Skip to main content

Eerste test: 2014 Kawasaki Z1000SX

De upgrades aan de 2014-versie van de Kawasaki Z1000SX zijn niet enorm, maar Kawasaki grijpt deze vernieuwingen vooral aan om de Z1000SX in de marketingcommunicatie nog eens als de ‘ultieme sportieve allrounder’ neer te zetten. Deze kwalificatie was voor het vorige model zeker al terecht, de ‘oude’ Z1000SX was immers al een ècht sportieve alleskunner. Alleen was het model bij zeer weinig Nederlandse motorrijders bekend als slim alternatief voor de dalende interesse in supersportmotoren. Dit in tegenstelling tot Groot Brittannië, waar het afgelopen jaar 1 op de 3 verkochte Kawa’s een Z1000SX betrof.


Kawasaki zelf legt de ‘nieuw!’-nadruk op de nieuwe, strak en mooi geïntegreerde 28-liter koffers met 1-sleutel-systeem, en eerlijk is eerlijk, het ziet er op de machine prima uit. Wel lijkt het geheel met twee flink uitstekende koffers amper smaller dan een gemiddelde andere motorfiets met kofferset. Daarbij zijn de nieuwe koffers per stuk dan ook nog eens 7 liter kleiner dan die van het 2012-model. Ook zijn er aan de onderzijde metalen beschermplaten gemonteerd die het beeld wat rommelig maken, blijkbaar is dit nodig om de warmte van de (onder de koffers eindigende) uitlaten af te voeren. Een integraalhelm past er door de slimme vorm precies in en de waterdichtheid hebben we gelijk als helemaal in orde kunnen beoordelen. Het grootste minpunt van de nieuwe koffers is eigenlijk alleen het (teleurstellende) feit dat deze niet standaard gemonteerd worden, de versie met koffers is flink duurder en wordt daarom ook zelfs als apart model ‘Z1000SX Tourer’ genoemd.

 

Test-2014-Kawasaki-Z10000SX

 

Voor 2014 is het bekende KTRC Traction Control met drie standen -in een flink aangepaste vorm- overgekomen van de GTR1400 en ZX-636R, ook zijn er twee verschillende rij-mappings te kiezen. Ondanks de enorme regenbuien hebben we de ‘Low’ mapping met 30% minder power nooit aangeklikt, puur omdat je immers ook al de traction control in een prettig werkende regenstand kunt zetten en de injectie zeer goed doseerbaar is. Pas als je die traction control expres uitlokt kan hij van een rotonde afkomend wel eens ingrijpen, afhankelijk van de hellingshoek is er dan wel of niet enige zijwaartse beweging, maar het voelt altijd zeer vertrouwd en beheerst aan. Wegens diezelfde regen konden we de andere 2 standen helaas maar kort uitproberen, zonder ingrijpen maar ook zonder dat dit gemist werd.

 

Het nieuwe zadel is na een rit van 200 kilometer niet eens opgevallen, een goed teken. Dat kan niet gezegd worden van de nieuwe Tokico monobloc remklauwen en Bosch ABS remsysteem want remmen doet de Z1000SX nu echt briljant; hard maar met veel gevoel, zowel in de regen als op kurkdroog wegdek. Verder werden zowel de voor- als achtervering aangepast, waarvan de laatste een hardere veer kreeg en qua veervoorspanning nu makkelijk op afstand kan worden bijgedraaid. Onder het rijden hebben we vooral flink met de dan goed bereikbare veervoorspanningverstelling geëxperimenteerd om het in de bocht vallen bij insturen aan te pakken, dit lukte maar deels. Oorzaak zou de Bridgestone Battlax S20 bandenset kunnen zijn, maar het bleef een merkwaardig fenomeen dat vooral in de regen het vertrouwen in de voorkant niet groter maakte. Op droog wegdek was er veel minder aan de hand, toch lijkt het ons sterk dat dit met de multi-instelbare vering niet op te lossen is, het is immers geen bekend probleem van de vorige Z1000.

 

Motorisch is er een nieuwe uitlaat die opvalt doordat hij niet meer zwart van kleur is, plus een nieuwe airbox, beide meer gericht op een beter geluid dan meer prestaties. Het inlaatgeluid is zeker veranderd en harder, zozeer zelfs dat het bij rustig toeren misschien wel wat minder zou mogen. Winst is weer de scheurende jank als je boven de 6000 toeren komt. Door deze geluidszaken en wat kleinere interne aanpassingen claimt Kawasaki wel 4 PK meer topvermogen (nu 142 PK) en 1 Nm extra aan koppel (112 Nm). Eerlijk gezegd konden we geen motorisch verschil met de vorige versie ontdekken, maar dat gold helaas ook voor de vibraties die het model al sinds de introductie van de moderne Z1000 heeft. Vooral op het stuur, in de voetsteunen en op de tank zijn deze nog steeds hinderlijk aanwezig, dit is het enige èchte minpunt van de Z1000SX.

 

Voor een beter zicht werden er andere spiegels iets wijder gemonteerd, eigenlijk hadden we ze liever wat dichterbij gehad, nu blijft het beeld naar achteren weinig gedetailleerd maar dus wel completer. Verder werd de gearing iets aangepast, met 5 kortere en één langere 6e versnelling als resultaat, al blijft die zesde versnelling gevoelsmatig nog wel kort qua souplesse.

Veel zaken zijn onveranderd: de prettige zithouding, het ouderwetse maar keurige dashboard waar een versnellingsindicator ontbreekt en een “eco”-verklikker irriteert, de makkelijke besturing, de prima ruit die (onder het rijden) supermakkelijk in drie standen te zetten is, de versnellingsbak die wat stroef maar precies schakelt en het opvallende, frisse uiterlijk waaraan eigenlijk amper wat veranderd is; het grootste verschil daaraan is immers de optionele kofferset.


Conclusie
Weinig opvallende veranderingen dus, maar gezien de zeer slimme basis van de Z1000SX is dit geen verlies. De Z1000 heeft daarbij als enig minpunt de flink aanwezige vibraties, die het naakte basismodel als sinds haar introductie in 2003 heeft. Daar tegenover staat de zeer goede tweeledige inzet als tour- of als sportmotor met een fraaie (optionele) kofferset en verbeterde remmen. Waar andere motoren vaak “sportieve tourmotoren” zijn, is de Kawasaki meer een combinatie van een sportieve- en een toermotor in één machine. Toeristisch rondrijden en lange afstanden afleggen zijn zeer comfortabel mogelijk, enige concessie daarbij is zo nu een drupje olie op de ketting. Sportief over achterafweggetjes en lange doorlopers knallen is net zo goed mogelijk, hier is de rechte zithouding dan het enige verlies. Voor rustig rondrijden en werkelijk elke situatie is de zesde versnelling genoeg en blijf je onder de 6000 toeren. Daarboven verandert dezelfde machine in een sportief kanon, dat je trekkend aan je armen met een gave inlaatgrom uitnodigt tot kwiek knallen over je persoonlijke circuit. Op dit moment is de 2014 Kawasaki Z1000SX de enige motorfiets waarbij op één model de twee genoemde inzetgebieden zo maximaal benut kunnen worden en zoveel rijplezier geven.

 

 

Technische gegevens 2014 Kawasaki Z1000SX
MOTOR  
Type motor Vloeistofgekoelde, viertakt viercilinderlijnmotor
Cilinderinhoud 1043 cm3
Boring x slag 77,0 x 56,0 mm
Compressieverhouding 11.8:1
Kleppensysteem DOHC, 16 kleppen
Brandstofsysteem Brandstofinjectie: φ38 mm x 4 (Keihin), met ovalen hulpsmoorkleppen
   
FRAME  
Frame type Aluminium, dubbele buis
Balhoofdhoek/Naloop 24,5/102 mm
Veerweg voor 120 mm
Veerweg achter 138 mm
Banden, voor 120/70ZR17M/C (58W)
Banden, achter 190/50ZR17M/C (73W)
   
VERING  
Vering voor 41-mm upside-down-voorvork met instelbare ingaande en uitgaande demping en instelbare veervoorspanning
Vering achter Horizontale Back-link-gasschokdemper met traploos instelbare uitgaande demping en met stelring instelbare veervoorspanning
   
REMMEN  
Remmen, voor Dubbele, semizwevende 300 mm-schijven (‘wave-type’) Dubbele radiaal gemonteerde vierzuigerremklauw
Remmen, achter Enkele 250 mm-schijf (‘wave-type’) Enkelzuiger remklauw
   
AFMETINGEN  
Afmetingen (L x B x H) 2105 x 790 x 1170 mm
Wielbasis 1445 mm
Grondspeling 135 mm
Zithoogte 820 mm
Tankinhoud 19 liter
Rijklaar gewicht 230 kg / 231 kg (ABS)
   
PRESTATIES  
Maximaal vermogen 142 PK (104,5 kW) / 10.000 tpm

Maximaal koppel

 

Kleuren

111 Nm / 7300 tpm

 

Candy lime green, metallic spark black, metallic graphite grey

 

Prijs (04-10-2013): € 14.598,-

 

Accessoires: Akrapovic uitlaat (slip-on), donkere ruit, topkoffer, zijkoffers, navigatie (Garmin zumo), achterspatbord, zadelkap.

 

Tekst: Iwan van  der Valk, fotografie: James, David & Sue (Kawasaki)