Skip to main content

Test: Alpine Motosafe oordoppen

Naast op maat gemaakte otoplastieken levert Alpine deze MotoSafe oordoppen. Deze “champignons’  zijn gemaakt van AlpineThermoShape materiaal wat door je lichaamswarmte zich aanpast aan de vorm van je gehoorgang en zo voor voldoende afsluiting moet zorgen. Alpine levert de oordoppen standaard met de groene filters met gemiddelde demping, welke geschikt zijn voor toeren. Voor ritten met een hoger geluidsniveau kunnen de groene filters eenvoudig worden omgewisseld met de gele filters voor zwaardere demping. Deze filters zijn volgens Alpine geschikt voor snelwegritten en gebruik op racemotoren. Het verschil tussen de groene en gele filters wordt aan de binnenzijde van het etui weergegeven om misverstanden te voorkomen.

 

De oordoppen zijn netjes verpakt in een eenvoudig te openen verpakking. In de verpakking zit een korte productbeschrijving in meerdere talen waaronder Nederlands, een etui en een keycord. In het etui is plaats voor de oordoppen met standaard filter, de losse filters voor zwaardere demping, de inbrenghuls en een extra oordopje zonder filter. De Alpine MotoSafe oordoppen kosten €24,95.

 

Gebruik
De oordoppen breng je in met de meegeleverde inbrenghuls. Eerst even vochtig maken vereenvoudigt het inbrengen. In eerste instantie zitten de oordoppen goed en is de demping goed. Windruis wordt gereduceerd maar andere omgevingsgeluiden zoals verkeer en headset zijn nog goed hoorbaar. Maar wanneer we wat langer onderweg zijn laat vooral het exemplaar wat in het rechteroor is ingebracht meer geluid door dan het exemplaar links. Dit levert na verloop van tijd toch wat irritatie en verlies van concentratie op. Het verschil tussen de groen efilters met gemiddelde demping en de gele filters met zwaardere demping is slechts klein en niet heel goed merkbaar. Wanneer ter vergelijk mijn op maat gemaakte oordoppen worden gebruikt blijkt toch dat die beter afsluiten en dempen. Een nadere blik op die maat-oordoppen laat ook zien dat de gehoorgang van het rechteroor groter is dan die van het linkeroor. Dit is meteen de verklaring waarom de Alpine oordoppen in het rechteroor meer geluid door laten. Blijkbaar is de vorm van de MotoSafe oordoppen ondanks het zachte materiaal niet passend voor mijn rechteroor. Ondanks dat blijven de doppen goed zitten en moet na elke rit zelfs enige moeite worden gedaan om ze uit het oor te verwijderen.


Conclusie
De Alpine MotoSafe oordoppen worden in een net etui aangeleverd en de meegeleverde verschillende filters zijn zeker een pluspunt. In mijn geval voldoet de demping niet in vergelijking met op maat gemaakte (veel duurdere) oordoppen of de bekende gele ‘oorpluggen’ die juist bijna niks kosten . Voor mij zijn deze MotoSafe oordoppen daarom niet de beste oplossing tegen gehoorbeschadiging. Echter, voor nieuwe motorrijders die voor het eerst oordoppen uit gaan proberen zijn deze oordoppen misschien wel aan te raden. Het stelt ze in staat om relatief goedkoop te experimenteren wat er bij ze past qua gehoorbescherming, elk oor is immers anders.

 

Test-Alpine-MotoSafe-Earplugs-oordoppen

 


Tekst: Paul Reijerse