Skip to main content

Waar bij MXGP 3, de vorige titel in de gelicenseerde motocross-videogameserie, de verbeteringen ten opzichte van MXGP 2 beperkt waren, probeert men met MXGP Pro grote stappen te zetten. Zo heeft Milestone tijdens het ontwikkelproces van de game feedback van MXGP-rijders Antonio Cairoli, Tim Gajser en Gautier Paulin ontvangen en heeft men benadrukt meer te luisteren naar de community van de serie. Met het toevoegen van nieuwe uitdagingen en talloze updates en verbeteringen wilt Milestone een waardige nieuwe MXGP videogame neerzetten.

Na het starten van de game bevinden we ons met een druk op de knop direct in de vernieuwde gamemodi genaamd Compound. Een modi die in MXGP Pro aangepakt is en de speler de mogelijkheid geeft om motoren, upgrades en aanpassingen te testen. Met een speelveld van iets meer dan een vierkante kilometer heeft de speler meer terrein om de motoren in verschillende situaties te proberen. Zo kan men enduro rijden over de vele paden die het gebied kent, is er een SX- en MX-track beschikbaar en zijn er verschillende hindernissen om de behendigheid van de speler met het digitale character op de proef te stellen. Deze modi is een handige toevoeging om voor het ‘echte’ werk ervaring op te doen met de motoren en de nieuwe physics die het spel kent.

In MXGP Pro maakt het Pro Physics systeem haar intreden. Na de vele reacties vanuit de community is het physics systeem op de schop gegaan waardoor de speler in MXGP Pro een extra uitdaging heeft. De motor moet in de game goed onder controle gehouden worden en het is elke bocht belangrijk om met de juiste snelheid de bocht te verlaten om zo een val te voorkomen. Met de nieuwe physics kan dit soms voor lastige en spannende gedeeltes van een race zorgen en is motorbeheersing nog belangrijker dan voorheen. De speler kan door middel van het bewegen van het in-game charachter de motor beter onder controle houden en zich na een sprong beter voorbereiden op de landing.

MXGP Game 3

Milestone heeft bij MXGP Pro ook de graphics en audio van de nodige updates en verbeteringen voorzien. Vooral op de PC ziet de game er verbazingwekkend mooi uit in de zon en regen. De verschillende tracks hebben ieder hun eigen uitstraling, wat zorgt voor afwisseling en een beter herspeeldbaarheid van de game. Daarnaast hoort men in deze titel beter de verschillen tussen de MX2 en MXGP motoren en geven de motoren kleine knallen tijdens terugschakelen voor de bocht. Natuurlijk is ook het verschil tussen de 2-takt en 4-takt modellen duidelijk hoorbaar. De variatie in karakteristieken van deze motoren is een leuke toevoeging omdat het in de races voor een ander soort uitdaging en raceverloop zorgt.

De innovatie op het gebied van gameplay stopt hier niet omdat de verschillende moeilijkheidsgraden ook veranderd zijn. Vergeleken met MXGP 3 is het verschil tussen de moeilijkheidsgraden groter gemaakt. Waar de AI op de laagste stand makkelijk te passeren is en rustig rijdt, gaat het tempo snel omhoog als men een niveau hoger gaat rijden. De langzamere rijders in de race vormen al de nodige uitdaging waardoor het de gehele race spannend blijft. Wanneer de speler voorin het veld arriveert, zorgen de toprijders voor de nodige extra uitdaging vanwege het hoge tempo en foutloze rijstijl.

Ondanks dat de game veel vernieuwingen kent, zijn er ook punten waar nog aan gewerkt moet worden. Zo heeft MXGP Pro een verbeterd grondsysteem waarbij de baan veranderd door de rijders die zich door het mulle of natte zand met hun motoren voortbewegen, maar is er ook in deze editie nog geen opbouw van lage ‘kombochten’. Deze toevoeging zou de speler met een goede rijstijl in de bochten belonen.  Er zijn ook kleinigheden zoals de Compound modus. Wanneer de speler kiest om terug te keren naar het hoofdmenu kan de Compound modus met een druk op de knop geopend worden. Dit kan soms onbedoeld gebeuren waardoor de speler opnieuw moet kiezen om naar het hoofdmenu te gaan. Verbeteringen van deze kleine details zouden in een volgende MXGP de algehele experience verbeteren en de speler minder irriteren tijdens het spelen.

Conclusie
Waar bij de afgelopen 2 MXGP-titels het aantal verbeteringen soms tegenviel, is dat bij MXGP Pro niet zo. De game zorgt voor de nodige innovatie in de MXGP franchise. Toevoegingen als de Compound, betere physics en moeilijkheidsgraden maken de game uitdagender dan ooit en verhogen tegelijk de herspeelbaarheid. De verbeterde graphics en geluiden in de game maken het plaatje compleet. Hiermee zorgt uitgever Milestone dit jaar voor een MXGP-titel die voor nieuwkomers, maar zeker ook voor ervaren MXGP-spelers het spelen waard is.Platforms: Playstation 4, Xbox One & PC
Tekst: Bart-Jan Kapteijn