Skip to main content

Test: 2016 Kawasaki KX250F & KX450F crossmotoren

De Kawasaki KX450F is voor modeljaar 2016 lichter en sneller gemaakt. En met lichter bedoelt Kawasaki dan ook een serieuze besparing van 3,4 kilogram ten opzichte van het 2015-model. Om tot die besparing te komen is er bijna 2 kilo bespaard op het blok, dit door gebruik te maken van lichtere materialen. Daarnaast heeft het frame nog dik een kilo bijgedragen en de lichtere vering doet de laatste 300 gram. De 450F en de 250F zijn beiden echter niet revolutionair nieuw en de 250F heeft echt maar minimale wijzigingen gekregen. Toch heeft Kawasaki de 450F nieuwe features gegeven die voor Kawasaki in de cross nog niet eeder zijn gebruikt, zoals de nieuwe ‘offset cilinder’ een techniek waarbij de cilinder niet meer recht boven het draaipunt van de krukas staat, een techniek die al sinds 2010 in de ZX-10R circuitracer wordt toegepast. Met rijden merk je hier overigens niks van, maar volgens Kawa zou het naast extra vermogen de motorslijtage ten goede komen door een meer gelijkmatige slijtage. Daarnaast krijgt de nieuwe 450 viertakt extra luchtinlaten die voor minder geluid zorgen en voor een betere response van de motor. Natuurlijk zorgen deze twee extra gaten op een dikke zandbaan wel voor meer zand in de filterbak en dus iets meer je filter nakijken.

Test 2016 Kawasaki KX450F KX250 F MX 1

Ergonomie
Het moment dat je op de 450F motor zit merk je erg duidelijk het verschil van de nieuwe ergonomie. Het gedeelte van het buddyseat wat normaal iets omhoog loopt richting de tank, is vlakker gemaakt waardoor je met aansturen naar bochten veel makkelijker naar voren kan schuiven om jezelf zo goed te positioneren op de motor. Daarnaast hebben ze ook een manier gevonden om de tank inhoud nog te vergroten, iets wat vooral op zandbanen ideaal is om een lange sessie te kunnen rijden. Naast het feit dat de motor in het gebied van de tank “vlakker” is geworden is de motor ook smaller. Hierdoor is de motor erg makkelijk en goed te controleren en in onverwachtse situaties te corrigeren. Wat erg opvalt is het speelse gemak om de motor te laten doen wat je als rijder wil. Kawasaki is er dus goed in geslaagd om de motor lichter en soepeler te maken. Daarnaast kan je het stuur in 4 standen verstellen en kan je ook de voetsteunen in twee verschillende posities zetten om de motor nog optimaler af te stellen op jouw wensen. De afwerking bij Kawasaki is dergelijk en men gebruikt steeds meer groene accententen in de motor. De motor zelf ziet er stylish uit met de radiateurkap die ook meteen als filterboxkap fungeert. Natuurlijk bij schade aan het ene moet je nu meteen een hele nieuwe kap kopen voor beide.

Rijden
KX250F: Op papier zijn er geen nieuwe revoluties maar allemaal kleine aanpassingen en we beginnen dan ook met de 250F die echt minimale upgrades heeft gekregen ten opzichte van het 2015-model. Omdat we op Veldhoven aan het rijden zijn, schakelen we de zandmapping in. Vanaf het begin voelt de motor scherp en rustig aan in het zand en doet de vering precies wat je verwacht. Wel moet er erg veel geschakeld worden om de motor in toeren te houden. Het uitkomen van een korte scherpe bocht op lage snelheid is iets waar de 250F toch soms wel moeite mee heeft, maar wat misschien te wijten is aan het gewicht van de testrijder (85 kilo). Om te kijken wat voor effect een andere mapping heeft hebben we die ook nog in standaard gezet. Met deze wijziging was de motor onderin nog wat rustiger, waardoor je vooral in het Nederlandse zand wat meer moeite krijgt om de gang goed in de 250F te krijgen. Maar wat vooral opvalt is dat voor de gemiddelde crosser deze 250F doet precies wat je hem vraagt en is hij erg makkelijk te rijden. Overigens had je in het verleden een laptop nodig om op je Kawasaki aan te sluiten, maar vanaf eind dit jaar komt er een speciale KX FI calibration kit om te motor optimaal af te stellen op de omstandigheden en je rijvoorkeur.
KX450F, waar het allemaal om draait vandaag met de nieuwe offset-cilinder, de nieuwe ergonomie, holeshot support en de nieuwe graphics. Tijdens de test reden we met een schoepenband, waardoor we goed te kans kregen om te kijken of de Kawa echt de pit en felheid heeft zoals wordt verteld. Wat je meteen merkt is als je een bocht uitdraait dat de 450F aan kracht geen gebrek heeft en je snel en strak naar de volgende bocht brengt. Dan met snelheid aangekomen in de bocht doen de remmen en zandbanden hun werk uitstekend. De zithouding is af te stellen op de wens van de rijder en door de verbeterde ergonomie kan je met speels gemak je ideale houding vinden om de motor te controleren. Vooral de verlaagde tank zorgt voor veel gemak bij het aansturen van bochten en het naar voren schuiven op de buddyseat.

Vering
Kawasaki heeft in beide modellen, zoals tegenwoordig vele fabrikanten, een luchtveersysteem in de voorvork. Bij Kawasaki wordt er gebruik gemaakt van de Showa Aic TAC (Triple Air Chamber) welke dit jaar een kleine upgrade kreeg in de keringen, voor een betere voorbeweging. Tijdens het rijden merkten we dat de voorvering van de 450 toch wat nerveus stond afgesteld op de standaard afstelling. Dat wil zeggen dat hij met het aansturen naar bochten of bulten begon te schuiven of slaan. Omdat de luchtvering meer instelmogelijkheden heeft, betekent dit meteen ook voor de amateur nog meer moeilijkheden om de afstelling goed te krijgen. Waar je normaal wist dat je 1 of 2 klikjes kon geven voor een goede afstelling praat je nu in termen van 0,1 bar. Tijdens de test hebben we de voorvering druk met 1 bar verlaagd, zodat de motor stabieler aanvoelde en minder nerveus werd. Maar om de motor ècht op punt te krijgen moet je wel veel tijd investeren om exact te weten wat welke wijziging doet. Voor sommigen perfect om de motor echt op punt te zetten, voor andere zal dit ervoor zorgen dat je het overzicht compleet verloren raakt.

Holeshot
Tegenwoordig gaat het bij iedereen om de kopstart en met een ‘holeshot launch controle’ mode helpt de 450F je om een goede start te pakken. Je moet de motor in zijn eerste of tweede versnelling plaatsen, twee seconden de “launch control” indrukken om hem te activeren en dan het gas er vol op en de koppeling loslaten. De launch control zorgt ervoor dat het voorwiel niet recht omhoog schiet maar dat alle kracht wordt gebruikt voor de voorwaartse beweging. Natuurlijk garandeert dit systeem niet dat je de holeshot award pakt, maar hij helpt je zeker tot je overschakelt naar de derde versnelling, dan schakelt het systeem zichzelf uit. Als je nu gaat starten zonder dit systeem en echt de koppeling laat schieten, dan merk je echt dat de motor gelanceerd wordt en dat een goede start uitgesloten lijkt. Voor een gemiddelde tot gevorderde rijder zal het systeem puur een hulpmiddel zijn maar geen broodnodige tool. Voor een amateur kan het een veilig gevoel geven dat de motor niet gelanceerd wordt met jou erop.

Conclusie
Kawasaki timmert hard aan de weg en borduurt voort op eerdere successen. De 250 heeft minimale upgrades gekregen, daarentegen heeft de 450 toch wel wat meer nieuwe dingen aan boord en hierdoor maakt dit de Kawasaki KX450F een zeer competitieve fiets om op elk niveau mee ten tonele te verschijnen. Natuurlijk ben je niet meteen de nieuwe Ryan Villopoto als je op deze 450F stapt, maar de basis en de input komt wel vanaf de fabrieksteams om de productie motor elk jaar weer competitieve te maken. 

 Tekst: Thomas Tap. 

 

Technische gegevens 2016 Kawasaki KX450F

Type motor Vloeistofgekoeld, 4-takt ééncilinder
Cilinderinhoud cm³ 449 cm³
Boring x slag 96,0 x 62,1 mm
Compressieverhouding 12,8:1
Kleppensysteem DOHC, 4 kleppen
Brandstofsysteem Brandstofinjectie: ø43 mm x 1
Startmotor Kickstart
Smering Geforceerde smering, semi-dry sump
Frame type Perimeter, aluminium
Balhoofdhoek/Naloop 28,0° / 125 mm
Veeruitslag, voor 310 mm
Veeruitslag, achter 315 mm
Voorband 80/100-21 51M Bridgestone M403
Achterband 120/80-19 63M Bridgestone M404
Versnellingen 5
Koppeling Natte platenkoppeling, handbediend
Voorrem Enkele semi-zwevende 270 mm wave-type remschijf met dubbele zuiger remklauw
Achterrem Enkele 240 mm wave-typeremschijf met enkele zuiger remklauw
Voorvering ø49 mm SFF-Air TAC-voorvork, volledig verstelbaar.
Achtervering Uni-Trak vering met 2-voudig instelbare compressie, geheel instelbare veervoorspanning.
Afmetingen (L x B x H) 2.195 x 820 x 1.290 mm
Wielbasis 1.495 mm
Zithoogte 960 mm
Brandstofcapaciteit 6,3 liter
Rijklaar gewicht 108,7 kg
Prijs € 8599,-

Technische gegevens 2016 Kawasaki KX250F

Type motor Vloeistofgekoeld, 4-takt ééncilinder
Cilinderinhoud 249 cc
Boring x slag 77,0 x 53,6 mm
Compressieverhouding 13,8:1
Kleppensysteem DOHC, 4 kleppen
Brandstofsysteem Brandstofinjectie: ø 43 mm x 1 (Keihin) met dubbele injectie
Startmotor Kickstart
Smering Druksmering, semi-dry sump
Frame type Perimeter, aluminium
Balhoofdhoek/Naloop 28,7° / 126,4 mm
Veeruitslag, voor 315 mm
Veeruitslag, achter 310 mm
Voorbanden 80/100-21 51M
Achterbanden 100/90-19 57M
Versnellingen 5
Koppeling Natte meervoudige platenkoppeling, manueel
Voorrem Enkele 270 mm semi-zwevende wave-remschijf met dubbele zuigers
Achterrem Enkele 240 mm-wave-type remschijfschijf met enkele zuiger remklauw
Voorvering Volledig verstelbare 48 mm upside-down SFF
Achtervering Uni-Trak vering, volledig verstelbaar
Afmetingen (L x B x H) 2.170 mm x 820 mm x 1.270 mm
Wielbasis 1.475 mm
Grondspeling 330 mm
Zithoogte 945 mm
Brandstofcapaciteit 6,1 liter
Rijklaar gewicht 106,2 kg
Prijs € 8099,-