Skip to main content

Test: Lindstrands Oman motorpak

Het Zweedse Lindstrands is een merk dat je niet heel vaak tegenkomt. Toch is het een merk met historie en die goede en veilige motorkleding maakt. Naast motorkleding maken zij ook kleding gericht voor de gebruikers van snowmobiles en daarnaast hebben zij ook een fashion lijn. Wij hebben het Oman pak getest, een drielaags jas en broek die gericht is voor de adventure motorrijder.

Het Oman textielpak van Lindstrands is een set die, als het gaat om de prijs, in het middensegment valt. De prijs van de jas is €499,- en de broek kost €399,-. Als je het pak aantrekt merk je dat het niet een set is die héél erg strak zit en afgekleed is maar iets meer ruimte geeft. Ook met een spijkerbroek aan is de broek goed te dragen zonder dat het geheel wat ‘trekt’. Dit is voor de toerrijder misschien minder interessant maar voor de woon-werk rijder wel weer belangrijk. Die wil het pak immers zo over zijn normale kleding aantrekken en dat kan ook, zelfs met de thermovoering erin. De buitenste laag van de stof voelt wat stug aan maar als je het pak aan hebt getrokken is dit zeker niet hinderlijk. Het geheel voelt degelijk aan en is keurig afgewerkt. De ritsen zijn van een goede kwaliteit, de klittenbanden sluiten goed en daarnaast heeft men bij de zakken en de kraag naast de klittenbanden ook gebruik gemaakt van magnetische sluitingen om alles écht goed af te sluiten.

lindstrands
Omdat de protectoren verstelbaar zijn is daarmee de pasvorm aan te passen op je eigen lichaam. Een klein stukje kan al het verschil maken tussen een goede pasvorm of irritatie omdat het geheel niet goed past. In de taille zijn er verstelbare (elastische) banden die zorgen dat alles netjes en strak om je lijf heen zit. Ook op hogere snelheden blijft alles goed zitten en zonder dat de jas of de broek gaat ‘klapperen’ in de wind. De stuggere stof draagt hier mede aan bij. De broek is door middel van een lange verbindingsrits aan de jas te ritsen waardoor het één geheel is als je alles aan elkaar hebt geritst. Aan de onderkant van de broekspijp zit een rits die niet helemaal tot onderaan komt, daardoor is er een kleine V aan de onderkant. Waarom Lindstrands hier voor gekozen heeft is niet duidelijk en het staat ook een beetje vreemd.

De jas is uitgevoerd met een afneembare stormkraag, dat is prettig voor de motorrijder die met temperaturen onder het vriespunt gaat rijden of in een flinke najaarsstorm. Het voorkomt dat wind en vocht richting je hals gaan maar de kraag sluit dermate goed af dat het snel te warm aanvoelt, zeker als het boven de 10 graden is. De kraag van de jas is niet zo prettig, deze sluit erg strak aan bij de hals waardoor het wat irritant aanvoelt en op een gegeven moment gaat schuren. Als deze kraag een randje met neopreen zou hebben voelt dit ongetwijfeld een stuk beter aan. Het gebruik van een col is dan ook aan te raden en dat zorgt dat de irritatie een heel stuk minder is. De set is een drielaags pak, dat wil zeggen dat je naast de thermovoering ook de regenvoering eruit kan halen waardoor het pak beter ventileert als alle lagen uit de jas gehaald zijn. De buitenste laag is de beschermende laag en de stof zorgt ervoor dat áls je onderuit gaat de schade beperkt blijft, het Oman pak is dan ook CE gekeurd. Je hebt daarnaast de regenvoering en een thermovoering die eruit gehaald kan worden. Op de borst van de jas zitten een tweetal ritsen waarmee je grote ventilatie ruimtes opent. Omdat op de rug ook grote ventilatiegaten zitten waait de jas lekker door als je dat wilt. Verder isoleert de wintervoering goed, een rit met een temperatuur rond het vriespunt hoef je niet te laten met dit pak.

Lindstrands heeft voor het Oman pak een dubbele bescherming aangebracht om te zorgen dat je droog blijft. Als eerste is er de buitenlaag, deze is behandeld als eerste barrière tegen de regen. Men noemt dat DWR (Durable Water Repellent). Hierdoor ‘parelt’ de regen van de jas af en dat is afdoende als het een klein beetje regent. Gaat het écht regenen dan is er de uitneembare regenvoering als backup, die zorgt er voor dat je droog blijft. De waterdichtheid is uitstekend, daarnaast heeft het pak ook nog wat fluorescerende delen om de zichtbaarheid te vergroten en heeft de broek op het zitvlak ‘anti-slip’ strips om het schuiven op het zadel te voorkomen.

Conclusie
De Lindstrands Oman jas en broek is een set kleding die geschikt is voor de motorrijder die meer van zijn motorpak verwacht maar niet de hoofdprijs wilt betalen. Het draagcomfort is goed, de waterdichtheid is uitstekend en ook de afwerking krijgt een hele dikke voldoende. Dat mag je ook wel verwachten voor een set kleding met een prijs van bijna €900,- De kraag sluit wat strak om de hals en geeft daardoor wat irritatie als je de jas draagt zonder col maar verder valt er weinig aan te merken op deze set kleding van dit Zweedse merk.

Tekst: Marco Hendriks