Skip to main content

Test: Midland BT Mini communicatiesysteem

Midland is een producent van allerlei verschillende apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen. Hierbij verkopen ze ook een range aan producten specifiek voor de motorrijder. Waaronder actioncams, dashcams, jumpstarters en bluetooth communicatiesets. Hiervan is de BT Mini de goedkoopste in lijn. Op de site van Midland kost een enkele BT Mini €119,- terwijl voor een set van twee €219,- afgerekend moet worden. Hiermee opereert Midland duidelijk in het goedkopere segment.

Installatie
Er is gekozen om de set te installeren in een jethelm en een integraalhelm. Het installeren is redelijk eenvoudig en binnen een kwartier is een helm voorzien van speakertjes en microfoon. De bedrading is wat dikker en stugger dan bij andere merken. Hierdoor is het zaak deze goed weg te werken achter de bekleding van de helm, omdat de bedrading anders hinderlijk in delen van het gezicht kan drukken. Voordeel van de dikkere en stuggere bedrading is dat deze hierdoor goed op de plek blijft zitten en niet gemakkelijk verschuift.  De geleverde speakertjes kunnen door middel van een plaksetje aan de binnenzijde van de helm geplaatst worden. De HJC IS-17 die als integraal helm gebruikt is, heeft hiervoor kleine uitsparingen in de helm. Hier vallen de speakers precies in weg. Ook de microfoon is eenvoudig te monteren en kan naar wens nog vastgezet worden doormiddel van een sticker die aan de één zijde voorzien is van klittenband.
Ook in de jethelm ging installatie eenvoudig. Speciaal voor dit soort helmen levert Midland standaard een microfoon aan een houder die aan de binnenkant van de helm vastgeplakt moet worden. Ondanks dat de jethelm niet is voorzien van uitsparingen in de bekleding voor de speakers, kunnen de speakers toch op de juiste positie geplaatst worden zonder dat je ze voelt. De komt omdat de speakers redelijk klein zijn van formaat en niet hard aanvoelen. Naar wens kan er nog een extra kussentje geplaatst worden om ze dichter op de oren geplaatst te krijgen. Aan de buitenzijde is de unit zelf te bevestigen aan een clip, die op de helm geplakt moet worden. De bedrading wordt door middel van een USB-C kabel gekoppeld in dezelfde ingang waardoor ook het opladen gedaan wordt. Laden onder het rijden door middel van bijvoorbeeld een powerbank is er daardoor niet bij.

Rijden
Ondanks dat op de doos vermeldt staat dat het gaat om een rijder-passagier set, is de BT Mini toch gebruikt communicatiesets tussen twee motorrijders onderling. Koppelen gaat eenvoudig door de volumeknop 5 seconden in te drukken, waarna de lampjes op beide sets blauw knipperen wanneer de koppeling geslaagd is. Doordat de BT Mini is voorzien van Bluetooth 3.0 kan ook de telefoon of navigatie gekoppeld blijven. Dit kan simpelweg door de BT op te zoeken in de lijst van bluetooth apparaten op je telefoon. Wel kunnen maar maximaal twee rijders met elkaar gekoppeld worden. Is de koppeling eenmaal gemaakt, claimt Midland voor de BT Mini een bereik van maximaal 200 meter onder ideale omstandigheden. Toch ligt dit in de praktijk een stuk hoger. In de polder weet de set een goede 500 meter te behalen. Gesprekken die gevoerd zijn helder en door de toegepaste ruisonderdrukking worden bijgeluiden goed weggefilterd. Tot een snelheid van ongeveer 100 kilometer per uur gaat dit goed. Daarna krijgt de microfoon in de jethelm het moeilijk. Korte instructies als “links, rechts en tanken” komen nog wel aan. Een gesprek voeren is echter niet meer mogelijk. Dit ligt duidelijk aan de microfoon want de speakers geven tot ruim boven de 100 kilometer per uur een goed geluid en ook de microfoon in de integraalhelm werkt dan nog naar behoren. Bij de jethelm heeft de mirofoon het natuurlijk een stuk zwaarder te verduren omdat deze constant in de volle wind zit. Doordat de BT Mini ook te koppelen is met een telefoon, kan er ook muziek geluisterd worden. De geluidskwaliteit is hierbij meer dan voldoende. Via de knoppen van de BT kan het afspelen van de muziek bestuurd worden; pauze, hervatten, zachter, harder, vorig en volgend nummer. Doordat de BT Mini alleen ook echt mini is en er maar drie knopjes zijn, die bovendien een matige feedback hebben, druk je regelmatig verkeerd. Vooral omdat er per knopje meerdere functies bedient worden en een functie bestaat uit enkel drukken, vasthouden of meermaals drukken. Met dikkere handschoenen aan is dit een garantie voor de muziek pauzeren, terwijl je gewoon het volume wat harder wilde zetten. Voor het opnemen van binnenkomende telefoongesprekken hoeft dan geen enkele knop ingedrukt te worden. Na 8 seconde ‘pakt’ de BT Mini automatisch de telefoon op. Telefoongesprekken zijn helder en kraakvrij. De gesprekspartner hoort wel duidelijk dat er gereden wordt, maar verstaat alles uitstekend.

Midland BT Mini 5

Conclusie
Midland zet met de BT Mini een goede communicatieset in de markt. Met een bereik tot ongeveer 500 meter is het voldoende voor twee motorrijders, wat ook direct het maximale aantal koppelingen is. De BT Mini is daarnaast volledig waterproof en heeft een geluidskwaliteit die ons positief wist te verassen. Hetzelfde geldt voor gesprekken, die door de noise cancelling goed verstaanbaar en ruisvrij gevoerd kunnen worden. Dat het formaat soms wat onhandig is tijdens het gebruik is dan ook echt het enige minpunt wat ontdekt is. Rijdt je dus vaak alleen of samen, is de BT Mini zeker het overwegen waard. Voor wie regelmatig in groepen rijdt is dit systeem echter niet bedoeld.

Tekst: Arjan Hordijk