Skip to main content

Test: 2019 Kawasaki Versys 1000 (SE)

Kawasaki heeft met de Versys 1000 al jaren een uiterst betrouwbare street-adventure in huis. Nooit de meest woeste allroad, maar altijd de prettige reismotorfiets voorzien van volop comfort, gemoedelijke rijeigenschappen en een vriendelijk prijskaartje. Voor motorrijders die op basis van value for money een keuze maken is de Versys dan ook sinds de introductie van het model de meest verstandige keuze, als je op zoek bent naar een “hoogpoter”. Kawasaki zorgt in modeljaar 2019 voor een forse upgrade van het model, waardoor het volledig bij de tijd is qua elektronische hulpmiddelen. 

Motorisch vertrouwt de nieuwe Versys nog steeds op het bekende 1043 cc motorblok, wat we voor het eerst zagen in de Z1000 van 2003. Die bewezen basis is nu aangevuld met alle elektronische componenten die in de huidige tijd relevant zijn: een ECU en IMU van Bosch, bochten-ABS, power modes, traction control en cruise control. Voor de luxe SE-versie komt daar nog elektronisch geregelde vering, een TFT-dashboard met smartphoneconnectiviteit, 40 W powersocket, handvatverwarming, handkappen, bochtenverlichting en zelfherstellende lak (!) bij. Helaas zijn de zijkoffers nog steeds optioneel voor de SE, maar er zijn nogal wat redelijk geprijsde accessoirepakketten die daarin voorzien. In die kofferset zorgt voor de enorme topkoffer voor veel bergruimte, in de zijkoffers past veel minder door de fraaie vorm en een nogal dikke rand. En als we dan toch bezig zijn: een centrale vergrendeling zou het geheel ècht luxueus maken.

Test 2019 Kawasaki Versys 1000 SE 1

Het lijkt er volgens de eerste verkoopcijfers op dat de meeste kopers voor de SE versie van € 17.999,- zullen gaan, een flinke extra investering ten opzichte van de € 14.699,- die de standaardversie kost. Dat is een prima keuze, al moet daarbij niet de fout gemaakt worden dat de Versys 1000 daarmee op GS, Multistrada, Tiger of SuperAdventure-terrein komt. Niet zozeer omdat die beter zouden zijn, maar puur omdat de Kawasaki vooral anders is: nog steeds de ideale motorfiets qua comfort, gemoedelijke rijeigenschappen, verstandige keuzes en een vriendelijk prijskaartje, maar dan de luxe versie daarvan. Dat is misschien wat minder stoer, maar vooral uiterst verstandig als je niet jaarlijks met de motorfiets op wereldreis gaat. We krijgen de indruk dat er tussen de vorige Versys en de huidige “standaard” Versys niet enorm veel verschil zit, dus die verstandige kopers zullen niet direct voor het nieuwe model hoeven gaan. We rijden tijdens de perspresentatie dan ook alleen op de SE. 

Zitten
De zithouding van de Versys is prima, heel misschien zou voor kleinere motorrijders het stuur iets dichterbij kunnen, maar stepjes, zadel en stuur hebben voor een testrijder van 1.86 m. een prima stand ten opzichte van elkaar. Dat zadel zit lekker comfortabel, ook na een paar honderd kilometer nog. Dat geldt ook voor het windscherm, wat zonder àl te veel herrie je lijf en helm mooi uit de wind houdt. Het gat in de ruit houdt keurig de onderdruk achter het scherm weg, maar misschien wil je er in een regenbui wel een raampje in hebben, zodat daar geen soort douchestraal uit kan komen. De afwerking rondom is echt super, alles zit prachtig in de lak en alle details zijn met aandacht en zorg voor kwaliteit gemaakt.  Op de demo’s waarop wij rijden zitten als accessoires nog slimme valbeugels en grote mistlampen, die laatsten als aanvulling van de bochtenverlichting. Die kunnen we bij het gebrek aan duister niet werkelijk in werking zien, maar we kennen het van andere motorfietsen als leuke gadget.  

Rijwielgedeelte
Eenmaal op weg op de bochtige wegen van Lanzarote en Fuerteventura, moeten we even de juiste mindset inschakelen. Dus niet zo snel mogelijk de meest bochtige wegen afraffelen of op topsnelheid over de eilanden knallen, dan loop je al snel tegen de beperkingen van de nog steeds zeer comfortabel afgestelde vering aan. Na een -nogal warrige- afstelsessie op het zeer fraaie TFT-dahsboard, is de vering in de zelf te regelen Rider-stand op “hard +3” al veel strakker. Toch valt de eeuwige compromis tussen comfort en sportieve stuureigenschappen nog steeds richting het eerste uit. In lange, doorlopende bochten is het geheel wat beweeglijk, wat ook geldt voor zeer hoge snelheid met de topkoffer erop, boven de 170 is absoluut geen aanrader. Ook hier weer: volledig passend in het verhaal van “lekker motorrijden” zonder het te gek willen maken. Er zit daarbij toch nog best verschil tussen de verschillende rijmodi, het is alleen jammer dat het schakelen daartussen nogal onhandig werkt. Eenmaal toch de Road of Sport stand gevonden, merk je een aanpassing in de vering en een iets (!) anders reagerend motorblok. Op een lang stuk met slecht wegdek filtert de Road-stand alle oneffenheden moeiteloos weg, ook hier is comfort weer het sleutelwoord. Remmen gaat echt erg goed met de nieuwe remklauwen, maar er is geen wereld van verschil met het vorige model. 

Motor
Motorisch gezien is er weinig veranderd; de 1043 cc viercilinder kennen we zoals gezegd al even, maar in de Versys maakt hij toch weer indruk door het soepele karakter. De trillingen die we van de 1043 kennen zijn er nog, maar niet dermate prominent dat het hinderlijk is. Ook het fraaie geluid is er nog, wat vooral voor de mensen op de motorfiets zelf geldt. Oppakken vanaf 1000 toeren gaat moeiteloos met een goed werkende injectie, vanaf 4000 komt er echt gang in, bij 6000 voel je een mooie versnelling en bij 8000 gaat de shiftlight knipperen. Met de standaard (SE) quickshifter tik je dan moeiteloos door de makkelijke versnellingsbak heen, zowel op- als terugschakelen gaat bij normaal rijden altijd lekker, maar heel soms laat de KQS-schakelhulp het in ingewikkelde situaties afweten. Als je er toch even flink voor gaat zitten, blijkt de traction control echt fantastisch mooi in te grijpen, zonder het wild knipperende lampje op het dashboard zou je denken dat er niks aan de hand is. Oftewel: ook motorisch is de Versys heel voorspelbaar, heel solide, heel betrouwbaar en heel fijn om mee te rijden.

Conclusie
De 2019 Kawasaki Versys 1000 SE is met elektronische vering en een mooi TFT-dashboard nog steeds de minst intimiderende allroad van de huidige adventure-motormarkt. De viercilinder loopt keurig en soepel, de elektrische hulpmiddelen zijn er allemaal en doen precies wat ze moeten doen, de afwerking is bovengemiddeld en de zeer complete uitrusting is ideaal voor het comfortabel afleggen van lange afstanden. Het woord ‘gewoon’ zou dan kunnen vallen, maar dat is al een negatieve uitleg van datgene waar de Versys 1000 voor staat. Niet iedereen heeft namelijk behoefte aan de stoerste, wildste, sterkste, agressiefste en vaak duurste motorfiets. Voor alle motorrijders die graag op een makkelijk handelbare, kwalitatief hoogwaardige, volledig uitgeruste motorfiets willen rijden, is de 2019 Versys 1000 de ideale keuze.

 Tekst: Iwan van der Valk. Fotografie: James Wright (Double Red), Ulla Serra. Video: GSP Media

Technische gegevens 2019 Kawasaki Versys 1000 (SE)

Soort motor Vloeistofgekoelde, 4-cilinder 4-takt lijnmotor
Cilinderinhoud 1043 cc
Boring x Slag 77 x 56 mm
Compressieverhouding   10,3:1
Kleppensysteem DOHC, 16 kleppen
Brandstofsysteem Brandstofinjectie: 4 x Ø 38 mm
Smering Geforceerde smering, wet sump
Maximum vermogen 120 PK (88,2 kW) / 9.000 tpm
Maximum koppel 102 Nm / 7.500 tpm
Transmissie 6 versnellingen
Eindaandrijving Gesloten ketting
Koppeling Natte multi-plaat koppeling, handbediend
Remmen, voor Semi-zwevende 310 mm remschijven. Remklauw: 4-zuigers
Remmen, achter Enkele 250 mm remschijf. Remklauw: Enkele zuiger
Vering, voor 43 mm omgekeerde voorvork (KECS gereguleerde uitgaande demping en instelbaarheid veervoorspanning)
Vering, achter Bottom-Link Uni-Trak, BFRC lite shock. (KECS gereguleerde uitgaande demping en instelbaarheid veervoorspanning)
Type frame Dubbel buis frame, aluminium
Veerweg voor 150 mm
Veerweg achter 152 mm
Band, voor 120/70ZR17 Bridgestone T31
Band, achter 180/55ZR17 Bridgestone T31
Wielbasis 1520 mm
Zithoogte 840 mm
Brandstofcapaciteit 21 liter
Rijklaar gewicht 257 kg
Prijs  € 14.699 (€ 17.999)