Skip to main content

Test: Qstarz LT-Q6000 GPS laptimer

Eind vorig jaar introduceerde Qstarz als eerst fabrikant een GPS laptimer met een kleurenscherm, de LT-Q6000 GPS laptimer color. De chique verpakking bevat naast de laptimer een draagtasje om de unit in op te bergen, een USB kabel voor data verkeer, een kabel met aansluiting voor de sigarettenaansteker, een handleiding in het Engels, CD met QRacing en QTravel software, houder met zuignap en een bevestigingsplaat. Dit alles wordt aangeboden voor een adviesprijs van € 419,-.

Installatie

Onze verpakking heeft de zuignaphouder in de doos mee gekregen, terwijl er ook een houder leverbaar is voor montage op een motor- of kartstuur. De unit is niet klein maar met afmetingen van 100 x 59 x 28mm klein genoeg om met klittenband over de toerenteller op het dashboard te plakken zonder andere noodzakelijke delen van het dashboard af te schermen. Op die plek is de unit ook gewoon goed te bedienen.
testqstarzltq6000

Bediening

De LT-Q6000 is voorzien van liefst acht knoppen. Dat lijkt veel maar Qstarz heeft de menu-opbouw eenvoudig gemaakt, waardoor je vanzelf door de verschillende menu’s bladert. Het opstarten kost enkele seconden en het vinden van de GPS satellieten duurt koud een seconde of 15. Het circuit van Val de Vienne was nog niet bekend dus eerst was het zaak om dat vast te leggen. Dat betekent een rondje op de fiets maken om start finish en de splits voor sectortijden vast te leggen. Daarna kun je je rondetijden gaan vastleggen. Starten van de tijdwaarneming kan op drie manieren: “push and go” met een knop, “countdown” met 3 of 5 seconden aftellen of met de “G-sensor” die start zodra deze beweging detecteert.

Op het circuit

Eenmaal op het circuit geeft het kleurenscherm je beste rondetijd bovenaan in het scherm weer. Wanneer je een split passeert wordt de rest van het scherm groen wanneer je sneller bent of rood wannneer je langzamer bent dan je snelste tijd. Zo hoef je niet precies naar de -toch wel kleine- getallen te kijken om te weten wat je tijden zijn. Rijdend op het zonovergoten circuit openbaart zich het grootste nadeel van de LT-Q6000: het mooi uitziende glanzende scherm spiegelt zodanig veel dat wel prima te zien is welk merk helm je op hebt, maar slechts moeizaam of de kleur nu rood of groen is. De getallen zijn in deze omstandigheden ook zeer lastig te zien en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Data analyse

Naast gebruik op het circuit kun je de LT-Q6000 ook gebruiken om te loggen of om prestatie testen uit te voeren. Eenmaal terug in de pitbox kun je op de unit zelf al heel wat data bekijken en zo beoordelen hoe je de verschillende rondes ten op zichte van elkaar hebt afgelegd. Wil je nog meer informatie hebben dan kun je de data downloaden naar de QRacing software en dat gebeurt met een USB-kabel, waar bluetooth misschien meer op haar plaats zou zijn. Vreemd ook, aangezien Qstarz in vele andere van haar GPS apparaten wel bluetooth heeft geïntegreerd. In QRacing kun je eventueel splits toevoegen of veranderen en dit weer uploaden naar de laptimer. Je kunt de sector tijden vergelijken en tevens live drie ronden vergelijken, waarbij ook de rem en acceleratie punten en de G-waarden worden weergegeven. Allemaal informatie waarvan je kunt leren en je rondetijden kunt verbeteren.

Qstarz LT-Q6000 Data Analyse

Conclusie

De Qstarz LT-Q6000 GPS laptimer met kleurenscherm is absoluut een vernuftig apparaat wat je, zeker in combinatie met de QRacing software, in staat stelt om je rondetijden te verbeteren. Op zonnige dagen is het spiegelende scherm echter een zeer groot nadeel, waardoor je niet goed ziet wat er op het scherm gebeurt. Dat alleen zorgt ervoor dat het systeem voor gebruik op de motor slecht inzetbaar is. Op een laptimer moet je natuurlijk altijd kunnen zien wat je tijden zijn, anders heb je er op het circuit zelf weinig aan. Daardoor gebruik je de LT-Q6000 meestal alleen maar achteraf in de pitbox door de data in QRacing te analyseren. Als dat laatste je doel is ben je een stuk goedkoper uit wanneer je de Qstarz BT-Q1000eX 10Hz of 5Hz (€ 189,90 / € 149,90) aanschaft, waarmee je ook kunt dataloggen in combinatie met de QRacing software.

Tekst: Paul Reijerse


Qstarz LT-Q6000 -Ronde vergelijk