The Crew 2 is een vervolg op het in 2014 uitgebrachte The Crew van Ubisoft. In het eerste deel werd de nadruk gelegd op het opbouwen van een ‘Crew’ door het voltooien van races en verhaalmissies. De speler kon daarnaast een Crew starten met vrienden en de gehele Verenigde Staten verkennen per vierwieler. Uitgever Ubisoft en gameontwikkelaar Ivory Towers hebben er bij deel 2 voor gekozen om met deze game verder te bouwen op deel 1 en bestaande mogelijkheden uit te breiden. De speelkaart is uitgebreider, de graphics en geluiden zijn verbeterd en de speler kan in deel 2 niet alleen per auto de Verenigde Staten verkennen, maar Ivory Towers heeft nu ook vliegtuigen en boten toegevoegd als vervoersmiddelen. Deze nieuwe categorieën zorgen voor een dynamische speelwereld omdat je als speler vanaf de weg probleemloos van auto naar vliegtuig kunt overschakelen. Het zorgt voor een frisse wind door de franchise en opent nieuwe mogelijkheden voor de gameplay en herspeelbaarheid. Wanneer de speler de kilometers over het asfalt zat is, kan er makkelijk overgeschakeld worden naar de lucht of zee.
Samen met deze nieuwe feature werd ook het verhaal op de schop genomen. In The Crew 1 volgde de speler een verhaallijn waarbij hij/zij zich omhoogwerkte op de ladder binnen de organisatie, samen met een aansluitend verhaal. In The Crew 2 kiest de ontwikkelaar voor een geheel andere manier van storytelling en is het aan de speler om ‘volgers’ te verdienen door het voltooien en winnen van races tijdens de Live Xtrem Series. Je volgt geen verhaallijn meer, maar krijgt de keuze uit een kaart vol races, uitdagingen en records die verbroken kunnen worden. Dit zorgt samen met de bovenstaande ter land, ter zee en in de lucht gameplay voor een wijd gameplayaanbod en veel raceogelijkheden, maar haalt ook vraagtekens naar boven. Waar in het eerste deel de Crew centraal stond, lijkt dit in deel 2 wat naar de achtergrond te worden geschoven. In dit deel lijkt het hebben van een Crew minder belangrijk te zijn en richt de game zich op het individueel voltooien van de ‘campaign’ of het online samen racen met vrienden. Het ‘Crew’ gedeelte van de game is dus wat verschoven.
Naast de auto’s, vliegtuigen en boten die in de game te krijgen zijn, heeft Ivory Towers ervoor gezorgd dat de speler ook de mogelijkheid heeft om met een motor de spelwereld te ontdekken. De ontwikkelaar heeft gekozen voor een breed aanbod aan tweewielers met daarin nakeds, supersports, offroads, MX-motoren, maar ook Harley-Davidson’s en Indian’s. Bekende motoren zoals de BMW S1000RR, Ducati Panigale 1299S, KTM 1290 Superduke en BMW GS1200 zijn te kiezen, maar ook de KTM RC8 supersport, Ducati Diavel, Harley-Davidson Street Glide en Kawasaki GPZ 900R uit 1984 behoren tot het aanbod. Het is goed om te zien dat er bij The Crew 2 nog meer tijd is gestoken in het ontwikkelen van de ‘eigen’ rijeigenschappen van de voertuigen. Zo zijn de geluiden van de motoren (en auto’s) in dit 2e deel beter te onderscheiden van elkaar en zijn motorkarakteristieken terug te zien in de game. Zo kan de viercilinder S1000RR hoger in de toeren goed doortrekken in tegenstelling tot de Harley-Davidson Iron 883 die onderin veel koppel biedt, maar aan de top verliest. Wel zijn deze grenzen voor het speelplezier iets verlegd ten opzichte van de realiteit. Zo lukte het ons om met een Harley Davidson Street Glide een topsnelheid van 270 km/h te bereiken en accelereert dit model dankzij de turbo-feature ook boven de 150 km/h nog vlot door. Dit komt het speelplezier juist ten goede en zorgt er ook voor dat de race spannender en uitdagender zijn.
Wij vonden het soms wel storend dat de game last lijkt te hebben van rubber-banding. Zo kan het voorkomen dat een voorsprong van 5 seconden na 2 checkpoints verdwenen is, omdat vanwege het rubber-banding effect harder dichterbij kan komen dan technisch gezien mogelijk is, dit is is niet geheel fair maar maakt het wel weer extra spannend. Daarnaast viel ons ook op dat The Crew 2 veel verschillende outfits heeft, waaronder racepakken en motocrossuitrusting, maar mist een aantal leren pakken voor de sportievere motoren. Dit zorgt soms voor opmerkelijke situaties waarbij je met motocrossuitrusting op een supersport rondrijdt. De motoren (en andere voertuigen) hebben ieder hun eigen rijkarakteristieken waardoor je met een straatmotor beperkt wordt bij offroadgebruik. Het is in het begin wennen aan de manier waarop je een motor bestuurt, maar na enkele uren speeltijd zijn ook de motoren goed te hanteren. Zoals in het echt hangt de speler van de motor bij sportief straatgebruik van de motor en steekt de speler zijn/haar been uit tijdens het offroadgebruik. Beide categorieën zijn in de game een andere uitdaging vanwege de grip die je hebt op het losse terrein of op het asfalt. Het is goed om te zien dat de spelontwikkelaar hier meer tijd in heeft gestoken waardoor de motorgameplay in The Crew 2 uitdagend is en merkbaar anders dan de gameplay met andere voertuigen.
Conclusie
The Crew 2 zorgt met een aantal vernieuwingen voor meer gameplaymogelijkheden en biedt de speler meer vrijheid en opties met de nieuw geïntroduceerde voertuigen. De motorgameplay is uitdagend en vanwege de grote variëteit aan modellen is er voor ieder wat wils. Het ‘Crew’ onderdeel van de game is in het verhaal misschien minder, dankzij de nieuwe voertuigen en races zijn er meer opties om met een eigen Crew van vrienden de Verenigde Staten te ontdekken. Ondanks dat de game op een aantal punten steken laat vallen is The Crew 2 een waardige opvolger van deel 1.
Platforms: Playstation 4, Xbox One & PC
Tekst: Bart-Jan Kapteijn