Skip to main content

Test: Michelin Pilot Road 4 Trail motorbanden

De Michelin Pilot Road 4 is de nieuwste sporttour band van Michelin. Deze is al verkrijgbaar in een standaard uitvoering en een GT versie voor de zwaardere tourmotoren. Voor de allroad’s is er nu de Trail versie. Michelin claimt met de Pilot Road 4 een betere levensduur en betere nat-weer eigenschappen te hebben geproduceerd, met daarnaast betere grip en rij-eigenschappen in alle omstandigheden.

michelin pilot road 4


De techniek
Michelin heeft ook bij de Pilot Road 4 de 2CT (dual compound) technologie toegepast. De zijkanten van het profiel zijn hierbij voorzien van een zachter soort rubber dan het middelste gedeelte. Dit zorgt volgens Michelin voor betere grip onder hellingshoeken en teglijkertijd voor een langere levensduur. Daarnaast zorgen de lamellen en putjes in het profiel (XST technologie) ervoor dat de waterfilm gebroken wordt en dit komt de drainagecapaciteit weer ten goede. Volgens Michelin zijn de gripomstandigheden op een natte ondergrond hierdoor zelfs vergelijkbaar met die van een praktisch droge ondergrond. Met alle gebruikte technieken moet de band daarbij volgens de fabrikant 20% langer meegaan dan zijn voorganger.


Rijden.
Rijdend met een nieuwe set Pilot Road 4 Trail onder een 1000cc allroad, vallen de eerste dingen al snel op. Het stuurgedrag van de nieuwste Michelin is een stuk neutraler dan dat van de voorlopers, de Pilot Road 2 en 3. De twee laatstgenoemde versies van de Pilot Road hadden sterk de neiging om de bocht ‘in te vallen’ en dat is met de Pilot Road 4 absoluut niet het geval. Wat ook bij de vorige twee versies van de Pilot Road merkbaar was dat je, vooral bij snelle bochtenwisselingen, beweging voelde in de band. Met de Pilot Road 4 is deze beweging niet aanwezig, zelfs bij hard insturen niet. De band voelt hierdoor erg stabiel en vertrouwd aan, richt zich minimaal op tijdens het remmen in een bocht en ook op een natte ondergrond doet de Pilot Road 4 uitstekend zijn werk. Bij hogere snelheden voelt het geheel nog stabiel aan en de band is niet gevoelig voor reparatiestroken op de snelweg. De Michelin geeft veel vertrouwen en warmt snel op, als de band koud is geeft deze ook al behoorlijk veel grip. Er moet dan ook flink aan het gas gehangen worden voordat je met koude banden merkt dat deze een misstap maakt.

 

Conclusie
De eerste 1500 km met de Michelin Pilot Road 4 Trail waren ronduit positief. Vooral het neutrale stuurkarakter, de stabiliteit en zijn prestaties op nat wegdek springen eruit. De band warmt snel op en voelt vanaf meet af vertrouwd aan. Over kilometrage en slijtagepatroon kunnen we nu nog niets zeggen, daar komen we later op terug. 

Tekst en foto’s: Marco Hendriks