De Sena 10C PRO is een update op de SENA 10C. Hierbij is er aandacht besteedt aan het ontwikkelen van een betere camera. Sena wil de 10C PRO in de markt zetten als de een apparaat dat naast een communicatieset voor in je helm, ook je Go-Pro of andere actioncam kan vervangen.
Plaatsen
Het installeren van de Sena 10C PRO is vrij eenvoudig. In de meegeleverde instructieboekjes staat daarnaast ook een handleiding. Na een klein half uur zit alles netjes weggewerkt in de HJC RPHA-70 die voor de test gebruikt wordt. Die helm heeft uitsparingen, waar de speakers van de Sena perfect in vallen. Daarnaast zijn er in de doos voldoende opvulstukken, kussentjes en plakkertjes te vinden voor het plaatsen in bijna elke helm. Hierbij is ook gedacht aan de mensen met bijvoorbeeld een systeem- of jethelm. Bij het plaatsen moet er rekening mee gehouden worden, dat de draad die tussen de twee speakers loopt zo goed mogelijk aan de bovenzijde van de helm weggewerkt wordt, aangezien dit de antenne is voor de FM-radio. Uiteindelijk worden de speakers en microfoon door middel van een stekker met clip aan de Sena zelf bevestigd. Wanneer alles goed is weggewerkt heb je nergens last van en merk je aan de binnenzijde niet eens dat de Sena geplaatst is. Aan de buitenzijde is de Sena te bevestigen aan een clip die je aan de schaal van de helm kunt klemmen door middel van het aandraaien van twee inbus-boutjes. Verder is er ook nog een houder meegeleverd waarmee de Sena vastgeplakt kan worden aan de helm. Er is in bij de test gekozen voor de clip.
Besturing
Door middel van de knoppenstructuur is de Sena volledig te besturen. Deze knoppen lijken op de tast in het begin wat moeilijk vindbaar. De structuur is echter logisch en de knoppen zijn duidelijk voelbaar en geven ook voldoende ‘feedback’ bij indrukken, zodat alles na een paar dagen als vanzelf gaat. Het aan zetten gebeurt door de grote draaiknop aan de zijkant en de knop aan de achterzijde ingedrukt te houden. Een vriendelijke vrouwenstem zal je dan begroeten met “Hello”. Het afsluiten van de Sena gebeurt op dezelfde wijze en ter bevestiging zal dezelfde stem “goodbye” zeggen. Bij iedere uitgevoerde handeling klinkt deze stem ter bevestiging. De stem is helder en goed verstaanbaar, ook op hogere snelheden. Het besturen van de Sena door middel van de knoppenstructuur is echter een tijdrovende bezigheid. Veel sneller gaat het door de app te downloaden van Sena en via de bluetoothverbinding de instellingen aan te passen. Naast de app is dit ook te doen door een programma te installeren op de computer en de 10C PRO te verbinden door middel van USB. In de app en het programma kunnen alle instellingen van de Sena (met uitzondering van de camera) aangepast worden. Denk hierbij aan het selecteren van snelkeuze voor bellen, geluidskwaliteit, voorselectie van radiostations etc. Is alles eenmaal naar wens ingesteld, dan spreekt de rest van de bediening van de Sena eigenlijk voor zich.
Wanneer er muziek afgespeeld wordt, of navigatieinstructies binnen komen, is de grote draaiknop aan de zijkant voor aanpassing van het volume. Wordt deze knop ingedrukt, dan pauzeert de muziek. Met de knop aan de achterzijde wordt de telefoon bediend of de FM-radio aangezet. Tweemaal kort indrukken stuurt je naar het snelkeuze menu voor bellen. Opvallend is dat de stem juist in dit menu tegenvalt qua volume. Door het draaien aan de knop aan de zijkant wordt door het snel keuze menu gescrold, bevestigen gebeurd door nogmaals op de knop aan de achterzijde te drukken. De FM-radio kan gestart worden door de knop aan de achterzijde twee seconden ingedrukt te houden. Scrollen door de voorgeselecteerde zenders gebeurt door de draaiknop in te drukken en te draaien. In de praktijk komt het er echter op neer dat iedere zender langsgegaan wordt. Er wordt wel netjes vermeld op welke frequentie er aangekomen is, maar de voorselectie werkt niet goed.
Geluid
Om met de deur in huis te vallen: dit is waar de Sena 10C PRO excelleert. Of er nu muziek geluisterd wordt, navigatie instructies ontvangen of een telefoongesprek gevoerd. De geluidskwaliteit vanuit de speakers is bijzonder goed. De kwaliteit is vergelijkbaar met oordopjes uit het hogere prijssegment. Zelfs wanneer er met gehoorbescherming in gereden wordt of op hogere snelheid blijft het geluid zuiver en ruisvrij. Deze goede kwaliteit geldt ook voor de microfoon, dat blijkt wanneer er een telefoongesprek gevoerd wordt. Bij snelheden tot zeker 120 km/h hoort men aan de andere kant niet dat er vanaf een rijdende motorfiets gebeld wordt. Dit doet de Sena door ‘noice cancelling’. Naast dat er een speaker gemonteerd is in de helm, is dit ook zo aan de buitenzijde van de Sena. Wanneer er gebeld wordt, of gecommuniceerd door middel van de bluetoothverbinding, wordt enkel het geluid naar de ontvanger doorgezet dat via de microfoon in de helm binnenkomt. Bij het luisteren naar de radio is de kwaliteit van het geluid instabiel, met name qua volume. Of dit komt door doordat de kabel niet goed gemonteerd zit, of de ontvangst zelf minder is, blijft onduidelijk. Dit is echter het enige minpunt qua geluid.
Communicatie
Sena staat natuurlijk bekend om de bluetooth communicatiesets die het bedrijf verkoopt. Met de Sena 10C PRO kunnen er tot vier rijders gekoppeld worden met elkaar. Dit is bijna alleen mogelijk wanneer ook zij gebruik maken van een Sena product, met andere merken is het extreem lastig, zo niet omgelijk. Het koppelen met een andere Sena is vrij eenvoudig. Hiervoor dient de grote knop aan de zijkant 5 seconden ingedrukt te worden, waarna het koppelingsproces begint. Hiervan komt een bevestiging, waarna dezelfde knop één keer kort ingedrukt moet worden en de koppeling is een feit. Voor het koppelen met een niet-Sena product is de procedure echter nodeloos ingewikkeld, meest kwalijke is dat dit proces niet eens beschreven staat in de beknopte handleiding. Is er eenmaal verbinding met een ander communicatie apparaat, dan is deze verbinding zeer stabiel en het bereik even groot als de zwakste schakel. Tijdens het spreken met de ander blijven navigatie instructies nog steeds binnen komen.
Camera
Grootste attractie van de Sena 10C PRO is de camera. Door de grote knop aan de bovenzijde wordt de camera geactiveerd. Door het nogmaals kort indrukken van deze knop wordt een foto genomen in een resolutie van 3.7 megapixels en een kijkhoek van 135 graden. Wanneer de knop langer ingedrukt wordt, start het filmen in dezelfde resolutie en kijkhoek. Daar waar de oude Sena 10C echter enkel kon filmen in full-HD (1080P) met 30 frames per seconde, kan de Sena 10C PRO dit ook in 2K (1440P) bij 30 frames per seconde. Filmen in 60 frames per seconde bij full-HD is nu ook mogelijk. Voor de camera levert Sena daarnaast een aparte app. De app is enkel te koppelen via Wi-Fi. Wanneer de camera aangezet wordt, springt automatisch de Wi-Fi aan en kan er een smartphone verbonden worden. Dit hele proces is vrij instabiel. Zo kwam het regelmatig voor dat de Sena enkele malen opgestart diende te worden, alvorens de Wi-Fi voor de telefoon zichtbaar was. Wanneer er echter verbinding is, komt gelijk de grootste troef naar boven; via het scherm op de smartphone kan er gezien worden wat de 10C PRO filmt. Dit is bijzonder handig, daar de Sena door een draaiknop op de lens en aan de zijkant van de clip horizontaal en verticaal te verstellen is om het gewenste beeld te krijgen. In tegenstelling tot de 10C, waar dit altijd een gok was, kan er nu gelijk gecontroleerd worden of alles goed is. Daarnaast is het via de app mogelijk alle instellingen van de camera aan te passen.
De kwaliteit van het materiaal is nog niet op niveau van bijvoorbeeld een Go-Pro Hero 7. Vergelijk het echter met een Hero 4, misschien nog wel iets beter. Doordat de Sena 10C PRO op de helm gemonteerd is en een kijkhoek heeft van 135 graden, is er op die manier altijd een deel van de helm in beeld. De beelden kunnen via de app direct gedownload worden op de telefoon, waarna ze gedeeld kunnen worden met vrienden. Groot voordeel van de Sena is daarnaast dat de beelden die gemaakt worden, direct worden voorzien van bijvoorbeeld muziek of spraak. Wordt er muziek afgespeeld op de telefoon, dan wordt dit automatisch gemonteerd in het filmpje dat gemaakt wordt. Wanneer je de filmpjes echter wilt voorzien van commentaar, wordt alles wat je zegt in de microfoon direct in het filmpje gemonteerd. Hier werkt de ‘noice cancelling’ echter nog niet volledig naar behoren en is er zeker op snelweg snelheden ruis te horen. Alles blijft echter wel goed verstaanbaar.
Conclusie
Met de 10C PRO zet Sena een interessant product in de markt. Velen die motorritten op beeld vast willen liggen en tegelijkertijd gebruik willen maken van communicatiemogelijkheden op de motor, waren aangewezen op de aanschaf van twee apparaten; een communicatiesysteem en een actioncam. Qua communicatiesysteem slaat Sena weer de spijker op de kop. De geluidskwaliteit is goed, verbinden met andere apparaten redelijk eenvoudig en de bediening zeer gemakkelijk. Wanneer je echter alleen op zoek bent naar een goed communicatieset, dan heeft Sena andere producten in het schap liggen die minstens zo goed en goedkoper zijn. Vind je ritten filmen echter leuk en vind je de beeldkwaliteit voldoende; dan heb je voor een prijs van €359,- een goede aanbieding, zeker gelet op de prijs van een los communicatiesysteem én een losse camera.
[UPDATE]
Na de Sena 10C Pro meer dan half jaar in gebruik te hebben en er weer en wind mee getrotseerd is tijdens de vele woon-werk kilometers, is het tijd voor een update. Bijna tijdens alle woon-werkritten is de Sena wel gebruikt om muziek te streamen vanaf de telefoon of simpelweg radio te luisteren via de Sena zelf. Daarnaast is de 10C Pro meerdere malen gekoppeld aan niet Sena communicatiesysteem. In de eerste test is er geschreven dat dit geheel omslachtig werkt, maar na het meerdere malen gedaan te hebben went het vrij snel. Wanneer de Sena gekoppeld is aan een universeel systeem, zijn er daarnaast geen verschillen in geluidskwaliteit waar te nemen. Opvallend na dit intensieve gebruik is dat de accu geen krimp geeft. Laden gaat nog steeds snel en er is niet ingeleverd op accu capaciteit. Afgelopen drie weken is de Sena daarnaast ingezet tijdens de vakantie, waarbij deze vrijwel altijd gekoppeld was aan een universeel communicatiesysteem. Tijdens deze drie weken is de Sena meerdere malen blootgesteld aan flinke regenbuien. Helaas had dit echter direct effect op het functioneren van de 10C Pro zelf. Zo gebeurde het dat er door de regen geschakeld werd tussen telefoon verbinding en communicatiesysteem. Dit is gemakkelijk weer goed te zetten door één druk op de knop, maar aangezien het spontaan gebeurd en meerdere malen voorkomt, is het wel irritant.
De regen heeft echter meer effecten op de Sena gekregen. Enkele dagen later werd weer in de regen gereden. Nu werd naast het schakelen tussen de verbinding van telefoon en communicatiesysteem ook het geluid dusdanig slecht, dat de andere niet meer te verstaan was. Daarnaast reageerde de camera na al deze regen ook niet meer naar behoren, zelfs bij droog komt het nu voor dat de camera niet meer aan wil. Na nogmaals enkele regenbuien heeft de volledige linkerspeaker van de Sena de geest gegeven. Dat de beschreven problemen niet bij het andere systeem vandaan komen, is getest door in de regen muziek te streamen vanaf de telefoon. Ook hierbij is de geluidskwaliteit dusdanig slecht dat er niks meer gehoord wordt. Tevens wordt constant de verbinding met de telefoon verbroken. Zoals beschreven functioneert op dit moment enkel de rechterspeaker nog, deze geeft (bij droog weer) nog steeds een goed geluid, waardoor de communicatiefunctie behouden blijft. Muziek luisteren is echter geen optie meer. Waar de problemen van de regen door veroorzaakt worden is echter niet bekend.
Terugkomend op de camera: wanneer deze naar behoren werkt, zijn de filmpjes die hiermee gemaakt worden wel heel erg goed! Op bochtige wegen wordt er goed diepte weergegeven en de breedhoek-lens geeft een fraaie kijkhoek. Overgangen van licht naar donker (zoals in tunneltjes) gaan daarnaast razendsnel. Leuk is daarnaast dat het geluid van het andere communicatiesysteem ook wordt opgenomen, waardoor ook de gesprekken vastgelegd worden.
Tekst: Arjan Hordijk