DuoTest: 2021 Sunlight T68 camper met Kawasaki Z400 motorfiets

Het lijkt zo eenvoudig: met een camper op reis gaan terwijl je motorfiets achterin de ingebouwde garage meegaat, zodat je op locatie lekker kunt motorrijden. De praktijk blijkt veel ingewikkelder. Om met een combinatie van motorfiets en camper op reis te kunnen, is er nogal wat gepuzzel nodig, waarin gewicht en afmeting een hoofdrol spelen, maar ook ventilatie een belangrijke factor blijkt te zijn. 

Testcamper: Sunlight T68 Adventure Edition 

Nogal wat campermerken blijken uit één en dezelfde stal te komen. De Erwin Hymer Group heeft niet alleen Hymer, maar ook Bürstner, Dethleffs, Eriba, Laika, LMC en Sunlight in haar stal, in het geval van Sunlight opgebouwd rondom een Fiat Ducato onderstel met 2,3 liter 140 motorblok. We komen als testmodel uit op de Sunlight T68 Adventure Edition, een modern ogende halfintegraal camper, wat betekent dat de cabine van de Fiat deels intact is gelaten, met daarop het camperdeel aangebouwd. Op het kenteken heet de hippe Sunlight overigens Capron T68/T447.

Testmotor: Kawasaki Z400

Als motorfiets kiezen we de Kawasaki Z400, een ideale combinatie van een niet te zware, leuke tweecilinder, die ook voor twee personen prima inzetbaar is. Met alleen de berijder is het echt een onbezorgde naked, waarmee je prima een leuke dagtocht in de omgeving van de camperstandplaats kunt maken. Met een passagier is dat ook goed te doen, zelfs als je haast hebt, maar vaker zal je de 400 met duo inzetten als de motorische boodschappenmotor. Even naar een stad of dorp in de buurt, makkelijk parkeren op drukke, toeristische locaties, dat werk. Wel steeds even de spiegels (de)monteren, dat is niet altijd even handig.

Motor vastmaken in de camper

De Z400 weegt 167 rijklaar en wordt opgegeven voor 105,5 centimeter hoogte, wat dus wel zonder de spiegels is maar precies klopt met de opgegeven 110 cm. van het ‘serviceluik’, zoals de garagedeur officieel heet. Met een rijplank duwen we de Kawasaki heel makkelijk in de garage van de Sunlight, waar een voorwielklem van een paar tientjes hem dan makkelijk opvangt en vasthoudt. Dan volgt wel een exercitie waarbij enige lenigheid noodzakelijk is; gebukt in de bergruimte over de motor kronkelen om de spanbanden aan de ingebouwde trekogen te bevestigen. Bij deze Sunlight zitten die op een handige rails, maar bij aanschaf van een eigen camper zouden we liever voor trekogen in de houten vloer of aan andere, sterkere punten gaan. Met de voorwielklem en vier of vijf spanbanden staat de motorfiets muurvast.

Benzinelucht in camper

In veel campers is de garage goed afgesloten van de leefruimte van de camper. Bij de Sunlight is dat niet zo, waardoor de motorfiets continu voor een sterke benzinelucht in de hele camper zorgt. Zo sterk dat we de motor ‘s nachts moeten uitladen om bedwelming te voorkomen. Het internet staat vol met tips, maar met een bijna open verbinding tussen garage en cabine is dat onbegonnen werk. Een extra tankdop met daarop een ontluchtingslang naar buiten, afsluiten van de tankontluchting, afsluiten en strak afkitten van de garage, een fan inbouwen; het kan vast allemaal maar als basis is de T68 dan niet ideaal omdat de verbinding zo open is. Slimmerds die een elektrische motorfiets opperen, verwijzen we naar de alinea hieronder over maximaal gewicht.

Camper + motorfiets: gewicht

Gewicht is bij campers namelijk altijd een issue. Om te voorkomen dat een vrachtwagenrijbewijs nodig is, moet het totale gewicht immers onder de 3500 kilo blijven. Daarom is de bouw van alles nogal minimaal uitgevoerd, bij veel onderdelen denk je dat het bij een onbeheerste beweging makkelijk af zou breken, wat overigens nooit echt gebeurt. Punt is wel dat met die lichte bouw het ledig gewicht weliswaar wordt opgegeven voor 2778 kilo, maar dat is dan wel helemaal droog, rijklaar is het alweer 2878. Maar, de fabrikant heeft alles zo minimaal mogelijk berekend om het gewicht plus laadvermogen op het kenteken onder de 3500 kilo te kunnen houden. Meestal betekent het dat er qua laadvermogen zo goed als niks overblijft.

Overbeladen camper

Naast de al meegerekende watertank, die we maar voor de helft vullen voor de keurige douche en het krappe toilet, nemen we (motor)kleding en helmen mee. Een grote koelkast en vriezer die gevuld worden en de bekende Hollandse zak aardappelen, zorgen ervoor dat de 3500-grens al snel in zicht komt. En dat is echt niet met veel spullen of voor meer dan twee mensen, we gaan immers maar een paar dagen op pad. Dan de Kawasaki erbij. Op de weegbrug komen we daarmee, met twee personen aan boord, op een officieel gemeten gewicht van 3660 kilo uit. Dat is teveel en dus (in theorie) goed voor twee mogelijke, pittige bekeuringen: rijden met een overbeladen voertuig èn, veel erger, rijden zonder geldig rijbewijs, omdat je een vrachtwagen bestuurt zonder dat je daarvoor een rijbewijs hebt. Komt bij dat de verzekering bij een eventueel ongeval vast wel heel moeilijk gaat doen.

Een lichtere motorfiets lijkt geen echte optie: een Z125 in plaats van de 400 zou maar 20 kilo van het gewicht afhalen. Alle verhalen over marges en dingen die wel of niet meegeteld zijn blijken ook vooral fabeltjes: in de praktijk kost deze overbelading gewoon geld, waarbij je het ook ter plaatse moet oplossen, anders blijf je staan. In ons geval zou dat laatste makkelijk op te lossen zijn: motor eruit en gescheiden verder, maar dat is niet ideaal. En nogmaals, op de motorfiets na hadden we niet enorm veel spullen en maar 2 personen bij ons. Conclusie van dit hoofdstuk: de Sunlight T68 is niet geschikt om een motorfiets te vervoeren, een camper op vrachtwagenrijbewijs is bij motorvervoer onafwendbaar.

De juiste keuze?

Enorm jammer, want de Sunlight is een prachtige, chique, compacte camper die er door de kleurstelling modern uitziet. Het grote bed boven de garage is zeer ruim, de douche doet het op gas ook prima en het extra hefbed zou nog eens 2 kinderen kunnen herbergen, maar als dat bed omlaag staat ga je wel kruipend naar de buitendeur. Verder werkt de combinatie van gas, elektriciteit en accu’s prachtig samen; qua onafhankelijkheid kan je met de Sunlight dagenlang op pad zonder vaste aansluitingen. De Fiat Ducato eronder heeft een prettige 9-traps automaat en loopt goed met een gemeten verbruik van 1 op 9,5 (diesel), maar zonder de Kawasaki achterin wordt hij bij hoge snelheid (120+) wat zoekerig, vooral bij spoorvorming. We schrikken van een prijs van zo’n 80.000 euro, maar in camperland is dat een heel normaal bedrag. Alles bij elkaar vinden we het vooral heel jammer dat we voor een goede combinatie van motorfiets en camper de Sunlight niet de juiste keuze is, want met de T68 zouden we maandenlang comfortabel door Europa kunnen zwerven.

Conclusie

Door een te laag toegestaan gewicht en de benzinelucht uit de garage, is deze camper niet de juiste voor vervoer van een motorfiets. Dat neemt niet weg dat de combinatie camper-motorfiets nog steeds ideaal lijkt voor mooie reizen. De Sunlight T68 maakt indruk door zijn compleetheid en zelfstandigheid, in een luxe verpakking die er ook nog eens knap uitziet. De Kawasaki Z400 zou daarbij wel eens de ideale machine voor in de garage kunnen zijn: licht maar toch sterk genoeg, met een stoer uiterlijk en voor 6099 euro absoluut concurrerend met twee elektrische fietsen.

Tekst & foto’s: Iwan van der Valk

Technische gegevens 2021 Sunlight T68 Adventure Edition
Lengte / breedte / hoogte 740 / 232 / 290 cm
Stahoogte 210 cm
Basismotor 2,3 L MJet
Power rating kW (bhp) 118 (140)
Transmissie 9-traps automaat (optie)
Chassistype Fiat Ducato
Rijklaar gewicht 2969 kg
Payload 532 kg
Technisch toegest. totaalgewicht 3500 kg
Toegest. aant. pers.  4
Bedmaten alkoof / hefbed 195 × 140 / 110 cmOPT
Bedmaat achter 210 / 215 × 210 cm
Bedmaat midden 210 × 65 cmOPT
Fridge / freezer compartment 167 / 29 l
Watervoorraad incl.boiler 122 (20) l
Vuilwatertank 92 l
Verwarming Truma Combi 6
Binnenmaat serviceluik B × H (R) 95 × 110 cm
Binnenmaat serviceluik B × H (L) 75 × 80 cm
Prijs Nederland (2021) Vanaf € 69.990,-
   
Technische gegevens 2021 Kawasaki Z400  
Type motor Vloeistofgekoelde, parallele 2-cilinder 4-takt motor
Cilinderinhoud (cm3) 399 cm³
Maximum vermogen 33,4 kW (45 PK) / 10.000 tpm
Maximum koppel 38 Nm / 8.000 tpm
Transmissie 6 versnellingen
Band, voor 110/70R17 M/C 54H
Band, achter 150/60R17 M/C 66H
L x B x H 1.990 x 800 x 1.055 mm
Wielbasis 1.370 mm
Zithoogte 785 mm
Brandstofcapaciteit 14 liter
Rijklaar gewicht 167 kg
Prijs Nederland (2021) € 6099,-

Gedaan: Stunt and Wheelieschool Jeremy Vonk

De deelnemers kwamen al uit 72 landen, soms ingevlogen voor één dagje les. Er zijn wereldwijd lessen gegeven en de technische vinding van de bedenker wordt overal ter wereld gekopieerd: ergens doet voormalig pro-stuntrijder Jeremy Vonk het dus erg goed. Tijd om eens te kijken wat zijn Stunt & Wheelieschool precies doet, waarbij het eigenlijk vooral om één ding gaat: wheelies! 

Waarom wheelies? 

Wheelies zijn een feit. Veel motorrijders vinden het totale onzin en terecht een “Artikel 5” gedraging, maar veel anderen vinden het juist een kick om ze zo veel en lang als mogelijk te maken. De eerste groep heeft de wetgever aan zijn zijde: wheelies worden gezien als ‘asociaal’ en dus steeds riskanter om te doen als de politie het kan zien. Ding is namelijk dat er in de maatschappij al jaren geroepen wordt om het harder straffen van verkeershufters, maar niet iedereen realiseert zich dat een Officier van Justitie een beetje wheelie ook als hufterig gedrag kan zien. Dus: alleen op afgesloten terrein als je je rijbewijs wil houden, liefst zonder cursus of extreem hoge boetes. Overigens hoor ik bij de tweede groep. Sorry daarvoor. 

Wheelie-les op afgesloten terrein

We spreken daarom af op het nieuwe, eigen lesterrein van Vonk in Huissen, precies tussen Arnhem en Nijmegen. Daar staan al twee nieuwe BMW F900R motoren klaar, allebei voorzien van het beroemde “karretje” erachter, waarmee het allemaal is begonnen. Eerder waren er al motoren met een soort antenne achterop, die de motor liet stoppen als je te ver achterover ging, maar Jeremy bouwde dat uit naar een soort aanhangwagentje, waar de schraapbeugel achterop het subframe nu kan stoppen, zodat je nooit meer achterover hoeft te gaan. Dat ontbrak de vorige keer dat ik probeerde mijn skills te verbeteren, met gekneusde ribben en een kapotte Bandit als afloop.

Ballast: al wat kunnen

Ik kan al zogenaamde “journalistenwheelies” maken. Dus: op de plek waar de fotograaf het wil, zonder koppeling iets gas terugnemen zodat de voorvork inveert, dan een handvol gas en omhoog, tot de versnelling op is. Daar zijn Jeremy en zijn collega Remco duidelijk over: dat gepruts moet stoppen want daarmee kom je te hoog in toeren in de wheelie en kan je verder niks meer. Koppeling is verplicht dus, zodat je op lagere toeren al omhoog staat, met meer speelruimte als gevolg. Dat valt alleen niks mee, want vanuit stilstand “opkoppelen” gaat niet als je de koppeling netjes begeleidt en te snel als je hem laat schieten. Voor mij is het lang zoeken tot blijkt dat het prima gaat met één vinger aan de koppeling: gas erop, koppeling onder lichte begeleiding lossen en plop, daar staat ie, al voelt dat nogal ongecontroleerd aan. 

Controleren van de wheelie

Dan proberen de wheelie te controleren met het gas was wat ik tot nu toe deed, maar ook dat is verkeerd, dat moet met de achterrem gebeuren. Om het gas stabiel te houden is het de bedoeling dat je je rechter wijsvinger op de remhendel legt, waardoor je meer stabiliteit voor de beweging hebt. Goed idee, maar 30 jaar motorrijden vergeet je niet zomaar, dus ook hier weer tig keer doen voor het een beetje blijft hangen. Volgende missie: de omhoog komende motor opvangen met de achterrem, zonder hem omlaag te houden. Kwestie van doseren, wat makkelijker gaat als je de motor eerst achterop het karretje ‘neerzet’, om dan te voelen hoe de achterrem ingrijp. Niet te hard in ieder geval, want dan vlamt de motor hard voorover en kom je makkelijk voluit op je edele delen en/of polsen neer.

Testmotor StundAndWheelieschool JeremyVonk 2

De basis

Het blijkt dat ik tijdens mijn lesmiddag vooral druk bezig ben met het afleren van andere dingen. Frustrerend, want je moet even helemaal terug naar af, met je aanwezige handelingen als lastige ballast. Als we daar eenmaal voorbij zijn is de middag al voorbij, met vermoeidheid als extra factor. Die vermoeidheid lijkt niet eens zozeer te komen van de wheelies zelf, maar vooral van het sturen met de motor met zijwielen, wat enorm veel kracht kost. Eindelijk lukt het om de machine op te koppelen en dan met de achterrem te voorkomen dat dit te ongecontroleerd gaat. De basis is er nu dus, maar de tijd om dat verder uit te bouwen ontbreekt. Het is nog niet zo’n goed idee dat met onze langeduurtest F900XR te gaan oefenen, daarvoor ontbreekt de controle nog teveel.

Vermaak

Overigens: als je gewoon een leuke middag wil hebben, is dit zeker een veel betere dagbesteding dan een middag met een picknickmand en een puzzelkaart met opdrachten op stap gaan. Dus als je het als uitje of (fiscaal aftrekbare?) teambuilding ziet, lijkt dit me een prima invulling. Gewoon lol hebben met een motorfiets is immers altijd goed, maakt niet uit wat je er dan precies mee doet. Dus misschien moet je iets minder resultaatgericht kijken en gewoon lol hebben. 

Resultaat

Ik denkt dat je met een klein beetje talent aan dat ene dagdeel genoeg kan hebben, vooral als je niet (zoals ik) jezelf al de verkeerde dingen hebt aangeleerd. Oftewel: ga zo snel mogelijk in het begin van je motorcarrière naar Jeremy en Remko. Ik ben namelijk bang dat ik zelf nog terug moet voor Les 2. Of weer terug ga naar de oude truc voor de fotograaf…

Wat krijg je voor….

Wat zit bij de boeking van € 295,-: 4 uur instructie door een gedeelde persoonlijke instructeur met maximaal 4 studenten per les met twee instructeurs. Inclusief gebruik van een 2021 BMW F900R met slimme Bos Exhaust reclame 

Tekst: Iwan van der Valk. Fotografie & Video: Reno @ VanDijkMedia. 

Testmotor StundAndWheelieschool JeremyVonk 8

Zuinig rijden: 2016 Kawasaki Versys 650 Energy Run

Als een fabrikant of importeur een motortest organiseert, bepalen zij ook de omstandigheden. Op het circuit kan je niet controleren of de motor waarmee je test helemaal standaard is, of dat hij misschien toch wat geoptimaliseerd is voor deze test. Je kunt geen vermogensbank in je zak stoppen, dus de vermogensopgave controleren gaat ook al niet. Zelfs op straat weet je nooit zeker hoe goed de testmotoren geprepareerd zijn, want je rijdt ook niet bij de plaatselijke motorzaak binnen om alles eens na te lopen. Daar komt bij dat de locatie bijna altijd afwijkt van het werkelijke inzetgebied; in Zuid-Spanje rij je met een lekkere temperatuur op prachtig asfalt, waar je dat nieuwe model pas een maand later op een regenachtige dag weer terugziet op de A4.

Door dit alles kan je ook nooit goed de opgave van de verbruikscijfers berekenen, al helpen de verbruiksmeters van de nieuwere modellen wel iets, maar ook hiervoor geldt: controleren kan je het niet, waardoor we er nooit zo heel erg op letten. Vandaar vonden we de insteek van Kawasaki Benelux in de Energy Run dan ook erg origineel. Vanuit Motel Tiel reden we een rondje van zo’n 115 kilometer door de Betuwe, vooral om te laten zien dat de Kawasaki Versys 650 meestal rondom de 1 op 25 zit, een zeer respectabele waarde waar veel motorfietsen niet eens bij de buurt komen. Motorrijders blijven echter grote kinderen, waardoor we het toch niet konden laten om de competitie een ietwat naar onze hand te zetten door onderweg er bij de Esso nog een liter bij te gooien. Gewoon omdat we daardoor lekker door konden rijden, precies waarvoor we motorrijden zo leuk vinden. En omdat we als motorrijders toch meestal niet echt moeten rijden, maar uiteindelijke toch vooral schandelijk fossiele brandstoffen verkwisten voor ons eigen plezier.

O ja, en de test van de Kawasaki Versys 650 lees je hier: Eerste test 2015 Kawasaki Versys 650

2016 Kawasaki Versys 650 test verbruik 1

Resultaat? We wonnen de Kawasaki Energy Run met ruime voorsprong. Totdat we, na het in ontvangst nemen van de hoofdprijs, alsnog ons bedrog opbiechtten. Na aftrek van de extra liter bleek de beste prestatie die van 1 op 27,4 en die van ons ‘maar’ 1 op 23,5. Oftewel, het verschil tussen een hele ochtend lekker sturen en met samengeknepen billen zo zuinig mogelijk rijden bleek helemaal niet zo groot, wat nog meer in het voordeel van de testmachines uitvalt. Moraal van het verhaal? Al blijkt de Versys 650 een zeer zuinige motorfiets, voor € 1,70 heb je als motorrijder een hele morgen lang nòg meer lol!

Iwan

Test: Yamaha GYTR R1, GYTR R6 en GYTR R7 circuitmotoren

© Copyright - Motorcentraal