Skip to main content

Gebruikerstst Spidi Netwin H2OUT motorjas en RPM motorbroek

Testmotor kreeg al in 2010 door Rob’s Accessoires uit ‘t Zand de kans om het vier seizoenen textiel Netwin H2OUT motorjack en de H2OUT RPM motorbroek aan een uitgebreide gebruikerstest te onderwerpen. Een jaar en duizenden kilometers later kan de balans worden opgemaakt.

Gebruiksgemak
Waar gewoonlijk voor het zomerseizoen de binnenvoering van een jas wordt uitgenomen, is dit bij de Netwin tegengesteld; de binnenvoering is tegelijkertijd de zomerjas. Door kleine drukknoppen aan de winterjas en de mouwen, is de zomerjas eenvoudig los te maken van de buitenlaag (winterjas). Wat overblijft is een kort, voor motorkleding enigszins modieus zomerjack. De zomerjas zorgt in de zomer voor voldoende koeling,  er is niet of nauwelijks sprake van transpiratie. Het zomerjack is weliswaar wind- en waterdicht, toch wordt bij een regenbui het water opgenomen.  De binnenlaag in de jas zorgt er uiteindelijk voor dat je droog blijft. De borstzak aan de buitenzijde is niet waterdicht.  De  binnenzak van de zomerjas heeft beperkte ruimte voor een rijbewijs of  motorpapieren. Het zomerjack sluit gemakkelijk door de goed werkende de rits en drukknopen. Door het ontbreken van een binnenvoering kan deze niet tussen de rits raken wat erg prettig is. De Netwin kan niet aan een (RPM) motorbroek geritst worden door het ontbreken van een rits. Een wapperende jas wordt voorkomen door twee dunne stelbanden aan de onderkant van de jas. Voor de praktische bruikbaarheid had Spidi beter kunnen kiezen voor de ouderwetse rits in plaats van de banden.


spidinetwin2010


Het gebruikte Cordura materiaal is robuust en zorgt voor een veilig gevoel. Ook kan bij de winterjas de pasvorm worden aangepast. De stelmogelijkheden bevinden zich aan de zijkant en aan de mouwen. Daarnaast  is op een aantal plaatsen gebruik gemaakt van stretch materiaal. Dit zorgt voor de nodige flexibiliteit en komt de pasvorm ten goede. De twee zakken aan de buitenkant zijn volledig waterdicht  door een dubbele sluiting. De enkele rits aan de voorzijde van de winterjas gaat gemakkelijk dicht en sluit goed aan bij de nek en hals. De ruimte bij de hals kan door middel van een flap traploos naar wens worden aangepast.

RPM broek
De RPM is ademend, waterdicht, de thermo binnenvoering kan net zoals bij iedere andere motorbroek uitgenomen worden. De extra ventilatieopeningen zorgen voor voldoende koeling. De afneembare schouderbanden moeten zorgen voor een optimaal gebruiksgemak. Echter door het nagenoeg niet werkend kliksysteem schieten de afneembare schouderbanden in veel gevallen van de broek. De praktische bruikbaarheid hiervan is nagenoeg nihil en bijzonder vervelend.  De RPM broek heeft verder geen extra opvallende eigenschappen waarmee de broek uitblinkt.


Comfort
De Netwin en de RPM dragen erg prettig. De jas valt redelijk klein uit, het is aan te raden om een maat groter te kiezen. Door de vele verstelmogelijkheden kan de jas vervolgens op maat worden gemaakt. Juist doordat de Netwin rondom goed sluit geeft de jas veel bewegingsvrijheid. In de herfst en in winterse omstandigheden geeft de jas in combinatie met een (thermo) laag kleding de benodigde warmte en blijft de flexibiliteit behouden.


Veiligheid
In de Netwin zijn in de schouderpartij, onderarm, rug en op de borst CE goedgekeurde protectoren verwerkt.  Ondanks het CE keurmerk, biedt de te verwijderen Compact Warrior rugprotector geen volwaardige bescherming. Een separate rugprotector is derhalve aan te raden. De reflectiestrepen op de mouwen, voor- en achterzijde van de motorjas bezorgen de motorrijder de nodige zichtbaarheid. Afhankelijk van de kleurstelling wordt de zichtbaarheid versterkt door witte of rode strepen.

Conclusie
Na ruim een jaar met de Netwin H2OUT en de RPM te hebben gereden,  concluderen we dat Spidi een product van hoogwaardige kwaliteit heeft afgeleverd. De protectoren, de gebruikte materialen en de afwerking geven de rijder een gevoel van veiligheid.  De praktische bruikbaarheid en gebruiksgemak zijn uitstekend. Door de  goede ventilatie, water- en winddichtheid dragen beide erg prettig en dat komt het comfort ten goede. Kritische punten zijn het niet waterdicht zijn van de borstzak van de zomerjas en de onbruikbaarheid van de schouderbanden.

De prijs/kwaliteitsverhouding van de Netwin en de RPM ligt met een  adviesprijs van € 390,- (jas) en
€ 209,- (broek) op een prijzig doch betaalbaar niveau. De Netwin is voor 2011 vervangen door de gelijkwaardige Netforce H2OUT, deze is vanaf € 399,- verkrijgbaar in de kleuren zwart, zwart-grijs, zwart-blauw en rood.

 

Test: Jeroen Stienstra

spidi_netwin_2010_007