Skip to main content

Reistest: 2014 Suzuki DL1000 V-Strom

In december van het afgelopen jaar hebben we al een eerste rij-impressie opgedaan met de 2014 Suzuki DL1000 V-Strom. Deze was al positief, maar we zijn natuurlijk wel benieuwd hoe de nieuwe V-Strom zich manifesteert tijdens het betere toerwerk. Reden genoeg dus om de V-Strom aan een wat langere test te onderwerpen. Hiervoor namen we hem mee op een meerdaagse trip naar de Harz in Duitsland.

Test 2014 Suzuki DL1000 V-strom 10

Rijbeleving
Met een lengte van 1.82 meter kun je (net) niet met beide voeten plat op de grond komen en ook het opstappen is geen gemakkelijke klus. Om toch een zo groot mogelijk publiek aan te spreken is, naast de standaard zadelhoogte van 850 mm, ook een verlaagd zadel van 820 mm en zelfs een verhoogd zadel van 885 mm beschikbaar. Als je eenmaal zit merk je echter dat alles klopt; het stuur staat lekker dichtbij, de voetrusten zijn goed gepositioneerd en samen met het prettige zadel is je zithouding dan ook lekker uitgebalanceerd en ronduit ontspannen te noemen. Bij wegrijden merk je dat de nieuwe V-Strom 1000 met zijn korte draaicirkel goed te manoeuvreren is en in de stad laveer je makkelijk tussen het overige verkeer door. Het schakelen gaat daarbij erg soepel en trefzeker, wel is er een stevige ‘klunk’ tussen de eerste en tweede versnelling. Onder de 3.000 toeren is er geen power voorradig op de V-Strom, maar omdat het maximale koppel al bij 4.000 toeren beschikbaar komt, kun je daarboven heerlijk rustig rijden zonder vaak te hoeven schakelen. 

De injectie zorgt daarbij voor een prima gasdosering over het gehele toerenbereik, met als kanttekening dat de V-Strom in de tweede versnelling wat rukkerig reageert op het gas. Op buitenwegen, als je het vermogen meer aanspreekt, voelt de DL1000 lichtvoetig aan. Hij stuurt direct en vlot in en houdt daarbij zijn lijn goed vast, zonder neiging tot wijdlopen of in de bocht vallen. De rechtuitstabiliteit is goed, zelfs bij zijn top van zo’n 210 km/u voelt het nog strak en vertrouwd aan, wat ook geldt voor hoge snelheidsbochten. Op lagere snelheden merk je bij snelle links-rechts combinaties wel dat je met een hoge allroad onderweg bent, dan voelt de V-Strom door zijn hoge zwaartepunt wel wat topzwaar aan. Bij stevig aanremmen duikt de motor behoorlijk in de veren maar dit is niet hinderlijk, integendeel. Door het prima stuurgedrag ga je ongemerkt snoeihard, zo gemakkelijk gaat het allemaal. De radiale Tokico monoblock remklauwen aan de voorzijde genereren meer dan voldoende stopkracht zonder agressief te worden en ook de achterrem doet zijn werk naar behoren. Het lichtgewicht Bosch ABS systeem grijpt ook niet te vroeg in.

 

Snelweg
Ga je de snelweg op, dan heb je minder plezier op de V-Strom, puur vanwege het ronduit slecht functionerende ruitje. Ondanks dat de hoek en hoogte van het windscherm in drie standen te verstellen zijn, heb je -met een lengte van 1.82- zeer veel last van turbulentie rond je helm. Het ruitje in de hoogte of van hoek verstellen heeft weinig tot geen effect, achter het schermpje wegduiken wel, maar dat is natuurlijk geen reële optie. Het optionele verhoogde ruitje dat Suzuki in het accessoirepakket heeft, zal dan ook uitkomst moeten bieden. Het verdient dan ook aanbeveling dit er bij een eventuele aankoop gelijk bij te bedingen. Het zadel is goed gepolsterd en biedt mogelijkheid tot verzitten, zodat je niet al te snel last krijgt van een houten kont. Hoogfrequente trillingen komen pas boven de 6.000 toeren in beperkte mate voor, snel last krijgen van dove handen is er niet bij omdat de V-Strom meer met lagere toeren gereden zal worden.

Wat betreft off-road rijden is het zoals alle allroads; zolang de ondergrond maar hard genoeg blijft, kan je er prima mee uit de voeten. De veerweg is ruim voldoende om gaten op te vangen en je kunt dan ook comfortabel eventuel onverharde wegen te lijf. Zo gauw het om echt offroadrijden gaat is de V-Strom echter gezien. De combinatie van het hoge gewicht, de gladde banden en het te weinig explosieve motorkarakter maken je daar kansloos.

 

Motorblok
De V-Strom is voorzien van een 1037cc V-twin blok, dat een opgegeven vermogen levert van 101 pk bij 8000 toeren en een koppel van 103 Nm. In de praktijk voelt de motor echter wat tam aan. Vermogen en koppel genoeg maar de thrill-factor moet de V-Strom helaas ontberen. De V-Strom moet het meer hebben van zijn soepele motorkarakter, waarbij het maximale koppel al bij 4000 toeren beschikbaar komt en het vermogen er nooit agressief inkomt. Het standaard Traction Control-systeem kent drie standen; een stand voor droog weer die enige mate van wielspin toestaat, en een stand voor de natte omstandigheden. Voor diegenen die zich off-road uit wil leven is het systeem ook uit te zetten. Al met al een prima blok, hoewel het benzineverbruik gezien de fabrieksopgave van 1:20,9 wel tegen viel. Na een week stevig rijden onder wisselende omstandigheden kwam deze uit op een gemiddelde van 1 liter op 15,5 km. 

 

Rijwielgedeelte en uitrusting
De afwerking is van hoog niveau, zo sluiten de kuipdelen netjes aan en is de bekabeling keurig weggewerkt. Wel doet het overmatig gebruik van plastic afbreuk aan de uitstraling, vooral het zicht hierop rondom het dashboard ziet er niet goed uit. De goed afleesbare cockpit is wel weer zeer compleet uitgevoerd, met naast de gebruikelijke informatie ook een tijdklok, buitentemperatuurmeter en een versnellingsindicator. De voorvering wordt geregeld door een volledig instelbare 43 mm upside-down voorvork. Van de achterschokdemper is de veervoorspanning verstelbaar middels een makkelijk bereikbare draaiknop en ook de uitgaande demping is instelbaar. 

 

Conclusie
Met de geheel vernieuwde en fris ogende V-Strom lijkt Suzuki een gat in de markt van het overvolle allroad segment te hebben gevonden. Met zijn soepele, 1037cc grote V-twin blok positioneert de V-Strom zich namelijk precies tussen de zware en lichte allroads in. Minpunten zijn er in de vorm van de slechte standaardruit en de aan-uit gasreactie in de tweede versnelling. Pluspunten zijn de moderne features als Traction Control, ABS en slipkoppeling voor een gunstige prijsstelling van 12.999 euro. Daarnaast zijn er ook de uitstekende rijeigenschappen en het relatief lage gewicht, waarmee de DL 1000 zich tot een uitstekend alternatief manifesteert voor de grote reis-allroads als de BMW R1200GS of Triumph Explorer. De Suzuki V-Strom DL1000 is weliswaar niet van hetzelfde kaliber, maar je kunt je afvragen of je de duur betaalde extra capaciteiten van die gevestigde orde wel daadwerkelijk gaat gebruiken.


Tekst en foto’s: Dirk van het Hekke

 

Technische gegevens 2014 Suzuki DL1000 V-Strom

TYPE 4-takt, vloeistofgekoeld, DOHC, 90° V-twin, tweecilinder
CILINDERINHOUD 1.037 cm3
AANTAL KLEPPEN PER CIL. 4
BORING X SLAG 100,0 x 66,0 mm
COMPRESSIE 11,3 : 1
MAXIMUM VERMOGEN 74 kW(101 pk)/8.000 t.p.m.
MAXIMUM KOPPEL 103 Nm/4.000 t.p.m.
BRANDSTOFTOEVOER Injectie
STARTSYSTEEM Electrisch
TRANSMISSIE 6 versnellingen
TOTALE LENGTE 2.285 mm
TOTALE BREEDTE 865 mm
TOTALE HOOGTE 1.410 mm
WIELBASIS 1.555 mm
ZITHOOGTE 850 mm
BODEMVRIJHEID 165 mm
BALHOOFDHOEK 25°30´
NALOOP 109 mm
VOORWIELOPHANGING telescopische UPS voorvork, schroefveren, oliegevulde schok-
  dempers, veervoorspanning instelbaar
ACHTERWIELOPHANGING Swingarm, schroefveer, oliegevulde schokdemper,
  veervoorspanning en uitgaande demping instelbaar
   
REMMEN VOOR/ACHTER dubbele 310 mm schijven voor / 260 mm schijf achter, ABS
VEERWEG VOOR/ACHTER 160 mm / 160 mm
BANDEN VOOR/ACHTER 110/80R19M/C 59V
  150/70R17M/C 69V
BRANDSTOFTANKINHOUD 20 liter
   
FEATURES Geheel nieuw model
  Geweldig motorblok met veel bruikbaar vermogen
  Uitgebalanceerde wegligging
  Standaard met ABS remsysteem
  Uitgebreid accessoirepakket leverbaar
KLEUREN YVB: zwart
  YWW: wit
  YYG: rood
  PRU: khaki
RIJBEWIJS CAT. A