Skip to main content

Test: 2014 Kawasaki Z800e met 35kW

We testen een begrensde Z800e, die daarmee met 48pk geschikt is voor mensen met een A2 rijbewijs. De e-versie verschilt ook onbegrensd op een aantal punten van de normale Z800. Als eerste is er het vermogen. De niet teruggetunede E-versie heeft een maximaal vermogen van 70kW. Dit is één van de eisen die gesteld wordt aan motoren die begrensd kunnen worden naar 35kW. Daarnaast zijn de remmen en vering vereenvoudigd en mist de spoiler onder het motorblok. De Z800e is standaard wel voorzien van ABS. Deze mindere uitrusting komt de prijs natuurlijk ten goede. De excentrieke vormgeving blijft hetzelfde, op wat details in de kleurenschema’s na. De motor oogt modern en de agressieve styling valt op. voor deze test rijden we met een Z800e die is voorzien van het zogenaamde Performance Pack, dat een extra prijskaart heeft van €700,-. Dit pakket bevat een titanium Akrapovic demper, een motorblok spoiler, een flyscreen, een tankpad en als extra optie heeft Kawasaki daar bovenop ook nog een duozitcover gemonteerd. Deze hoort niet in het performance pack thuis maar is voor een meer prijs van € 227,50 als accessoire verkrijgbaar.

 

Test 2014 kawasaki Z800 e

 

De Z800e is voorzien van een niet instelbare USD voorvork en op de achterveer is alleen de veervoorspanning instelbaar. De voorvork duikt wel bij fors remmen, maar het stuurgedrag voelt stabiel aan en insturen gaat vlot en beheerst. De Kawasaki is goed in balans maar in tegenstelling tot de zachte voorvering is de achterkant relatief hard, op onregelmatig wegdek wordt de Z800e achter wat stuiterig. De motor is nauwelijks gevoelig voor langsrichels en laat zich makkelijk dieper de bocht insturen wanneer dat noodzakelijk is. De voorkant voelt licht aan en bij snel insturen of omgooien, heeft de motor zelfs iets de neiging de bocht in te vallen. De testmotor was voorzien van Dunlop Sportmaxx D214 (120/70-17 en 180/55-17), die het stabiele weggedrag complementeren. Zonder veel moeite rijdt je die band helemaal rond. De Z800e is duidelijk thuis op een bochtig parcours en nodigt je iedere bocht uit om snel te sturen. De voorremmen zijn, ondanks dat het tweezuiger klauwen zijn, prima al moet er fors in het verstelbare hendel geknepen worden wanneer je meer van de remmen vraagt. De achterrem is zwak en doet weinig. Om iets van reactie te voelen moet er met uitzonderlijk veel kracht op het pedaal gestampt worden. Wel remt de Z800e voor een viercilinder fors af op de motor, wat het gemis van een goed werkende achterrem iets verminderd, maar ideaal wordt het niet.

 

De voetsteunen zitten redelijk hoog en wat naar achter geplaatst, wat zorgt voor een ontspannen houding van de heupen, terwijl je toch gedwongen wordt actief te zitten. Het stuur is prettig breed en staat redelijk ver naar je toe, wat een ontspannen houding toelaat. De stuuruitslag is beperkt, wat krap manoeuvreren bemoeilijkt. Verder is het zadel is erg hard,  dit kan bij langere ritten een beperkende factor zijn. Onder het zadel is amper opbergruimte; de ruimte die er is wordt al ingenomen door het boordgereedschap. Het dashboard voldoet redelijk. waarbij de toerenteller niet heel makkelijk is af te lezen. Naast standaarditems beschikt het dashboard over een tweede tripmeter en een brandstofverbruikindicator (huidig en gemiddeld). Verder kan ook de afstand die nog haalbaar is op de resterende brandstof worden weergegeven. Helaas springt deze indicator op “—” als de motor op reserve gaat, wanneer je in de praktijk nog zo’n 3,5 liter aan boord hebt, goed voor 65 km. De ECO-indicator is niet meer dan een gadget. In de praktijk gaat die aan als je het gas loslaat of een stabiele legale snelheid rijdt, en gaat uit wanneer je gas geeft. Wij kwamen gemiddeld uit op 1:18, wat gezien het feit dat we ook enkele dagen woon-werkverkeer in de regen hebben gereden, een beetje tegenvalt voor een 35kW motorfiets.

 

Het motorverloop is op de 35 Kw-versie natuurlijk niet wat je normaliter gewend bent van een viercilinder. Door de begrenzing is de fut er boven de 8000 toeren per minuut opeens uit en gaat de toerenteller tergend langzaam door naar de bovenste regionen, waarbij er een benauwd geluid uit de uitlaat komt. Tussen 3500 en 6000 toeren is er genoeg koppel aanwezig om vlot door het verkeer te laveren. Tot 140 km/h komt de Z800e goed mee. Wel heeft de motor last van trillingen en voelt soms wat nerveus aan. De Akrapovic demper geeft de Z800e naast een goed uiterlijk ook een prettig geluid, die met de dB-killer erin nooit té luid wordt.

 

Conclusie
Met deze Kawasaki Z800e is er weer een 35kW motor beschikbaar voor de A2 rijbewijshouders. De Z800e is een plezierige motor om op te rijden, alleen blinkt hij nergens ècht in uit. De minpunten van de Z800e zijn de (niet instelbare) zachte voorvering, de slecht werkende achterrem en het benzineverbruik van de motor. Het design, de afwerking en zijn stuureigenschappen mogen gezien worden als de sterkste punten van de Kawasaki Z800e. De basisprijs van €8990,-, vermeerderd met de accessoires die wij beschikbaar hadden (t.w.v. €927,50), brengt het totale prijskaartje op net geen 10.000 euro. In vergelijking met anderen in dit segment is dat geen slechte prijs, al is het ook niet heel weinig. Het moeten rijden op 35kW mag door sommigen als een soort straf gezien worden,  maar met de Kawasaki Z800e zal je jezelf niet snel vervelen, ook niet met 50 pk.

 

Tekst en foto’s: Eef Voogd

Motor  
Type motor Vloeistofgekoelde, viertakt viercilinder-in-lijn
Cilinderinhoud 806 cm3
Boring x slag 71.0 x 50.9 mm
Compressieverhouding 11.9:1
Kleppensysteem DOHC, 16 kleppen
Brandstofsysteem Brandstofinjectie: ø 34 mm x 4 (Mikuni) met dubbele hulpsmoorklep
Ontsteking Electronisch
Startmotor Elektrisch
Smering Druksmering, wet sump
   
Frame  
Frame type Ruggengraat frame opgebouwd uit buizen (met motor subframe), hoogwaardig staal
Veeruitslag, voor 120 mm
Veeruitslag, achter 137 mm
Banden, voor 120/70 ZR 17 M/C (58W)
Banden, achter 180/55 ZR 17 M/C (73W)
Stuurhoek links / rechts 31° / 31°
   
Prestatie  
Maximaal vermogen 70 kW (95 pk) / 9.500 tpm
Maximaal koppel 76 Nm / 8.000 tpm
Limited power version 35 kW / 8.500 tpm
   
Transmissie  
Versnellingen 6 versnellingen
Eindaandrijving O-ring ketting
Koppeling Meervoudige natte platenkoppeling, handbediend
   
Remmen  
Remmen, voor Dubbele, semi-zwevende 310 mm wave type remschijven Dubbele remklauw met vier zuigers
Remmen, achter Enkele remschijf 250mm Remklauw mer enkele zuiger
   
Vering  
Vering, voor 41 mm upside down voorvork
Vering, achter Bottom-Link Uni-Trak, gasgevulde schokdemper, 7-voudig instelbaar
   
Afmetingen  
Afmetingen (L x B x H) 2.100 mm x 800 mm x 1.050 mm
Wielbasis 1.445 mm
Grondspeling 150 mm
Zithoogte 834 mm
Brandstofcapaciteit 17 liter
Rijklaar gewicht 228 kg