Skip to main content

Test: koelvesten Macna en Rev’it – Hyperkewl

De Nederlandse motorkleding fabrikanten Macna en Rev’it hebben beide een koelvest op de markt gebracht, deze hebben we allebei kunnen testen tijdens de zeer hete periode in de zomer van 2013. Beide vesten werken door koeling met (kraan)water, waarbij het vullen of onderdompelen van het vest de enige handeling is die verricht moet worden. 

 

test 2013 koelvest 1 4

Macna: Dry Evaporative Cooling Vest
De werking van het dry cooling vest van Macna wordt in gang gezet als je er een halve liter water in giet. Het vest werkt doordat het water verdampt en dat geeft je verkoeling, je draag het vest over je onderkleding heen en heeft een goede pasvorm, waardoor je bijna niet merkt dat je het draagt. Vrij snel na het aantrekken merk je de verkoelende werking, dit gevoel wordt versterkt als je aan het rijden bent en de wind door de ventilatieruimtes van je jas of door de perforatiegaten van je leren pak gaat. Een groot voordeel van dit vest is dat je niet nat wordt en de verkoelende werking duurt, volgens de fabrikant, maximaal 72 uur. Uiteraard is dit afhankelijk van de buitentemperatuur. Wij hebben het vest twee dagen achter elkaar gedragen en we merken halverwege de tweede dag dat het toen al minder werkte dan de dag ervoor. Het stelt niet veel voor om snel wat water toe te voegen en dan is de werking weer helemaal zoals hij hoort te zijn. Helaas is de vuldop van de jas niet handig gepositioneerd, dit merkten we toen we met een rugtas om gingen rijden. De vuldop zit net onder je rechter sleutelbeen en dat is precies de plek waar een hengsel van een rugtas langs loopt. Verder niets dan lof over het Dry Cooling Vest van Macna, behalve misschien dan de prijs. Deze is met €119,95 toch wel aan de stevige kant. Het koelvest is leverbaar in de maten XS tot 6XL.


Rev’it: Koelvest Insert Challenger
Van Rev’it hebben we de Challenger getest, deze is in een groot aantal Rev’it jassen te ritsen. Het vest heeft een isolatielaag van HyperKewl en voordat je het vest in de jast ritst moet je het eerst nat maken door het onder de kraan te houden of even onder te dompelen in een emmer water. Dan knijp je het overtollige water eruit en rits je het vest in de jas. Als je de jas met het vest aantrekt voel je dat het vest vochtig is en dat geeft de eerste verkoeling. Ook bij dit vest is de verkoelende werking beter als er rijwind door je jas heen waait. Je onderkleding gaat wel een beetje vochtig aanvoelen maar dat is met de temperaturen wanneer je een koelvest gebruikt niet erg. Als de temperatuur boven de 30 graden komt is de werking na een uur of 5 wel nihil. Ieder tankstation heeft wel een kraan, het is dan een kleine moeite om het vest even uit de jas te halen en weer vol te laten zuigen met water, zodat hij je weer kan voorzien van verkoeling. De Insert Challenger is handig voor de motorrijder die een Rev’it jas heeft waar deze in past. Deze zit vast in de jas en je merkt er niets van. Daarnaast heeft Rev’it ook een versie, die zoals het koelvest van Macna, te dragen is als een bodywarmer. De Insert Challenger is verkrijgbaar in de maten S tot XL en heeft een prijskaart van €69,99.

 

Conclusie
Tijdens de test van de beide vesten gaf de thermometer meer dan 30 graden aan, een ideale temperatuur om de vesten eens goed te proberen. Normaal gesproken zijn dat temperaturen waarbij het rijden met beschermende kleding verre van prettig is maar met een koelvest aan is het een stuk aangenamer. Bij beide koelvesten merkten we dat het goed werkt en dit wordt versterkt naarmate er rijwind door je jas of pak heengaat. Voor de motorrijder die woon werk verkeer rijdt en beroepsmatige motorrijders is een koelvest een welkome aanvulling op je uitrusting maar ook op vakantie naar warmere oorden is het een item waarvan je zeker plezier zal gaan beleven. Gezien de langere werking en de droge werking van de Macna, zou deze de voorkeur krijgen, ware het niet dat de vuldop op een zeer onhandige plek zit.

 

Tekst: Marco Hendriks