Skip to main content

Na een teleurstellende eerste versie van Ride is Milestone nu terug met Ride 2. Ride was een volledig nieuw spel en zou dé motorgame moeten worden, maar helaas viel het spel op veel punten tegen. Na anderhalf jaar is het spel dan terug met deel 2. Het moet volgens de makers weer het beste motorspel zijn, want deze keer zijn er nog veel meer banen en motoren toegevoegd. Milestone heeft al eerder de verwachtingen niet na kunnen komen dus ik wachtte met twijfel af. Hoe goed is Ride 2? 

Gelijk vanaf het begin is het duidelijk dat het spel een stuk beter is. Je krijgt gelijk een intro met veel verschillende nieuwe motoren. Zo koos ik om met een supermotard te beginnen. Je krijgt dan gelijk een enorm pakket met nieuwe banen om op te racen, zo is de Nürburgring toegevoegd. Die gave banen bieden veel plezier en je kan er uren op rijden. Ook zijn er kartcircuits en dragraces bijgekomen. Het aantal motoren is ook sterk toegenomen. Zo kan je nu bijvoorbeeld classics en WSBK-motoren rijden. Ook kan je nu de motoren tunen, wat erg leuk is. Je motor wordt dan steeds sneller en stuurt steeds beter.

Je begint het avontuur door races te rijden in de world-tour. Je kiest een beginnersmotor en gaat hiermee langs circuits over de hele wereld. Hoe beter je daarin presteert, hoe meer je vrijspeelt. Als je veel wint krijg je zo meer credits, hiermee kan je nieuwe motoren en upgrades kopen. Je blijft dus steeds sparen voor nieuwe en snellere motoren. Dit zorgt ervoor dat je extra graag wilt winnen in de race. Het is ook een stuk moeilijker om nu te winnen. Zo won ik op Ride nog met meer dan 10 seconden terwijl ik op de moeilijkste stand speelde, maar nu moet ik mijn best doen om in de stand ‘Hard’ te winnen. Ook krijg je extra credits als je alle hulp van de computer uit zet. Als je het laten zien van de ideale lijn niet gebruikt krijg je bijvoorbeeld 3 procent meer credits. Dit zorgt ervoor dat je het steeds moeilijker gaat maken voor jezelf.

Ook is online erg leuk. Het is vooral leuk om met minder goede motoren tegen vrienden te racen; zo had ik uren plezier met een supermoto op online. Ook op online verdien je credits, dus als je de computer niet meer leuk vindt kan je altijd tegen echte tegenstanders racen. Het enige nadeel is dat het veel tijd kost. Sommige banen duren acht minuten per rondje dus dan ben je erg veel tijd kwijt, daarom speel ik het liefst op korte snelle banen.

Er zijn nog wel wat verbeteringen mogelijk. Zo is het laden al verbeterd, maar zijn de laadtijden nogal wisselvallig. Sommige banen hebben een supermooie omgeving en hebben top graphics, maar bij sommige nieuwe banen is de omgeving een beetje saai. Dit probleem had elke baan in Ride (1), dus er is al wel veel verbetering. Ook is de rijstijl wat minder gaaf geworden. Je kan niet meer een eigen specifieke rijstijl kiezen, maar hebt een standaard rijstijl die iedereen heeft. Dit is jammer want het was juist erg leuk om in het spel net zo te rijden als in het echt. Ook is het sturen redelijk langzaam. Een chicane is erg daarom lastig doordat veel motoren langzaam om te leggen zijn. Maar, je kan veel motoren weer tunen, zodat ze nog redelijk goed sturen.

Het maken van een ‘tempel voor motorrijders’ is Milestone zeker gelukt met Ride 2. Het is een erg gaaf spel met erg veel speelplezier. Ik heb uren zitten spelen en daarbij veel lol gehad. Het spel is dan ook zeker veel dichter bij zijn potentie gekomen. Voor iedereen is er wel een gave motor en je kan uren de banen blijven spelen. Ik vond het echt een goed spel en ben een stuk beter dan Ride. Hopelijk komen er nog meer zulke leuke racegames in de toekomst!

Tekst: Vasco van der Valk (coureur & gamer)

Review Ride2 game 2016 1