Skip to main content

Test: Gerbing verwarmde motorhandschoenen en jas

De elektrisch verwarmde binnenjas van Gerbing die wij hebben getest is voorzien van zogenaamde High Density Heat verwarmingselementen op de borst, rug, in de kraag en mouwen. Winddicht is de jas door een Tefloncoating en het Thinsulate isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de jas ook waterwerend is. De jas is dun genoeg om gemakkelijk onder een textiel motorjack te worden gedragen. De jas is in de mouwen voorzien van ritsluitingen waarachter je de aansluitpluggen vindt voor de handschoenen. Verder heeft de jas een binnenzak en twee buitenzakken. Om de jas en de handschoenen te verwarmen is de jas voorzien van een Power Distribution Unit. Deze hoofdaansluitng voorkomt loshangende draden en vereenvoudigt de aansluiting.

De T5 verwarmde motorhandschoenen zijn gemaakt van zacht en soepel leer met een lange schacht, die is voorzien van een verstelbare klittenband polssluiting en koordsluiting. Een ademende Aquatext voering maakt de handschoenen water- en winddicht. De Thinsulate isolatie en ruwe voering zorgen voor extra warmte en comfort. Bescherming is er in de vorm van gel inserts op de handrug en vingerkootjes. De handschoenen worden verwarmd door roestvrij stalen verwarmingsdraad, welke niet voelbaar is door het gebruik van Microwire verwarmingstechnologie. De draden verwarmen de vingers en duim over de hele lengte en de handen aan de bovenzijde.

gerbingverwarmdemotorkleding4

Gebruik
De kabels waarmee de handschoenen worden verwarmd komen in de schacht aan de bovenzijde uit de voering. Aansluiten gebeurt eenvoudig door de pluggen van de handschoenen aan te sluiten op de pluggen in de mouwen van de binnenjas. Bij het aantrekken van de handschoenen verdient het netjes wegwerken van de kabels en pluggen wel de nodige aandacht. Trek je de handschoenen haastig aan dan heb je kans dat je last hebt van dubbel zittende kabels en pluggen die tijdens het rijden op je hand of pols gaan drukken.
Separaat verkrijgbaar is de dubbele temperatuurregelaar, waarmee je met 2 separate knoppen de temperatuur kunt regelen voor de handschoenen en de jas. Deze regelaar wordt aangesloten op de hoofdaansluiting in de jas. 2 led’s geven de status van de ingestelde temperatuur weer, knipperen tijdens opwarmen en permanent branden wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt.

gerbingverwarmdemotorkleding3

 

Om jas en handschoenen te kunnen verwarmen moet eerst een kabel met zekering op de 12V accu van de motor worden aangesloten. Gerbing adviseert om eerst de motor te starten en dan de kabel van de regelaar aan te sluiten op de accukabel. Heb je dat gedaan dan voel je vrijwel direct de warmte in jas en handschoenen. Tijdens de testperiode hebben we in behoorlijk koude omstandigheden het materiaal van Gerbing kunnen testen. In de ochtenden reden we het woon-werk traject van 50 km met temperaturen tot 7° C. Het is met de regelaar, door het ontbreken van een schaalverdeling, even zoeken welke stand van de knoppen past bij de heersende buitentemperatuur. Heb je die eenmaal te pakken dan kun je je door de afgegeven warmte aan handen en lichaam goed concentreren op het rijden. Wat ons betreft een heel groot pluspunt en veiligheid verhogend. Normaal gesproken ga je last krijgen van de kou waardoor je concentratie zal gaan zakken. Iets wat geheel niet wenselijk is op een motor. De kleding van Gerbing doet ook tijdens langere ritten van 200 km keurig zijn werk en bezorgt je, ondanks de extreem koude buitentemperaturen, een heerlijk warm warm en comfortabel gevoel. In ons geval moesten benen en voeten de verwarming ontberen. Echter door handen en bovenlichaam wel te verwarmen, bleven benen en voeten veel langer warm dan wanneer er zonder verwarming wordt gereden.

Conclusie
De verwarmde handschoenen en binnenjas van Gerbing zijn kwalitatief goed gemaakt. De verwarmingselementen verwarmen bovenlichaam en handen goed en ook op langere ritten zorgen handschoenen en jas voor warmte en comfort. Minpuntje is het ontbreken van een schaalverdeling op de regelaar. De adviesprijzen zijn aan de hoge kant, maar Gerbing geeft daarvoor wel levenslange garantie op de verwarmingselementen terug. Tel daarbij op het behoud van concentratie en verhoogde veiligheid onder koude omstandigheden en je kunt niet anders concluderen dat Gerbing een goed functionerend systeem levert.

gerbingverwarmdemotorkleding2

Adviesprijzen Gerbing 2011: T5 verwarmde motorhandschoenen €179,- inclusief aan/uitschakelaar in de Y-kabel. Verwarmde binnenjas €199,-. Portable dubbele temperatuurregelaar €99,-

Tekst: Paul Reijerse

gerbingverwarmdemotorkleding1