Voor modeljaar 2025 heeft Yamaha de Ténéré 700 en de Ténéré 700 Rally vernieuwd, vooral omdat de EURO5+ normering dat vereiste. Naast de noodzakelijke komst van ride-by-wire, zijn het nieuwe dashboard en uiterlijk de belangrijkste nieuwigheden, maar ook een aantal details kregen een update. Yamaha versimpelt ook de wat ingewikkeld geworden line-up: naast deze twee modellen is er nu alleen nog de (ongewijzigde) World Raid versie voor de hardcore offroaders.
Staan
In de Marokkaanse Agave woestijn rijden we een hele dag met beide vernieuwde Yamaha’s, wat qua inzet wel enorm afwijkt van die in Nederland, België en misschien wel heel Europa. Door weinig asfaltkilometers en veel steenpistes, staan we de hele dag rechtop de Tenere, waarbij de houding voor een berijder van 1.86 m. opvallend goed is. Misschien zou een stuurverhoger van één centimeter nog beter zijn, maar in vergelijking met veel andere adventuremotoren is dit echt al meer dan prima. Daar komt bij dat de vorm en hoogte van de tank perfect is om tegenaan te leunen, waar het deel waar je staand je benen omheen hebt voor iets langere motorrijders bij concurrenten meestal iets te laag is. Van alle hedendaagse middenklasse allroads heeft de Tenere 700 dan ook -met voorsprong- de beste lay-out om hele dagen staand te rijden.

Zitten
Heel even zittend valt het nieuwe zadel niet heel erg op, maar de iets naar voren verschoven houding maakt wel krappe offroadbochten met uitgestoken been wat makkelijker. Verder zit je prima op de Tenere, tenminste, als je op het zadel kan komen. Het blijft een hoge motor, met de Rally-versie die zelfs nog weer hoger is. Er zijn overigens wel lagere versies te bestellen.
Staand zie je het nieuwe kleurendashboard niet, jammer dat het niet kantelbaar is, maar zittend zie je wel goed dat Yamaha hier zijn achterstand op dit gebied ondertussen wel heeft ingelopen. Met twee verschillende lay-outs (op de Rally zelfs drie) heb je altijd een goed beeld van wat de Yamaha doet. Dat is ook niet zo heel lastig, want met twee Power-modes en het ABS aan, alleen-vóór of helemaal uit heb je het qua instellingen wel gehad. De app en navigatie testen we niet, het is even afwachten of daar nu ook dezelfde grote stappen zijn gemaakt.
Bekend motorblok
Het motorblok uit de MT-07, R7 en Tracer 7 is in de nieuwe Tenere 700 niet merkbaar anders geworden. Alleen in Powermodus 2 voelt hij wat vlakjes aan, maar in stand 1 is het de bekende paralleltwin met 270-graden krukas, die Yamaha zoveel heeft gebracht. Leuk, sterk genoeg en makkelijk beheersbaar, het blijft duidelijk waarom dit motorblok Yamaha ruim 10 jaar geleden redde van de totale versaaiing van de line-up. In elke versie en in ieder model is de “CP2” niet alleen erg leuk, maar ook verbazingwekkend veelzijdig. Dat is door de komst van Ride-by-wire en ‘maar’ 2 power modes niet veranderd. Optrekken uit lage toeren of doorhalen bovenin, het blijft zo makkelijk, zonder ooit saai te worden.

Idiote knipperlichtbediening
De vreselijke nieuwe bedieningsknop van Yamaha voor de knipperlichten is helaas ook op de Tenere aanwezig. Het blijft raar dat techneuten verzonnen hebben dat dit beter werkt, want wat win je nou met een “beter werkende” knipperlichtschakelaar, die motorrijders alleen maar in (gevaarlijke) verwarring brengt? OK, je went er natuurlijk vanzelf aan, maar dan ben je alsnog weer aan het klooien als je op een andere motor stapt. BMW heeft dat afgeleerd, Aprilia ook, alleen Honda (claxon/knippers omgekeerd) en -sinds kort- Yamaha blijven soms gevaarlijke oplossingen voor niet-bestaande problemen verzinnen. Resultaat: motorrijders die per ongeluk aangeven af te zullen slaan, waardoor het overige verkeer denkt op te kunnen trekken. Boem.
Simpel maar doeltreffend
Verder is de bediening met de joystick op de linkerhelft van het stuur prima te doen, al is er nog wel wat te winnen qua intuïtieve menustructuur en zou het helpen als de stand van de power modes iets makkelijker af te lezen is, ook door heel een stoffige crossbril. Maar, zoals gezegd is er niet zo heel veel in te stellen, wat bijdraagt aan het toch al volop aanwezige ‘motorrijden zonder onzin’-gevoel van de Yamaha Tenere. Qua afwerking klopt de Yamaha verder helemaal, hij glimt zelfs wel héél mooi voor een motor die je toch zo nu en dan uit je handen laat vallen, tenminste, als je hem inzet waar hij echt voor is gemaakt.
Schakelen
Qua schakelen doet de Tenere 700 het best goed, maar je zou misschien toch net een iets ‘harder’ gevoel in de versnellingsbak willen, nu is het een heel klein beetje soft, alsof het pedaal iets buigzaam is (wat niet zo is). We missen, ook door de wat happerige (nieuwe?) koppeling, wel een quickshifter. Vooral bij staand terugschakelen in ingewikkelde situaties, wil je de koppeling graag weglaten. Dat lukt ook zonder quickshifter best aardig, maar dat is niet het beste voor de levensduur van de bak. Het voordeel is dat de quickshifter als optie maar 242 euro kost, dat lijkt ons een zeer waardevolle extra investering bij aankoop, alleen de werking ervan hebben we niet kunnen proberen.
ABS
Remmen gaat heel erg goed. Daarbij is het fijn dat je met één simpele knop kunt kiezen tussen volledig ABS, of alleen ABS op het voorwiel of ABS helemaal uit. Het knappe is dat de ABS op het voorwiel ook in de offroadsecties eigenlijk nooit onnodig ingrijpt, waardoor de favoriete stand “ABS behind off” werd. Die achterrem doet het ook erg fijn, vooral na het iets omlaag zetten van het rempedaal, al blijft het niet eenvoudig die op gevoel te doseren. Maar, als geheel klopt het pakket zeker vooral als je de combinatie van voor- en achterrem wat door begint te krijgen.
Hard werken, hard rijden
De testroute is niet makkelijk, met veel tricky wegen door kleine dorpjes zonder ook maar een stukje asfalt, waar het vooral door uitgesleten droge rivierbeddinkjes en verraderlijke gaten soms best even spannend is. Een foutje maken betekent meestal stilstaan op het diepste punt, waar dan blijkt dat de 700 vermogen zat heeft, maar dat het vanuit een kuil niet makkelijk is de toch best zware machine weer omhoog aan het rollen te krijgen. Truc is dan ook vooral om overal het gas erop te houden, wat dan eigenlijk altijd voor eindeloze trekkracht zorgt. De “leuke” powermode 1 is dan naar onze smaak wat te direct, waardoor PWR2 toch de voorkeur krijgt, al horen we ook andere testrijders zeggen dat ze die eerste stand juist fijner vinden. Ideaal dus, want zo bedien je met maar één instelbare setting toch meer smaken.

Zo moeilijk als het gepriegel in kleine bochten en door droge geulen is, zo makkelijk loopt de Tenere over de snelle stukken. Steenpistes, snelle paden en heuvel-op-heuvel-af: als het wat sneller gaat geeft de Yamaha zoveel vertrouwen, dat de snelheid al snel hoger ligt dan je dacht te zullen gaan. De vering is vernieuwd en nu ook qua veervoorspanning verstelbaar, maar eerlijk gezegd merken we niet zoveel verschil met de vorige versie. Hoeft ook niet: soms snap je gewoon niet hoe makkelijk je over serieuze stenen of gaten komt. Gaten en dwarsgleuven worden door de lange veerwegen op beide modellen namelijk nog steeds heel makkelijk verwerkt, terwijl de spaakwielen nooit last hebben van de stenen die soms ‘door’ de band heen komen.
Tenere 700 rally
De Tenere 700 Rally levert exact wat de (prachtige) verpakking belooft, al is het verschil met de standaardversie niet zo groot als dat het uiterlijk doet vermoeden. Rijdend merk je echt wel iets van de 2 centimeter extra veerweg, maar het grootste verschil komt eerlijk gezegd van de banden: voor dit evenement zijn de Pirelli Scorpion Rally STR’s, die beide modellen standaard gemonteerd hebben, onder de Rally-versie vervangen door Michelin Anakee Wild’s. Dat scheelt echt enorm in het losse zand, maar kost (logisch) wel flink aan insturen op het asfalt. Maar, die banden weggerekend ishet verschil niet enorm. Een ding is echter wel duidelijk: voor 1200 euro extra ga je altijd voor de Rally, al was het alleen maar voor de zeer fraaie babyblauwe kleurstelling en de goudkleurige velgen.
Conclusie
De vernieuwde 2025 Yamaha Tenere 700 en 700 Rally zijn niet enorm veranderd ten opzichte van de vorige modellen, en de standaardversie en de Rally ontlopen elkaar onderling minder dan je qua uiterlijk misschien zou verwachten. Dat gezegd hebbende, is de Tenere 70 een superleuk concept, met een veel realistischer alternatief voor de enorme 1200+ adventures, zowel qua prijs als inzetbaarheid. Met de bewezen leuke aandrijving uit de MT-07, is het dan ook totaal logisch dat deze middenklasse allroad zo hoog in de verkooplijsten staat. Met een nieuw dashboard en opgefrist uiterlijk gaat daar vast niks aan veranderen.
Tekst: Iwan van der Valk, fotografie Yamaha/MBSM
Disclaimer
Ondanks (of misschien: juist door) een geweldige dag motorrijden in de woestijn, is een waarschuwing op zijn plaats. Laat je niet foppen door de prachtige foto’s en video, waardoor het misschien soms zo lijkt dat je in A/ Nederland of België elke dag het zand in kan en B/ iedereen met een motor van dik 200 kilo overweg kan in de modder. In vergelijking met kanonnen als de 1300GS en 139 Adventure, is de 700 veel handelbaarder, maar het blijft vaak handenvol werk om ermee overeind te blijven en eenmaal omgevallen is het veel werk hem weer op de wielen te zetten. Het lijkt zo makkelijk als de Peterhansels van deze wereld ermee rijden, maar zonder enige ervaring in het zand is het een flinke uitdaging, of het nou op de Nederlandse TET of in een Marokkaans rivierdal is.
Technische gegevens 2025 Yamaha XTZ700 Ténéré 700 (*Ténéré 700 Rally)
Motortype | 4-takt, 2-cilinder, vloeistofgekoeld, DOHC, 4-kleppen |
Cilinderinhoud | 689 cc |
Boring x slag | 80,0 x 68,6 mm |
Compressieverhouding | 11,5 : 1 |
Max. vermogen | 73,4 pk (54,0 kW) bij 9.000 tpm |
Max. koppel | 68,0 Nm bij 6.500 tpm |
Transmissie | Constant mesh, 6 versnellingen |
Eindoverbrenging | Ketting |
Type chassis | Dubbel wiegframe, stalen ruggengraatframe |
Balhoofdhoek | 27º |
Naloop | 105 mm |
Voorvering | Kayaba USD voorvork, Ø 43 mm |
Achtervering | Link-type veersysteem, achterbrug |
Veerweg, voor | 210 mm (*230 mm) |
Veerweg, achter | 200 mm (*220 mm) |
Remmen, voor | Twee remschijven, Ø 282 mm |
Remmen, achter | Eén remschijf, Ø 245 mm |
Bandenmaat, voor | Pirelli Scorpion Rally STR 90/90 – 21 M/C 54V |
Bandenmaat, achter | Pirelli Scorpion Rally STR 150/70 R 18 M/C 70V |
L x B x H | 2370 x 925 x 1455 mm |
Zithoogte | 875 mm (*910 mm) |
Wielbasis | 1595 mm |
Rijklaargewicht | 208 kilo (*210 kilo) |
Inhoud brandstoftank | 16 liter |
Prijs Nederland (2025) | € 13.199,- (*€ 14.399,-) |