Skip to main content

De 2023 Suzuki GSX-8S is op hetzelfde platform gebouwd als de -ook nieuwe- V-Strom 800DE, waar we al eerder mee reden. Bij de eerste blik is echter al duidelijk dat de GSX-8S een totaal andere motorfiets is. De Suzuki-fans hebben er een decennium op moeten wachten, maar nu is hij er dan toch echt: een ècht nieuwe naked bike van het kleinste Japanse motormerk.

Het mag duidelijk zijn dat de gloednieuwe GSX-8S geen moment te vroeg komt. Punt is alleen wel dat er ondertussen al enorme concurrentie is in het segment van de middenklasse naked bikes. Qua prijs kan Suzuki daar gelijk al niet meekomen, want de GSX-8S is bij de introductie al 1000 euro duurder dan vergelijkbare modellen, dat is best veel voor een motor van 10.000 euro. De 8S zal het dus van onderscheidende kwaliteiten moeten hebben.

Onderscheidend uiterlijk

Op één vlak scoort de Suzuki direct al opvallend goed: die van het uiterlijk. Waar vergelijkbare modellen nog wel eens saai of juist kunstmatig-stoer zijn ontworpen, heeft de GSX-8S vooral zéér eigen looks. Dat komt door de gestapelde koplamp (die meer Suzuki’s hebben), maar ook door de eigenwijs naar voren doorlopende ‘vleugels’ naast de tank en de zichtbare, in kleur gespoten buizen van het subframe. Onze testmotoren hebben allemaal de “smurfenblauwe” kleurstelling, die valt echt lekker op en is vooral geen saaie middenklasser.

De uitrusting is zoals je die van een motor in deze prijsklasse mag verwachten. Zo is er een 5-inch TFT kleurendashboard, waarop je supereenvoudig de traction control kan instellen en één van de drie mappings kunt kiezen. Die mappings zijn ook  nog eens mooi verschillend, met een best agressieve A-stand en een in de stad veel prettigere B-mapping. Verder is alles rechttoe-rechtaan, onder het zadel zitten twee inbussleutels en een schroevendraaier, meer is er eigenlijk qua uitrusting niet te vermelden. What you see is what you get dus.

Qua afwerking scoort vooral de lak erg goed, vooral in de blauwe kleur stralen de kuipdelen een zeer hoge bouwkwaliteit uit. Minpuntje zijn dan weer de stickers voor de ongelakte typeaanduidingen rondom, met zelfs voor de merknaam losse letters S-U-Z-U-K-I. Afgezien daarvan scoort de afwerking enorm hoog, pas als je heel kritisch zou gaan zoeken zou je misschien de remslangen op het voorspatbord of het wat loshangende ABS-kabeltje slordig kunnen vinden, maar dan moet je wel héél streng kijken. Als totaal is de afwerking bovengemiddeld goed voor deze prijsklasse, en dat wil wat zeggen.

Basis klopt

De basiszaken voor lekker motorrijden heeft Suzuki ook gelijk goed voor elkaar; remmen en schakelen gaan onopvallend makkelijk. Suzuki zegt dat de wat hogere prijs van de GSX deels door de standaard up&down quickshifter komt, die hebben anderen inderdaad alleen met bijbetaling. Die ‘gratis’ quickshifter werkt bij opschakelen perfect en bij terugschakelen wèl erg goed als het hard gaat, maar bij rustig rijden is het handig om toch even de koppeling erbij te pakken. Dat geeft dan bij terugschakelen net even meer beheersing van het achterwiel, zodat de 180 mm brede Dunlop Sportmax 2 geen stap opzij zet. Die Dunlops passen trouwens verder prima bij het stuurgedrag van de Suzuki. Sportievere banden kunnen best, maar de kans bestaat dat de extra grip daarvan de keuzes qua vering versterken. 

Zelfde motorblok voelt anders aan

Het motorblok is bijna gelijk aan dat van de even nieuwe V-Strom 800DE. Toch voelt het anders aan in de 8S, met als opvallendste verschil dat de trillingen, die op de adventure bij hoge toeren voelbaar waren, op de naked helemaal niet opvallen. Misschien zijn ze er net zo goed, maar zorgt de opwinding van de razendsnelle Gorges du Verdon ervoor dat het naar de achtergrond is verdwenen. Het motorblok lijkt nog beter te passen in deze kleinere, meer wendbare motorfiets. Het voelt echt enorm leuk aan hoe snel je toeren kunt draaien. Vanaf helemaal onderin loopt de GSX echt bijna speels, met vanaf 6000 toeren goed voelbare extra power.

Het motorblok draait over de hele toerenrange echt heel erg vrij en soepel, tijdens de toch wel zeer snelle testrit komen we nooit power tekort. De Suzuki is bij rustige motorriten dan wel prima van onderuit te rijden, maar als het harder gaat zit je toch snel bovenin de toeren. OK, omhoog de berg op heb je dan soms het gas tegen de stop als je heel even wacht tot het volle vermogen er echt in komt, maar dat maakt de kick om door zo snel mogelijk door de versnellingen te knallen alleen maar groter. Natuurlijk moet je meer schakelen dan op de GSX-S1000 viercilinder, maar de fonkelnieuwe 766 cc. paralleltwin doet het echt waanzinnig goed voor een motor in de middenklasse.

Testvideo 2023 Suzuki GSX-8S

Eigenwijs

Dat de Suzuki lekker eigenwijs is ontwikkeld, is ook in sommige technische beslissingen terug te vinden. Zo zit de airbox niet aan de voorkant bij de tank, maar achter het motorblok onder het zadel. Leuk idee, wat de opbouw rondom de tank kleiner en smaller maakt, maar daardoor mis je wel het geluid uit de voorkant van het motorblok; de GSX-8S klinkt dan ook vooral goed als je erachter rijdt. Verder is er een onhandig geplaatst rempotje van de achterrem, waardoor de passagierssteunen niet eenvoudig verwijderbaar zijn. Plus een achterlicht op de kentekenplaathanger, waardoor je die niet makkelijk kunt vervangen door een ingekort exemplaar. Kleine dingen misschien, maar ze laten zien dat het kiezen voor iets nieuws soms ook bewijst waarom het tot die tijd op een bepaalde wijze werd gedaan.

Makkelijk sturen

Een naked bike moet vooral heel makkelijk sturen, dat doet de Suzuki GSX-8S dan ook prima. De eerste meters voelt het zelfs even alsof de motor een beetje de bocht in wil vallen, zo goed stuurt hij in, maar dat gevoel verdwijnt tijdens de rit door gewenning. Dan wordt het een kwestie van keurig mikken en gaan; vooral in mooie vloeiende bochtencombinaties met strak asfalt stuurt de 800 heerlijk. In de ochtend is het eerst wennen aan de voorkant, die nogal makkelijk in elkaar duikt bij gebruik van de voorrem, waardoor het -wat hoge- gewicht naar voren komt. Echter, in de middag van de testdag is de weg veel strakker en blijkt die beweging bij aanremmen dusdanig goed voorspelbaar dat het vertrouwen snel groter wordt. Ook bij hoge snelheid blijft de hele motorfiets dan strak genoeg. Het beetje beweging wat op mooi wegdek toch doorkomt, verhoogt de sensatie alleen nog maar meer.

Vering op slecht wegdek

Slecht wegdek legt het zwakkere punt van de GSX-8S bloot: de vering. Misschien komt het doordat op de V-Strom 800DE de vering juist bovenmatig goed was, maar op de 8S is er (in plaats van die geweldige Showa-vering) een voorvork en schokdemper van Kayaba (KYB) gemonteerd. Die zijn wel erg lekker comfortabel in de stad, er is duidelijk vooral naar comfort gezocht en dat is goed gelukt. Logische keerzijde is dan wel dat als je hard in de bergen rondom Nice gaat rijden, er al snel te weinig demping overblijft. Waardoor er op de hobbelige wegen van de ochtendroute zo nu en dan best wat beweging in het rijwielgedeelte komt. Bij goed wegdek gaat het dus helemaal prima, dan komt er dus ook wel wat beweging in het rijwielgedeelte, maar dan voelt dat volledig beheersbaar aan. En, als het niet enorm hard gaat, is er ook geen vuiltje aan de lucht.

Conclusie

De Suzuki GSX-8S is een zeer geslaagde middenklasse naked bike voor in de stad en ruim daarbuiten. Vooral het enorm makkelijk toeren draaiende motorblok en het eigenwijze uiterlijk onderscheiden de Suzuki van alle concurrenten. Alle andere zaken zijn onopvallend goed voor elkaar, waarmee Suzuki laat zien dat het nog steeds een merk is om serieus rekening mee te houden. Mindere punten zijn de vering bij hard rijden en vooral de prijs. Dat laatste zal echter geen punt zijn voor motorrijders die gaan voor een ontwerp dat opvalt en lekker eigenwijs afwijkt van de rest van de middenklasse.

Tekst: Iwan van der Valk. Fotografie: Chippy Wood, Jason Critchell. Video: Read Jones bros. & Rowan. Video edit: VanDijkMedia

Technische gegevens 2023 Suzuki GSX-8S

MotortypeVloeistofgekoelde viertakt 270° paralleltwin met DOHC en balansassen
Cilinderinhoud (BxS)776 cc (84 x 70 mm)
Compressie12,8 : 1
Maximaal vermogen83 PK (61 kW) @ 8500 tpm
Maximum koppel78 Nm @ 6800 tpm
Zadelhoogte810 mm
Transmissie6 versnellingen, quickshifter & blipper, ketting.
FrameStalen buizenframe
Wielbasis1465 mm
L x B x H2115 x 775 x 1105 mm
VoorveringKYB upsidedown voorvork
AchterveringAluminiun swingarm, KYB schokbreker, VVS instelbaar
Balhoofdhoek/naloop25° / 104 mm
Voorband120/70ZR17M/C (58W) Dunlop Roadsport 2
Achterband180/55ZR17M/C (73W) Dunlop Roadsport 2
VoorremTwee 310 mm schijven, radiale Nissin 4-zuiger monoblock remklauwen
Achterrem240 mm remschijf, éénzuiger remklauw
Benzinetank14 liter
Gewicht rijklaar202 kilo
Electronica (SIRS)Low RPM Assist, Suzuki Easy Start System SESS, Suzuki Drive Mode Selector SDMS, Electronic Throttle Control, Suzuki Clutch Assist System SCAS, Quick Shift System, STCS Traction Control 3 Standen/Off, 5″ TFT dashboard.
KleurenPearl Cosmic Blue, Black/Black, Pearl Tech White
Prijs Nederland 2023 € 9.999