Skip to main content

Voor 2013 heeft BMW zijn assortiment uitgebreid met de Adventure variant op de F800GS. Voor het eerst krijgt het kleinere broertje van de grote boxer de toevoeging Adventure. Dit houdt bij BMW altijd een grotere tank en grotere ruit in. De grotere ruit zorgt voor aardig wat herrie en turbulentie. Omdat de ruit niet is in te stellen blijft er een klein gebied over waar het grote ruitje het gewenste effect heeft. Bij de 1200 worden de veren ook aangepast, maar op de 800 Adventure zijn er, net als in het motorblok, hier geen aanpassingen en dus 85 pk en 83 Nm. De Adventure-behandeling van het frame beperkt zich tot versteviging van het subframe, hierdoor kan er meer bagage en vooral brandstof worden meegenomen, want de locatie van de tank zit net als de gehele F serie bij BMW aan de achterkant onder het zadel. In het geval van de Adventure gaat het om een uitgebouwde brandstoftank van maar liefst 24 liter. Deze grote tank zorgt samen met het lage brandstofverbruik voor een enorme actieradius. Helaas is het brandstofverbruik wel hoger dan dat van de standaard F800GS, de machine is dan ook 15 kilo zwaarder dan het originele model.

 

Test-2013-BMW-F800GS-Adventure-620


Motorblok
Bij het starten laat de 798cc twin al een rustige roffel horen. Door de gigantische ronde uitlaat wordt het geluid goed gedempt en zal het geluidsniveau ook altijd zeer bescheiden blijven. Wel is duidelijk de oorsprong van het GS-boxerblok te herkennen in de paralleltwin, het is BMW gelukt de F800GS als een GS te laten klinken. Van onderuit heeft het blok genoeg vermogen om lekker weg te komen, een piek in het vermogen ontbreekt, dus doortrekken tot het rode gebied heeft weinig nut. De motor voelt niet erg sterk maar loopt mooi rond, alleen bovenin voelt het alsof de BMW wat lucht te kort komt. Naast de 1200 GS trekt de 800 onder in de toeren gelijk op, pas als het zuurstoftekort de 800 tegen begint te werken loopt zijn grotere broer uit. Alles bij elkaar scoort het blok een ruime voldoende, ware het niet dat het blok hinderlijk begint te trillen boven de 4500 toeren. Daarbij is de gearing wat aan de korte kant, zodat je op de snelweg het gevoel hebt nog een versnelling nodig te hebben. De topsnelheid ligt (met koffers) dan ook minder dan 194 km/uur, iets minder dan de net “meer dan 200 km/h” die BMW voor de standaard uitvoering opgeeft.

Rijeigenschappen
Er is wel veel verschil tussen het rijwielgedeelte van de F800GS en de R1200GS. Waar het tele- en paralever veersysteem van BMW de grote GS-broer keurig recht houdt bij het remmen, duikt de 800 ver in de veren. Door de slappe voorvork remt de BMW ook een stuk slechter dan zijn grotere broer. Wanneer het ABS van de 800 al druk bezig is bij gelijke vertraging kan er bij de 1200 nog harder door geremd worden. Door de sterke achterrem er bij te gebruiken is er wel een prima remvertraging te bereiken. Bij het accelereren blinkt de F800GS juist weer uit in grip. Het voorwiel komt niet los van de grond, zelfs met passagier en bepakking terwijl de motor wel vlot versnelt. In krappe bochten is de motor makkelijk te besturen, een U-bocht isook met passagier goed te doen, zonder voetjes aan de grond. Mocht je toch je voet aan de grond willen zetten is dit geen probleem voor mensen met lange benen, de zadelhoogte is ook gelijk gebleven ten opzichten van de standaard F800GS. Voor de mensen die het zadel te hoog vinden is er een verlaagd zadel. Helaas kan de motor zelf niet worden verlaagd, wat bij de standaard uitvoering wel mogelijk is.


Omdat de motor ook over een off-road stand beschikt is er kort gekeken of deze functie er alleen voor de sier op zit of dat de GS, ondanks zijn rood/zwarte kleur, een echte enduro is. Hiervoor kan je zelfs het rempedaal op een heel makkelijke manier lager zetten. De rubberen pads op de stepjes kunnen ook verwijderd worden voor meer grip, maar hier is helaas gereedschap voor nodig. Op bospaden, gravel of kiezels rijdt de Adventure dan ook prima, maar zodra er gas wordt teruggenomen of het zand wat zachter wordt zakt de relatief zware BMW weg. Hij doet zijn naam dus eer aan, zolang het maar een pad kan worden genoemd kan de “GeländeStrasse” er vol overheen.

Koffers
De versie die wij mee kregen was (zoals altijd bij BMW demo’s) voorzien van alle extra’s, inclusief koffers. De aluminium koffers geven de BMW een stoer uiterlijk en verbergen gelukkig ook de lelijke kofferhouders (gelijk zwart spuiten lost dat op) en ouderwets ogende uitlaat. Helaas gaven de koffers wel flink af, vooral bij de lasnaden, maar dit slijt waarschijnlijk wel. De achterkant van de motor is erg breed als de koffers er op zitten, met 105 centimeter (!) is het dus aansluiten in files en voor verkeerslichten. De koffers zij zo goed opgehangen dat ze de stabiliteit van de motor niet beïnvloeden.

Accessoires
De optionele LED mistlampen voegen naast het wat patserige uiterlijk ook echt wat toe. De weg vóór, maar vooral naast de motor wordt goed verlicht met een natuurlijke kleur. Of dit de dikke meerprijs van €383,- rechtvaardigt is alleen nog te bezien. De elektronische extra’s zoals de off-road stand, ASC traction control en de elektronische veerinstellingen van het ESA voegen weinig toe. Door het tamme en gemakkelijk te rijden motorblok is traction control niet nodig. De enige momenten waarop het systeem behoorlijk merkbaar en traag in werking treedt is bij drempels of stoepjes. Tussen de drie standen van het ESA systeem zit daarbij zo weinig verschil dat door een druk op de knop moet worden gekeken of de vering in de Sport of Comfort stand staat. Deze extra’s voegen dus weinig toe aan de motor behalve dat het prijskaartje € 658,- hoger uit valt. Het ABS, dat er standaard al op zit, werkt wel weer naar behoren.

Afwerking
De knoppen voor al deze extra’s zijn duidelijk op het stuur geplaatst. De F800GS Adventure is bijna overal keurig afgewerkt, wat vooral te zien is aan het gebied rondom de tank. Slechts kleine dingen zijn irritant, zoals de rare draadjes in de koffers, het rommelige verstelmechanisme van de koppeling en het loszittende knipperlicht schakelaartje, maar overall is er ook bij deze BMW over het totaalplaatje niks te klagen.

Conclusie
De BMW F800GSA is een prettige reismotor met grote koffers, maar logischerwijs in veel opzichten toch ruim minder dan de grotere 1200. Qua vanafprijs is de 800 Adventure met € 13.851,- niet goedkoop. Er worden veel extra’s standaard mee geleverd, maar in de uitvoering zoals we hem getest hebben (exclusief de koffers!) komt de prijs uit op € 15.818,-, wat veel geld is voor een “kleine” GS. Voor dit bedrag koop je wel een mooi afgewerkte motor. De Adventure is een complete motor, mooier en stoerder dan de gewone versie maar het woord ‘enduro’ is wat overdreven. Door het prettige blok en de rustige gasreactie is de motor zeer geschikt voor beginnende bestuurders, maar ook voor de ervaren rijder is er genoeg te beleven aan boord. Parijs-Dakar kan je er niet mee rijden maar de motoren die daar voor geschikt zijn presteren vele malen slechter op het asfalt en dat is toch de ondergrond waar deze motor 99% van de tijd zal rijden.

 

Test: Ward de Hond

 

 

2013 BMW F 800 GS Adventure Technische gegevens
Motor  
Type vloeistofgekoelde 2-cilinder 4-takt, 4 kleppen, 2 bovenliggende nokkenassen, dry-sumpsmering
Boring x slag 82 mm x 75,6 mm
Cilinderinhoud 798 ccm
Vermogen 63 kW (85 pk) bij 7.500 t/min
Koppel 83 Nm bij 5.750 t/min
Compressieverhouding 12,0 : 1
Mengselvorming / motormanagement elektronische inspuiting / digitaal motormanagement BMS-K+
Uitlaatgasreiniging geregelde 3-wegkatalysator, Euro 3-emissienorm
   
Prestaties / verbruik  
Topsnelheid ca. 193 km/h
Verbruik per 100 km bij 90km/h constant 4,3 l
Verbruik per 100 km bij 120 km/h constant 5,7 l
Brandstof euro loodvrij (RON 95)
   
Elektrische installatie  
Dynamo wisselstroom 400 W
Accu 12 V / 14 Ah
Aandrijving  
Koppeling meervoudige natte plaatkoppeling, mechanisch bediend
Transmissie constant-mesh 6 versnellingsbak, in motorblok geïntegreerd
Secundaire overbrenging rondlopende O-ringketting met schokdemping in de achterwielnaaf
   
Rijwielgedeelte / remmen  
Frame stalen buizenframe, meedragende motor
Voorwielgeleiding / -vering upside-down telescoopvork, diameter 43 mm
Achterwielgeleiding / -vering dubbelzijdige aluminium swingarm, achteras met centraal geplaatst WAD veerbeen, veervoorspanning en uitgaande demping traploos instelbaar
Veerweg voor / achter 230 mm / 215 mm
Wielbasis 1.578 mm
Naloop 117 mm
Balhoofdhoek 64°
Velgen draadspaakwielen
Velgmaat, voor 2,15 x 21″
Velgmaat, achter 4,25 x 17″
Bandenmaat, voor 90/90 – 21
Bandenmaat, achter 150/70 – 17
Remmen, voor zwevende dubbele remschijven, diameter 300 mm, zwevende remklauwen met dubbelzuigerremklauw
Remmen, achter vaste enkele remschijf, diameter 265 mm, zwevende 1-zuiger remklauw
ABS Standaard uitgerust met BMW Motorrad ABS, uitschakelbaar
   
Maten / gewichten  
Lengte 2.305 mm
Breedte incl. spiegels 925 mm
Hoogte zonder spiegels 1.450 mm
Zithoogte, onbeladen 890 mm (lage buddy 860 mm)
Binnenbeen curve, onbeladen 1.960 mm (lage buddy 1.920 mm; verlagingset)
Rijklaargewicht 1) 229 kg
Drooggewicht 2) n.b.
Max. toelaatbaar totaalgewicht 454 kg
Max. belading (bij standaarduitrusting) 225 kg
Tankinhoud 24,0 l
Reserve ca. 4,0 l
   
Technische gegevens gebaseerd op het onbeladen gewicht (DIN)
1) Volgens EU-richtlijn 93/93/EWG, d.w.z. met alle vloeistoffen tank minstens 90 % gevuld.
2) Rijklaargewicht zonder alle vloeistoffen