Skip to main content

Test: Interphone smartphonehouder voor motornavigatie

Steeds meer motorrijders willen de navigatie van hun mobiele telefoon gebruiken tijdens het motorrijden. Deels omdat de huidige smartphone veel meer kan dan het gemiddelde navigatiesysteem, deels omdat het zonde lijkt twee verschillende systemen te moeten kopen. Om een smartphone op een motor te plaatsen is alleen wel een goede houder nodig, met een iPhone 5 probeerden we de houder met ‘case’ van Interphone.

 

De Interphone Iphone 5 houder wordt geleverd in een nette verpakking met daarin de beschermhoes, de stuurklem en gebruiksaanwijzing. De stuurklem kan geleverd worden voor ronde of ‘overige’ sturen. Het monteren gaat daarbij heel eenvoudig door de kruiskopschroeven aan te draaien. De klem is vanwege het kogelgewricht gemakkelijk bij te stellen, waardoor een goede plaats makkelijk te vinden is. Wel is het even zaak goed op te letten bij het plaatsen van de case met telefoon op de houder, vooral als het setje nieuw is gaat dit soms niet makkelijk, hier is goed oppassen wel nodig om te voorkomen dat je telefoon opeens op het wegdek valt.

De iPhone gaat naadloos in de houder, sluit goed af en behoudt alle extern te bedienen functies zoals volume en aan/uit. Onderin zit een kleine inkeping voor een (oplaad)snoer, bovenin zit een door folie afgeschermd gat waardoor de camera bruikbaar blijft. De houder sluit redelijk goed af, maar bij de kabel ingang sluit het rubber niet af. Interphone claimt dat deze houder waterdicht is, maar na onderdompelen in water bleek dit niet het geval te zijn. Wel bezit de houder over voldoende bescherming om spatwater en een regenbui buiten te houden.

 

Interphone houder Iphone 5 1 8

 

Over het scherm zit plastic folie dat ervoor zorgt dat de touchscreen functie behouden blijft. De Iphone is met handschoenen redelijk te bedienen, vergelijkbaar met de bekendste motornavigatie systemen. Tijdens de test werd er gereden met een bedrade communicatie tussen Iphone en helm. Hier stuiten we dan ook op een probleem, een oplaadsnoer én jackplug naar het ‘oortje’ gaan niet samen in de houder. Bij het kopen van deze houder is een Bluetooth set voor op de helm daarom wenselijk. Ander nadeel is het ontkoppelen van de Iphone. De houder is makkelijk van de klem te halen, maar de houder zal altijd open gemaakt moeten worden om het oplaadsnoer te verwijderen. Op lange ritten is dit geen probleem, maar voor korte routes levert dit irritatie op.

 

Conclusie:
Motornavigatie systemen zijn praktischer en (logisch) beter uitgerust voor gebruik op een motor. Daarentegen beginnen de prijzen van een Interphone houder voor een smartphone bij €49,- en kunnen alle functies van de iPhone gebruikt worden. Hierdoor is deze combinatie veelzijdiger en geavanceerder dan een navigatiesysteem. Concluderend kunnen we spreken van een prima iPhone houder, die geschikt is als goedkoop alternatief voor motor navigatie systemen, mits er langere afstanden afgelegd worden en er een Bluetooth headset is.

 

Test: Roel van Tienen