Skip to main content

Test: RAM Mounts X-Grip telefoonhouder voor motorrijders

Nu veel smartphones waterdicht zijn, stijgt het gebruik als navigatiemiddel voor motorrijders. RAM Mounts speelt daarop in met een extreem uitgebreid pakket aan bevestigingsopties, waarvan de X-Grip de meest eenvoudige is. Die is dan wel weer op zeer veel manieren op de motorfiets te plaatsen.Voor ons was de makkelijkste keuze een U-Bolt Mount met 1-inch ball om het stuur, dan een Short Arm verbindingstuk en de X-Grip met nog een 1-inch bal. Zoals gezegd zijn de bevestigingsopties eindeloos, waarbij de Engelstalige website niet echt handig werkt.

Bevestiging van het U-stuk is ultra-eenvoudig. Rbber beschermstripje eronder en aandraaien, dan het verbindingsstuk erop en de bal van de houder zelf erin, Simpel en erg flexibel, ideaal.De rubberen dopjes op de klem moet je zelf vastlijmen met de bijgeleverde tube, dat is best raar. Behalve de klem is er geen oplader of contact naar de motor. Hoeft ook niet, een beetje smartphone houdt het wel lang uit en zelf een kabeltje in de telefoon steken en naar een oplaadpunt (indien aanwezig op de motor) leggen is prima te doen. 

Dan de telefoon vastklemmen in de X-Grip zelf, dit gebeurt met een verende constructie die van de zijkanten de telefoon vastklemt. Nadeel van dat klemmen aan de zijkanten is dat veel telefoons daar juist bedieningsknoppen hebben, het is dan heel goed opletten hoe je de telefoon erin zet en er zullen zelfs modellen zijn waarbij dat niet lukt zonder een knop ingedrukt te hebben. Alle afmetingen gaan er prima in: van een kleine iPhone tot een flinke Samsung Note, het past prima in de houder. Dat geldt niet direct voor de rubberen beveiliging, waarvan je de hoekjes om de telefoon trekt. Het gaat bij alle modellen, maar op de Note is het wel even flink rekken.

 

Eenmaal in de klem en gezekerd met de rubber houder zit het geheel zeer stevig vast. Punt is wel dat het niet klemvast zit, maar door de spanning op de X-Grip en het rubber. Daardoor blijf je denken dat het bij een flinke klap -bijvoorbeeld door een gemiddelde Belgische weg- los zal schieten. Dat hebben we getest, waarbij de telefoon prima vast bleef zitten. Echter, een héél veilig gevoel geeft het niet, maar dat is dus puur een subjectieve beleving in plaats van een feitelijk gevaar.

Conclusie
De RAM X-Grip is een uiterst simpele maar doeltreffende houder voor een smartphone op het stuur van je motor. Het is even opletten met de knopjes op de zijkant, bij een wat ongelukkige plaatsing kan dat problemen geven. Verder biedt de X-Grip een prima bevestigingsmethoude, maar het gebrek aan een geborgde bevestiging zorgt ervoor dat je gevoelsmatig nooit helemaal zeker bent van je zaak, al is er feitelijk geen enkele reden aan de bevestiging te twijfelen. Persoonlijk zouden we de X-Grip in de stad vaak gebruiken, maar bij langere ritten toch eerder op zoek gaan naar een meer solide bevestiging van de zo prijzige smartphone. Al is het maar voor het gevoel.

Test Ram Mount X Grip motorrijden 4