Skip to main content

Langeduurtest: Macna Neutron elektrisch verwarmde handschoenen.

Macna Neutron

We hebben vier maanden lang de Macna Neutron handschoenen getest. Een set elektrisch verwarmde handschoenen die de handen van de doorrijder echt warm moeten houden. Arjan reed deze winter met deze handschoenen en dit is wat zijn bevindingen zijn:

Allereerst moet hierbij vermeld worden dat de handschoenen uitstekend op de taak berekend zijn. Op de dagen dat de temperatuur ‘s ochtends nog flink onder het vriespunt lag hielden de handschoenen de handen goed warm. Qua pasvorm valt op dat de handschoen goed aansluit daar waar het de lengte van de vingers betreft, ondanks het feit dat de maat L die we dragen groter is dan de maat M die normaal gedragen wordt. Door de goede pasvorm blijft er nergens ruimte open bij de vingertoppen, terwijl de handschoen daar ook niet strak om de vingers zit. Dit is erg prettig, aangezien de verwarmingselementen doorlopen tot aan de vingertoppen, waardoor deze ook goed warm blijven. Wat echter wel opvalt is de vingers van de handschoenen aan de brede kant zijn. Hierdoor ontstaat soms net iets meer ruimte dan wenselijk, waardoor niet alles even goed verwarmd wordt. Met name de duim had hier last van, het blijft natuurlijk wel een kwestie van pasvorm. Gevolg was dat we soms een koude duim overhielden aan een winterrit, zeker wanneer we de handschoen niet direct bij opstappen aan zette. De handschoen komt namelijk wel net wat ‘kracht’ te kort om koud geworden vingers goed op te warmen bij temperaturen die tussen de -5 en -10 schommelen. Wanneer de handschoen echter direct aangezet wordt bij opstappen heb je hier geen last van, omdat de handschoen wel voldoende ‘kracht’ heeft warme handen ook goed warm te houden.

Macna Neutron

Over de kracht van de handschoen gesproken; de batterijen hebben zich uitzonderlijk goed gehouden. Macna zelf claimt twee uur op de meest warme stand. Dat dit niet te optimistisch is ingeschat blijkt wel uit het feit dat de handschoenen het op de meest warme stand het bijna tweeënhalf uur uithouden. Wanneer de handschoen bijna leeg is begint het lampje op de handschoen te knipperen. Met knipperend lampje verwarmen de handschoenen in de warmste stand nog een kleine vijftien minuten, oplopend tot een half uur voor de meest zuinige stand. Wanneer de handschoen leeg is, weet deze de warmte nog wel verassend goed vast te houden waardoor het ook bij temperaturen onder het vriespunt niet snel koud aanvoelt. Dat de handschoen goed geïsoleerd is blijkt ook uit het feit dat er tot temperaturen vlak boven het vriespunt doorgereden kan worden zonder de verwarming te gebruiken.

Macna claimt ook volledige waterdichtheid van de handschoen door toevoeging van een gelamineerde waterdichte voering. Deze claim maken ze goed waar. Natte handen hebben we niet gehad. Op een enkele keer na dat we zelf onze jas niet goed strak om de handschoen hadden zitten, waardoor er toch wat water naar binnen lekte. Zelfs bij stevige tot hevige regenbuien waar pak en laarzen het duidelijk moeilijk hadden om het droog te houden, hield de handschoen het echt compleet droog. Ook in de sneeuw weten de handschoenen de handen droog en warm te houden. Tijdens het langzaam tussen de file door rijden, missen daarnaast ook de wissers op de zijkanten van de wijsvinger de uitwerking niet, waardoor ook het vizier goed schoon blijft. Wanneer we echter de terugweg van het werk naar huis de handschoenen weer aantrekken, zijn deze aan de binnenkant toch wat klam geworden. Niet vervelend en zeker niet nat, maar wel opmerkelijk. Wanneer de verwarming echter aangezet wordt, merk je hier na een minuut of vijf niet veel meer van.

Conclusie
Na een winter doorrijden kunnen we zeggen dat Macna met de Neutron een handschoen in de markt heeft gezet die de vingers goed warm en droog weet te houden. De handschoen zelf is, zoals eerder benoemd, relatief dun en hierdoor prettig in gebruik. Met een prijs van €299,- is de handschoen stevig aan de prijs. Hiervoor biedt Macna echter wel een zeer goed product dat doet wat het beloofd en op sommige punten, zoals de accu, nog meer dan dat.

Eerste (korte) test van de Macna Neuron handschoenen lees je hier: Link: Test Macna Neutron elektrisch verwarmde handschoenen

 

handschoenen, Macna, Motorkleding