Skip to main content

Lokatietest: Wales als motorbestemming

Voor een motorvakantie wordt al snel gekozen voor de bergen of een route nabij de zee. Maar ben je op zoek naar een combinatie van fantastische wegen, alle soorten natuur, cultuur en gastvrijheid? Dan is Wales zeker de moeite waard om te overwegen. Een gebied dat bijna zo groot is als Nederland, maar een inwoners aantal kent van 3 miljoen trotse inwoners en 8,6 miljoen schapen. Wij zijn 5 dagen in Wales geweest om te bekijken of Wales voor motorrijders inderdaad de gedroomde motorbestemming isWales motorrijden 

 

Iedere dag vertrekt er vanuit Hoek van Holland een P&O Ferry die je ’s ochtends aflevert in Hull. Op de Ferry zet je zelf je motor vast, dat is altijd even spannend of je het wel goed doet. Achteraf besef je dat je bijna geen deining hebt gevoeld en dat je motor echt niet zo enorm vast had hoeven te staan. Op de boot kun je kiezen uit een à La Carte- en Buffet restaurant die beide erg goed en gevarieerd zijn. Advies is om vroeg of laat te gaan eten, anders sta je lang in de rij. Tijdens de avond is er voldoende vermaak voor jong en oud. De ruime hutten bestaan uit twee maal twee klapbedden boven elkaar, douchecel en kast. De kapitein maakt je ’s ochtends wakker via de intercom en na een ontbijt kun je zo ontspannen starten aan de reis.

 

Nadat je jouw motor hebt bevrijd van de spanbanden ben je via de snelweg binnen 3 uur in Wales. Één van de eerste plekken is Llangollen, vanaf daar wordt je begroet door de typerende leistenen muurtjes naast de wegen en zie je de eerste heuvels. Ook is er in Llangollen een erg leuk opgezet motormuseum, dat zeker de moeite waard is. Doorrijdend naar Corwen kom je al snel in het Gwydyr Forest Park, een omgeving die doet denken aan de bij motorrijders overbekende Ardennen, dit vanwege de dichte bebossing, kronkelende riviertjes en heuvels. De wegen passen zich aan het landschap aan en op de motor is het dan ook een genot om richting Betws-Y-Coed te rijden. Van daaruit kun je kiezen voor cultuur of natuur. Leuke culturele bezienswaardigheden zijn het kleinste huis van Engeland en een immens kasteel in Conwy, of om het plaatsnaambord van Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch op de foto te zetten, de stad met de langste naam ter wereld. Het Schiereiland Holy Island is daarna nog een optie.

 

Wij kozen voor de natuur en doken dieper in Gwydyr Forest Park richting Mount Snowdon. Hier wordt je verrast door de hoge groene heuvels en bergmeren. Bij Llanberis is een rit met een stoomtrein naar de top van Mount Snowdon (1085m), bij mooi weer zeer aan te raden.  Terug op de motor is het mogelijk om door te gaan naar Caernafon. Dit is een grotere plaats met vele overnachtingsmogelijkheden. Ook bevind zich daar het imposante Caernafon Kasteel wat op de UNESCO lijst staat. Bij de lokale bevolking bestaan er dubbele gevoelens over dit kasteel. Enerzijds vinden ze het prachtig, anderzijds wordt het gezien als het toppunt van onderdrukking door de Engelsen. We raakten in gesprek met een lokale bewoner en deze legde uit dat het kasteel door de Engelsen is gebouwd en dat juist zij tot enkele decennia geleden veel culturele waarden van Wales en de 1400 jaar oude Welshe taal onderdrukten. Nu is het zo dat de regering nog steeds officieel Welsh niet erkent en dat de voertaal op school dus Engels is. Tijdens het vertellen van dit verhaal merkten wij hoe trots de mensen uit Wales zijn op hun cultuur en taal.
Plekken waar je goed kunt slapen zijn B&B Tegfan Guesthouse en Hotel Celtic Royal.

 

Klik hier voor gereden route

 

Na een nacht slaap is een rit door Snowdonia National Parc al voldoende om de hele dag te vertoeven vanwege prachtige bochten, perfecte asfaltwegen en de geweldige omgeving. Heb je voldoende tijd, rij dan lekker verder in Snowdonia, maar anders is het verstandig om naar het zuiden te gaan, omdat Wales veel meer te bieden heeft. Eenmaal uit Snowdonia is de plaats Beddgellert een leuke plek om te lunchen. De plaats is vernoemd naar de hond (!) van prins Llywelyn Fawr en herbergt één van de bekendste mythes in Wales. Dit soort mythische verhalen komen in heel Wales veel voor en zorgen voor een mysterieus gevoel. Na het indrukken van de startknop gaat de reis verder door de dichte natuur richting Bala. Hier zijn de goed begaanbare kleine zijweggetjes juist erg leuk om met je motor te rijden omdat je niemand tegen komt en het mooi is om te zien hoe de natuur zijn gang is gegaan. Eindpunt is het universiteitsstadje Aberystwyth, waar een slaapplek gevonden kan worden bij Llwynygog Guest House of bij het Park Lodge Hotel.

Klik hier voor de gereden route

 

De volgende dag is een bezoekje aan Devil’s Bridge met zijn drie bruggen, mooie watervallen en wederom mythisch verhaal aan te raden. Vervolgens gaat de reis door naar Lampeter, Pembrokenshire Coast National Park en kustplaats Fishguard. Het bijzondere van deze rit is dat je van bosrijke omgeving terecht komt op grote groene heuvels, die plots leiden naar vergezichten over zee. Na je vergapen aan de schoonheid van de ruige kustlijn raden wij de B4330 aan, een weg die als een slalom rijdt, waar nauwelijks verkeer is en die je van de west- naar de zuidkustlijn brengt. Wil je een nacht heerlijk in de watten gelegd worden dan is Brown’s Hotel in Laugharne een echte aanrader, vanwege de uiterst mooie kamers, goede service en gezellige omgeving.

{gallery}/getest/2013/08_augustus/Wales/dag_3/{/gallery}

Klik hier voor de gereden route


Craig-Y-Nos Country Park en Breacon Beacons zijn de natuurparken die de laatste dag op het menu staan. Met hoge heuvels, waar je met je motor tussen de schapen door rijdt, maar ook bergpas-achtige wegen en stromende bergbeekjes waar de mensen uit Wales recreëren als het warm is. Deze plek is voor motorrijders met een allroadmotor een geweldige omgeving om te rijden, vanwege onverharde wegen, beekjes waar doorheen gereden moet worden etcetera. Ook zal het ‘circuit of Wales’ in deze regio gebouwd gaan worden, een circuit dat toneel wil worden voor de MotoGP en Superbikes maar waar recent weer een stokje voor gestoken is door de milieulobby. Dit hele gebied is, net als Snowdonia, te groot en te mooi om in één dag doorheen te gaan. Wij hadden die extra tijd niet en zijn naar de hoofdstad van Wales gegaan; Cardiff. Dit is een grote stad met veel bezienswaardigheden, zoals het museum van Wales, Millenium Centre en Cardiff Castle. Slaapplekken zijn er voldoende zoals B&B One Hundred of het Copthorne Hotel. Op onze laatste dag zijn wij langs de rand van Wales teruggereden naar Hull.  

Klik hier voor de gereden route

 

Conclusie

Over het geheel gezien zijn er enkele nadelen, zoals het vergelijkbare weertype als dat van Nederland, het links rijden en de gladde reflectoren in de hoofdwegen. Maar het is een feit dat Wales veel (verborgen) parels heeft en dat deze vanaf de hoofdwegen al te zien zijn. Overal staan oude torens, kastelen, mijnen en bruggen waar allerlei mythes omheen hangenm die het geheel mystiek maken. Pak je de kleine weggetjes, dan zie je nog beter hoe ruig en hoe mooi Wales is. Dat in combinatie met het feit de trotse bevolking echt enorm gastvrij is, maakt van Wales een topbestemming om met de motor naar toe te gaan.

Meer informatie over reizen naar Wales: Visit Wales Nederland

Meer informatie over bootovertochten naar Hull: P&O Ferries

Motorvriendelijke overnachtingsmogelijkheden zie http://www.bike-stay.net/uk/stay_wales.html
 

Tekst: Roel van Tienen

Foto’s: Crown copyright (2013) Visit Wales en Testmotor.nl