Force 75-10 motorblok en de ZF14.4 lithium-ionaccu. 

In de omgeving van Nice in Zuid-Frankrijk rijden we met de nieuwe SR/S. Zero zelf wil graag dat de S en de F als volledig verschillende modellen gezien worden. Toch is dit in feite de SR/F, maar dan voorzien van een volle kuip en een iets langer subframe, zodat er makkelijker met een passagier gereden zou kunnen worden. We krijgen de beschikking over de Premium-versie, inclusief handvatverwarming en aluminium stuureinden. Qua versies is het wel een beetje hoofdrekenen met oplaadcapaciteit van 3 kW standaard, 6 kW premium en 12 kW met supercharger. Sowieso is het even flink studeren qua configuratie: een Super Charger snelle oplader is weer niet te combineren met de Power Tank, dat is weer een extra accu. En als je de Power Tank of de Charger onder kap van de neptank hebt, moet je de erg dikke oplaadkabel als losse bagage meenemen en is het ook nog eens zo dat die oplaadkabel nog voor 380 euro los bijgekocht moet worden. Want kopers zouden al een Tesla hebben en dus ook een kabel: een onzinverhaal om de prijs zo laag mogelijk te houden. Oftewel: de basisversie is goedkoop, maar door opladers, accu’s en zelfs de kabel kan dat weer makkelijk oplopen. Klinkt misschien vervelend, maar het heeft BMW ook nooit in de weg gezeten.

Test 2020 Zero Motorcycles SRS

Afwerking
Qua afwerking is de Zero Motorcycles SR/S duidelijk een Amerikaans product. Aan de styling in het groot is veel aandacht besteed, maar aan de afwerking van kleine dingen wat minder. Resultaat is dat er voor de strakke kuip maar één groot bevestigingspunt zichtbaar is, maar verder overal op de motorfiets bouten en moeren in beeld komen, met de houder van de kentekenplaat als minst fraaie zone. Dan zijn er nog de spiegels die in de kuip uitkomen, het lijkt erop dat ze er pas op het laatste moment op gekomen zijn. Qua armaturen voor knipperlichten, bediening of contactslot lijkt de Zero toch nog niet helemaal bij de tijd. Van een modern technisch product als een elektrische motor, mag je eigenlijk toch wel een vooruitstrevende elektronische uitrusting verwachten. Dat is wel heel goed gelukt qua dashboard, dat ziet er keurig uit en geeft ook alle informatie die nodig is, met veel instelbare keuzes via de app. Het lukt ons niet om die app ook de rit te laten registreren, maar dit zou te maken hebben met een eerdere registratie van de testmotor. Keyless rijden ontbreekt, maar mooie extra’s zijn wel weer de locatiebepaling en ruime instelbaarheid via de app.

Zithouding
Opgestapt blijkt de zithouding zeer ontspannen en opvallend rechtop. De SR/S is op dit vlak duidelijk een sportieve tourmotor, maar zeker geen supersport of superbike. Op de video’s van Zero gaat de testrijder op de tank platliggen, want hiermee is 13% verbruik op de snelweg te besparen. Dit ziet er in de video al wat potsierlijk uit, zelf proberen zo te gaan zitten leert al snel dat het ook niet lang vol te houden is. Die 13% moet je dan ook maar als verlies nemen, want in de gewone zithouding is het prima uit te houden achter de niet verstelbare ruit. De bediening gaat dan eenvoudig: zijstandaard inklappen, actieknop indrukken en gaan. Nog eenvoudiger is wegrijden dan: gasgeven zonder schakelen, alsof je op een scooter zit. Daarbij zorgt een snaar voor de eindoverbrenging, een slimme constructie omdat de aandrijfas binnen de achterbrug zit en er dus geen spanningsverschillen zijn bij inveren. De aandrijving voelt daarbij heel er direct aan; gasgeven wordt zéér direct vertaald naar acceleratie.

Test 2020 Zero Motorcycles SRS 6

154 km/u
Eigenwijs als we zijn, staat al vanaf het eerste moment de SR/S in de sportstand, de street en railstand geven immers niet al het beschikbare vermogen en koppel af. Die sportstand blijkt niet zo heftig als verwacht; qua eerste aanzet is de Zero best mild. Vooral in vergelijking met andere elektrische motoren waar we in de afgelopen maanden mee reden, zoals de Energica Eva Ribelle en zelfs de Harley-Davidson LiveWire. De zeer forse 190 Nm aan koppel komen er relatief geleidelijk in, met kort daarna pas de acceleratie die elektrische motorrijden zo leuk maakt. Het is zeker niet zo dat de Zero je enorm verrast of zo hard accelereert dat je ervan zou schrikken, alles gaat heel beheerst. Qua topsnelheid wordt 200 km/u beloofd, maar ook met een aardige aanloop komen we niet hoger dan 154, al krijgen we van de voorrijder nergens de ruimte om langer volgas te rijden. Die ruimte heb je voor nog meer snelheid wel nodig, want boven de 100 is de acceleratie niet meer zo abrupt als bij tussensprintjes op lagere snelheid.

Remmen
Zero draait een aantal zaken heel slim om. Vooral het gebrek aan motorgeluid brengen ze als een sensatie die als (zweef)vliegen moet aanvoelen en daar hebben ze misschien ook wel een punt. Tijdens onze testrit werd het motorgeluid, of de trilling uit een benzinemotor, nooit gemist. Niet hoeven schakelen ook niet, maar de motorrem weer wel. Die is op een elektrische motor bij te regelen, maar zelfs nadat we op de app de regeneratie naar 100% hebben opgeschroefd, zou dat nog wel veel meer mogen zijn. Voordeel van veel regeneratie is namelijk dat je alles met de gashendel kan gaan doen, waardoor je niet alleen niet meer schakelt, maar ook amper meer remt, wat erg fijn aanvoelt. De Spaanse J. Juan remmen zijn ook prima in orde, al geldt dat vooral voor de voorkant, de achterkant voelt nogal gevoelloos aan maar het werkt allemaal prima.

Test 2020 Zero Motorcycles SRS 7

Elektrisch vs. benzine
Sommige dingen zijn al van te voren in te vullen bij de huidige stand van de accutechniek. Dit betekent op dit moment dus vooral nog veel gewicht en weinig actieradius. Ook de Zero SR/S is relatief duur, zwaar en komt niet zo ver ten opzichte van een benzinemotor. Maar dat zijn geen dingen die “early adopters” in een elektrische motor afschrikken, want dat is bij allemaal zo, géén uitzonderingen. Eerlijk is eerlijk: dat geldt ook voor de Zero SR/S, tenminste, als je hem vergelijkt met een ”gewone” motor op benzine. Toch is het wel zo dat het gewicht de Zero niet in de weg zit. Als je door een flinke kuil rijdt voel je de motor wel heel flink in de veren duiken en in bochten zorgt meer gewicht voor meer middelpuntvliedende kracht. Maar eigenlijk is dat nooit hinderlijk, tenzij je de kustroute serieus hard wil afrijden. Ook qua actieradius blijft het behelpen. OK, we hebben flink doorgereden en best veel stilstaan/optrekken op de drukke testroute gehad, maar na 118 kilometer rijden hadden we er nog maar 16 over volgens het dashboard. Ook hier: geen verrassing maar een reality-check van accutechniek vs. motorrijden.

Conlusie
Eigenlijk is de Zero op alle vlakken een voorspelbare, bijna gemoedelijke machine. Van uiterlijk tot zithouding en van besturing tot acceleratie: het valt allemaal niet enorm op maar alles scoort een ruime voldoende en het blijft altijd goed beheersbaar. Op zich is dat al een hele prestatie, want daarmee is deze elektrische motorfiets aangekomen in het gebied waar de meeste motoren verkocht worden: de middenklasse. Qua prijs steekt deze elektrische motorfiets daar bovenuit, maar verder zou je hem qua prestaties, afwerking en beleving zo in een rijtje met benzine-middenklassers kunnen zetten. Zaken als prijs, gewicht en actieradius zijn nog niet op het niveau van een benzinemotorfiets, maar dat is een algemeen bekend gegeven als je een elektrische motor wil kopen. Vergeleken met andere elektrische motoren is de score qua bereik, rijsensaties en gewicht niet heel opvallend, maar dan wel met een aantrekkelijke prijs. Zo bekeken is de Zero de eerste echte middenklasser onder de elektrische motoren, wat laat zien dat het hele elektrische aanbod als totaal richting volwassenheid groeit.

Tekst: Iwan van der Valk. Fotografie: Zero (Alberto Cervetti), Testmotor.

 

Technische gegevens 2020 Zero Motorcycles SR/S (**Premium) 

Type motor Z-Force 75-10 passief luchtgekoelde, permanente magneet AC-motor
Maximaal motorkoppel 190 Nm
Maximaal motorvermogen  82 kW (110 pk) @ 5.000 tpm
Topsnelheid (max.)  200 km/h
Topsnelheid (langdurig)  177 km/h
Continu vermogen  40 kW (54 pk) @ 5.000 tpm
Motorbesturing  3-fase AC-regelaar van 900 ampère
Accusysteem Z-Force Li-ion accupakket
Max. energiecapaciteit  14,4 kWh
Nominale energiecapaciteit  12,6 kWh
Ladertype 3,0 kW, geïntegreerd  ** 6,0 kW
Oplaadtijd (standaard)  4,5 uur (100% opgeladen)   ** 2,5 uur
Met 6 kW Rapid Charge 1,8 uur (100% opgeladen)   **1,5 uur
Frame Stalen buizenframe
Voorvering Showa 43 mm Big Piston Separate Functievorken, met instelbare veervoorspanning, ingaande en uitgaande demping
Achtervering Showa 40 mm zuiger, hydraulische schokdemper met extern reservoir en met instelbare veervoorspanning, inveerdemping en rebound
Voorwielrem Bosch Advanced MSC, dual J. Juan radiale 4-zuiger remklauwen met radiale hoofdremcilinder, 320 x 5 mm schijven
Achterwielrem Bosch Advanced MSC, J. Juan enkele zuiger zwevende remklauw, 240 x 4,5 mm schijf
Voorband Pirelli Diablo Rosso III 120/70-17
Achterband Pirelli Diablo Rosso III 180/55-17
Transmissie Directe aandrijving zonder koppeling
Eindaandrijving 90T / 20T, Poly Chain HTD Carbon aandrijfriem
Wielbasis  1450 mm
Zithoogte  787 mm
Accessoire, laag 770 mm
Accessoire, hoog 810 mm
Balhoofdhoek  24,5°
Naloop  94 mm
Rijklaar gewicht 229 kilo  ** 234 kilo
Draagvermogen 225 kilo  **220 kilo
Oplaadkosten  € 2,96
Prijs € 21.900,-  **€ 24.140,-
Standaard motorfietsgarantie 2 jaar
Garantie accupakket 5 jaar/geen kilometerbeperking
   
Actieradius (opgave Zero)  
Actieradius in de stad  259 kilometer
Stadsverkeer  259 km
Snelweg, 89 km/h  159 km
Gecombineerd  198 km
Snelweg, 113 km/h  132 km
Gecombineerd  175 km
EU Richtlijn 134/2014, Bijlage VII  157 km **153 km
Met Power Tank + acc. panel (€ 3911,-)  320 km 

 {jcomments on}